Ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη Λάρισα

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ 50ΧΡΟΝΟΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ * ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2020 15:00

Ο πρώτος θάνατος στη Λάρισα από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκε χθες, πρώτη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Πρόκειται για τον 50χρονο Ρομά, που άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν το μεσημέρι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος και με πολλαπλά επικείμενα νοσήματα τις τελευταίες ημέρες.

Προηγουμένως είχε νοσηλευτεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα να αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης, η οποία έδωσε κρούσματα του ιού.

Η κηδεία του 50χρονου Ρομά έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα σε ιερό ναό της Λάρισας παρουσία περιορισμένου αριθμού συγγενών, αλλά και κάτω από μέτρα ασφαλείας, καθώς για τον θάνατο του 50χρονου ενημερώθηκαν χθες από τη διοίκηση του νοσοκομείου ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία.

Ο θάνατος του 50χρονου δεν καταγράφεται μόνο ως ο πρώτος στη Θεσσαλία, αλλά και η ταφή θα είναι η πρώτη κατά την οποία λαμβάνονται τα αυστηρά μέτρα για τη διαχείριση των νεκρών σωμάτων, τα οποία ο ΕΟΔΥ θεωρεί μολυσματικά. Όπως επισημαίνει σε οδηγίες που εξέδωσε τον προηγούμενο Μάρτιο, αν και τα περισσότερα παθογόνα δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, κάποια από αυτά μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με βιολογικά υγρά ή ιστούς του νεκρού σώματος. Με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες το νεκρό σώμα τοποθετείται σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, πλαστικό σάκο με φερμουάρ και στη συνέχεια σε δεύτερο σάκο ειδικό για τη μεταφορά νεκρού ο οποίος κλείνει ερμητικά, δεν ανοίγει ξανά και δεν αφαιρείται. Η σορός παραδίδεται στο γραφείο τελετών αφού η επιφάνεια του δεύτερου σάκου χλωριωθεί και τοποθετείται σε φέρετρο, το οποίο σφραγίζεται και καλύπτεται με ειδικό πλαστικό ώστε να είναι παντελώς αδύνατη η πιθανότητα να ανοίξει.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι το προσωπικό τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και του γραφείου τελετών και του Κοιμητηρίου πρέπει να εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδα προσώπου) ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η αφαίρεση του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και να ακολουθεί η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass