Σημασία έχει το «πώς» ανοίγουν τα σχολεία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΠ/ΓΝΛ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2020 15:00

«Η συζήτηση που γίνεται τώρα για το αν σωστά ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα μας από Δευτέρα είναι άκυρη και άκαιρη. Το θέμα είναι πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και όχι πότε.

Είναι έτοιμη, κυρίως η κυβέρνηση αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα, να πετύχει τη σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, με μάσκες, αντισηπτικά συγκεκριμένων προδιαγραφών και όχι αυτά που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ;». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής ΤΕΠ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ Δημήτρης Μπαμπαλής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 1ου Λυκείου Λάρισας, την οποία διοργάνωσε η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Αρχικά ο κ. Μπαμπαλής ενημέρωσε το κοινό για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός, για τη σωστή χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικών, ενώ επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «πόσο συνέβαλε στη μείωση ή έξαρση του κορονοϊού το κλείσιμο των σχολικών μονάδων», υποστήριξε ότι «ουσιαστικά τα κρούσματα στη χώρα μας μειώθηκαν όταν υπήρξε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι με την αρχική απόφαση κλεισίματος των σχολικών μονάδων. Εκείνη την περίοδο το θετικό είναι ότι σταμάτησε η γρίπη». Σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από Δευτέρα, ο κ. Μπαμπαλής τόνισε ότι «οι απόψεις διίστανται. Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψη το τι συμβαίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με εξελιγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, όπου διαθέτουν και κουλτούρα λοιμώξεων. Ας ξεκινήσουμε από κει...».
Αναφορικά με την έναρξη των μαθημάτων από Δευτέρα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αναρωτήθηκε αν «θα δοθεί έμφαση στην καθαριότητα και στην απολύμανση των χώρων. Δυστυχώς αρκετά σχολικά κτίρια και προαύλειοι χώροι δεν συμβάλλουν στην αποφυγή του συγχρωτισμού. Δεν διαθέτουμε τις σωστές υποδομές για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις».
Για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Μπαμπαλής ήταν σαφής: Ουσιαστικά το καλοκαίρι προσφέρεται στην κυβέρνηση να κάνει τον σωστό προγραμματισμό, προκειμένου να υπάρξει η σωστή έναρξη της σχολικής χρονιάς από Σεπτέμβριο. Να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, διότι θα χρειαστούν χρήματα, τη νέα χρονιά για τα μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά), ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει βάσει επιστημονικών μελετών και όχι οικονομικών δεδομένων».
Επίσης χρήσιμες ιατρικές συμβουλές για τον κορονοϊό παρείχε στο κοινό και ο δεύτερος ομιλητής, καρδιολόγος διευθυντής ΕΣΥ, μέλος Γενικού συμβουλίου ΟΕΝΓΕ και των ΔΣ του Ιατρικού συλλόγου Λάρισας και της ΕΙΝΚΥΛ Λάμπρος Καραγιώργος.Ο ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη την παλινωδία του ΕΟΔΥ, ο οποίος μείωσε τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα από επτά σε δύο των σχολικών αιθουσών, αναφορικά με την παρουσία ενός μαθητή στην τάξη». Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει έγκαιρα, ώστε από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να υπάρξουν προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (από εκπαιδευτικούς μέχρι καθαρίστριες) και να καλυφθούν τα κενά, καθώς οι περιστάσεις το απαιτούν.
Άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που καταθέτει, καθώς «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ασταθές κλίμα του κορονοϊού για να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα κρίσιμο για την εκπαίδευση νομοσχέδιο». Από τα «βέλη» του κ. Παπαδόπουλου δεν ξέφυγαν και τα εκπαιδευτικά σωματεία «με ευθύνη των οποίων το συνδικαλιστικό κίνημα αποσυντονίζεται και δεν συσπειρώνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές». Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους εκπαιδευτικούς υποστήριξε ότι «η συνάντηση αυτή ήταν μια πρώτη απάντηση στην έντεχνη σιωπή του σωματείου μας. Επειδή πρέπει αυτή τη φορά να μη σιωπήσουμε και να μην επιτρέψουμε να γίνει η σχολική κοινότητα πειραματόζωο, σας καλούμε να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους αντίδρασης αλλά και προστασίας απέναντι στα αλλοπρόσαλλα που το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει και πράττει!
Δεν είναι ώρα σιωπής, αλλά οργανωμένης και σοβαρής αντιμετώπισης, τόσο της επιδημίας του κορονοϊού, όσο και της κοινωνικής εξαθλίωσης που επιχειρείται να επιβληθεί μέσω του φόβου!» Υπενθύμισε τέλος την αντίδραση της παράταξης «σε τακτικές Big Brother, με την τοποθέτηση καμερών στις σχολικές αίθουσες».          Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass