"Κάστρο" αγάπης και ασφάλειας το Γηροκομείο

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 22:35

«Αφιλόξενο τείχος για τον πιθανό εισβολέα...» έχτισε το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας, προφυλάσσοντας τη ζωή των ηλικιωμένων φιλοξενούμενών του και του προσωπικού.

Μπροστά στην απειλή του κορονοϊού, κινητοποιήθηκε άμεσα ένας μηχανισμός θωράκισής του, τον οποίο στήριξε και η τοπική κοινωνία, αποδεικνύοντας την ευαισθησία της απέναντι στους απόμαχους της ζωής.
Η δύναμη του Γηροκομείου αυτή τη στιγμή είναι 80 άτομα, 54 γυναίκες και 26 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 85 έτη. Στην αρχή της πανδημίας ήταν 85 άτομα αλλά μετακινήθηκαν σε άλλες δομές υγείας λόγω ιδιαίτερων προβλημάτων.
Μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα στη δομή, αλλά παρόλα αυτά έγιναν προληπτικά τεστ σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, ενώ όπως υποστήριξε στην «ΕτΔ», το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ασκούσα αμισθί καθήκοντα διευθυντή κ. Κατερίνα Ζιαζιά «Δεν εφησυχάζουμε καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός».
Η κ. Ζιαζιά, μιλά στην «ΕτΔ» για τη «μάχη» που δίνει το Ίδρυμα, αλλά και το πώς αυτή η υγειονομική βόμβα θα επηρεάσει τη λειτουργία του στο μέλλον.

-Κυρία Ζιαζιά, εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού Covid-19, μπορεί να γίνουν μεταξύ άλλων οι οίκοι ευγηρίας. «Τα Γηροκομεία μπορεί να γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή», είχε δηλώσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Πώς αντιμετωπίζετε μέχρι σήμερα την απειλή του κορονοϊού;
Ποια μέτρα έχετε λάβει για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους;
«Κυρία Κισσάβου, η αλήθεια είναι ότι τα Γηροκομεία είναι οι αδύναμοι κρίκοι καθώς η ζωή μέσα σε αυτά είναι αδύναμη.
Πόσο μάλλον σε αυτή την περίοδο της πανδημίας. Αν τα μέτρα δεν είναι αυστηρά κι αν δεν τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες προστασίας, τα Γηροκομεία θα γίνουν, όντως, οι αδύναμοι κρίκοι σε αυτή τη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή.
Το Γηροκομείο μας είναι μια μικρή κοινότητα, δραστήρια αλλά και ευάλωτη.
Ξεκινώντας ακολουθήσαμε το δικό μας πρωτόκολλο προστασίας και συνεχίζουμε ακολουθώντας πιστά και το πρωτόκολλο των αρμόδιων φορέων.
Αντιμετωπίσαμε την απειλή του κορονοϊού και συνεχίζουμε, παίρνοντας αυστηρότατα μέτρα προστασίας εδώ και πολύ καιρό.
Με γρήγορα αντανακλαστικά και πριν από κάθε άλλη δομή λοιπόν, το ίδρυμα ξεκίνησε τη θωράκισή του από τα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου σφραγίστηκε παντελώς.
Απαγορεύτηκε η είσοδος σε κάθε πολίτη, απαγορεύτηκε και η έξοδος των ηλικιωμένων από το ίδρυμα. Σταμάτησαν επίσης νέες εισαγωγές ηλικιωμένων.
Το προσωπικό κινείται «ντυμένο» με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα στο ίδρυμα αλλά και στην ιδιωτική του ζωή. Ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη όσον αφορά σε οδηγίες και μέτρα.
Ο καθαρισμός και απολύμανση των χώρων, ο ιματισμός και ρουχισμός αποστειρώνεται και συνεχίζει με ακόμα περισσότερη προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες των υπευθύνων.
Οι προμήθειες τόσο σε τρόφιμα, σε είδη ανάγκης καθώς και σε υλικά προστασίας, έγιναν μαζικά στις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε να μην εισέρχονται στον χώρο του ιδρύματος προμηθευτές πλην ελαχιστότατων και αυτοί από συγκεκριμένη πύλη και συγκεκριμένη ώρα. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, η προμήθεια των υλικών προστασίας γίνονταν όλο και πιο δύσκολη μιας και το κράτος τα δέσμευε για λογαριασμό των νοσοκομείων.
Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν τεχνικές και υλικά μόνοι μας, για να είμαστε προετοιμασμένοι. Ράψαμε μάσκες προστασίας και προχωράμε...
Εκπαιδευτήκαμε μαζί με τους ηλικιωμένους μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ταυτόχρονα τους μυήσαμε στους κανόνες αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να τους ενημερώνουμε για τις εξελίξεις, χωρίς να αναστατώνουμε τη ζωή τους και χωρίς να φοβούνται γι’ αυτόν τον πόλεμο. Είναι δυνατοί μαχητές αν και αδύναμοι κρίκοι...
Δραστηριότητες επιπλέον εντάχθηκαν στην καθημερινότητα, άσκηση κ.λπ. με στόχο τη συνέχιση της καλής ψυχολογίας τους. Ευτυχώς, υπάρχει το ιερό παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης για προσευχή, ο περιβάλλων χώρος για μικρές βόλτες στον κήπο που είναι βάλσαμο στην καθολική απαγόρευση.
Η σίτισή τους γίνεται εδώ και καιρό ανά μικρές ομάδες και όχι όλοι μαζί όπως πριν και σε απόσταση ο ένας από τον άλλο.
Ζητήσαμε τη συνδρομή διατροφολόγου που μας υποστηρίζει εθελοντικά και εισάγαμε διατροφή για την ενδυνάμωση και προφύλαξη του ανοσοποιητικού τους. Και πολλά άλλα.
Αλλάξαμε συνήθειες και τακτικές...
Προσπαθούμε να μην υπάρξει καμιά απροσεξία ή αστοχία, ανθρωπίνως. Δεν εφησυχάζουμε καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός.
Το προσωπικό δίνει τη μάχη με επαγγελματική επάρκεια και αγάπη για τους ηλικιωμένους παραμένοντας με υψηλό ηθικό και δύναμη για τη συνέχεια αυτού του αγώνα. Το Διοικητικό Συμβούλιο στέκεται άγρυπνος φύλακας σε αυτή τη μάχη. Και όλοι μαζί χτίσαμε ένα τείχος αφιλόξενο για τον πιθανό εισβολέα».

-Ποια τα μέτρα για τους επισκέπτες;
«Οι τελευταίες επισκέψεις, τέλη Φεβρουαρίου γίνονταν μόνο με τη χρήση μάσκας και από τις αρχές Μαρτίου το ίδρυμα σταμάτησε κάθε είσοδο πολιτών στους χώρους του. Σήμερα η είσοδος στο ίδρυμα γίνεται μόνο σε έκτακτη ανάγκη και με τη χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μάσκα, γάντια, ποδονάρια, μπλούζα μιας χρήσης, κ.λπ.».

-Υπήρξε κάποια υποψία, ώστε να κάνετε τεστ κορονοϊού σε φιλοξενούμενους ή και προσωπικό;
«Υποψία από κάποιο σύμπτωμα ένοχο για κορονοϊό και εφαρμογή τέστ, όχι. Παρόλα ταύτα, επειδή κάποιοι από τους ηλικιωμένους μας έχουν προβλήματα υγείας και χρήζουν επίσκεψης ή νοσηλείας σε νοσοκομείο, έχουν γίνει τεστ με την επάνοδό τους, με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια του ιδρύματος και βέβαια μετά από απομόνωση ημερών.
Κάποιοι άλλοι που μετακινήθηκαν σε δομές κατάλληλες για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων υγείας που εκδήλωσαν και που το ίδρυμά μας δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπισή τους και σε εκείνους έγινε το τεστ για την ασφάλεια και της νέας δομής που τους φιλοξενεί. Ακόμα και σε προσωπικό έγιναν δύο τέστ, χωρίς συμπτώματα κορονοϊού, μόνο και μόνο και σε αυτή την περίπτωση για την ασφάλειά μας. Όλα βέβαια με αρνητικό αποτέλεσμα.
Δόξα τον Θεό, μέχρι στιγμής κανένας από τους ηλικιωμένους μας δεν έχει νοσήσει ούτε από τον ιό, ούτε καν από εποχική γρίπη».

-Αυτή η υγειονομική βόμβα, πόσο θα επηρεάσει και τη λειτουργία σας στο μέλλον;
«Ήδη έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, που για εμάς θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται αρκετά μακριά. Καταλαβαίνετε ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν σε όλους μας. Πόσο μάλλον και σε ένα τέτοιο χώρο με άτομα ευπαθή. Τα μέτρα προστασίας καθώς και οι κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Θα καθιερωθούν αυστηρότεροι κανόνες στη λειτουργία όλων των τμημάτων του ιδρύματος καθώς και στη διαβίωση και κίνηση των φιλοξενούμενων μέσα στο ίδρυμα. Θα επαναπροσδιοριστούν οι κανόνες συνεργασίας με τους συγγενείς, επισκέπτες, προμηθευτές. Όλοι μας και για το καλό όλων μας θα πρέπει να αλλάξουμε».

-Πώς αντιμετωπίζετε τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάστηκαν σε υλικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του Γηροκομείου; Από ποιους τύχατε στήριξης;
«Με υπομονή... Με αυστηρή διαχείριση όπως ακριβώς με τους κανόνες προστασίας και με την ευχή ότι η βοήθεια θα έρθει απλόχερα...
Το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας στο διάβα των χρόνων πέρασε από πολλές συμπληγάδες και τα κατάφερε. Το ίδρυμα συστάθηκε χάρη σε δωρεές τριών μεγάλων ευεργετών αλλά και την άοκνη προσπάθεια προσώπων που αφιέρωσαν μέρος της ζωής τους για τη δημιουργία του.
Η πορεία του βέβαια είναι δύσκολη, μιας και που οι πόροι του είναι συγκεκριμένοι και οι δαπάνες πιεστικές.
Προσωπικό και διοίκηση θα προσπαθήσουν με τους πόρους που όλο και λιγοστεύουν να στηρίζουν την ποιότητα της ζωής των γερόντων, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Δεν ανήκουμε στην «ελίτ» των οίκων ευγηρίας κ. Κισσάβου. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Και βέβαια δεν εννοώ σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών. Κάποια στιγμή θα μας δοθεί πιστεύω η ευκαιρία να το συζητήσουμε και να αποσαφηνίσω πλήρως τη λέξη «ελίτ» που χρησιμοποίησα.
Το ευχάρισταο όμως είναι ότι σε αυτή την πορεία δεν είμαστε πάντα μόνοι. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό οι πολίτες βρίσκονται κοντά μας προσπαθώντας κι εκείνοι με τον τρόπο τους να βοηθήσουν. Αλληλεγγύη. Μεγάλη λέξη, μεγαλύτερη η έννοιά της!
Ευχαριστούμε τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα μας, αρχίζοντας με τους συγγενείς των ηλικιωμένων που συνεργάστηκαν και αποδέχτηκαν τους νέους κανόνες, βοηθώντας στην προστασία των δικών τους και δικών μας ανθρώπων.
Τους εθελοντές μας, το προσωπικό μας και όλες τις οικογένειες που προσέφεραν γεύματα στο ίδρυμα για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους. Όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, εσάς κ. Κισσάβου και τους συναδέλφους σας, τα πρόσωπα, φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις και όλους εκείνους που διακριτικά και ανώνυμα άπλωσαν χείρα βοηθείας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Εμείς λοιπόν, οι άνθρωποι του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας, το Διοικητικό Συμβούλιο, οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε δημόσια που στέκεστε πάντα στο πλευρό μας αρωγοί αλλά και ιδιαίτερα γι’ αυτή την περίοδο που σταθήκατε δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε απέναντι στον αόρατο εχθρό που μας απειλεί -υλικά και ηθικά- και να σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να στηρίζετε όλους εκείνους που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά σας.
Ευχαριστούμε το πρώτο μέρος του κύματος Αγγέλης Π., Αγόρου Π., Αντωνιάδου Ν., Αφοί Παπαγιάννη Χαλβαδοποιία, Γιατικίδης Α., Γραβάνης Σ., Δριστέλλας Θ., Δήμος Λαρισαίων, Δημοτική Παράταξη «Ορμή Ανανέωσης», ΕΛΒΑΚ, Express Market, Θεόνη, Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Κοφίνης Θ. Alter Ego, Κοτρώτσιος Δ., Μπέσσιος Πυροσβεστικά Είδη, Μορφωτικός Σύλλογος Κοιλάδας, ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΑΒΕΕ, Ρώμνιος Ν.(μέσω Π.Ε. Λάρισας), Παναγοπούλου Κ., Πατσιαούρας Ν. Μ. ΙΚΕ, Πλασταρά Φ., Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιππούπολης «Η Ανατολική Ρωμυλία», ΣΟΦΛΑ Λάρισας, Σκλαβενίτης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κων/νος Κούμας», Σύνδεσμος αδειούχων εγκαταστατών συντηρητών ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος, Αθλητικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας, Χαλάτσης Β., Χασιώτης Φάρμα, Χατζησαλάτας Α.Ε.».

-Μένουμε Γηροκομείο λοιπόν;
«Ναι, μένουμε Γηροκομείο, όπως ακριβώς μένουμε σπίτι. Πρέπει όλοι μας και σε αυτή τη φάση της άρσης των μέτρων που θα ακολουθήσει να κατανοήσουμε τη δύναμη της προσωπικής ευθύνης.
Ναι, αγωνιζόμαστε να μείνουμε ασφαλείς στο Γηροκομείο που υπηρετεί την τρίτη ηλικία και αποτελεί μέρος της ζωής της πόλης ως σημείο αναφοράς και προσφοράς στον απόμαχο της ζωής. Είναι το καταφύγιο για πολλούς από εμάς, όταν ο χρόνος θα βαρύνει τις πλάτες μας. Είναι η αγκαλιά και η οικογένεια στον άνθρωπο που στα γηρατειά του απειλείται να ζήσει μόνος.
Ναι, μένουμε Γηροκομείο με τους γέροντες και τις γερόντισσες ασφαλείς και το Γηροκομείο ζωντανό!».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass