Γιγαντιαία επιχείρηση με σαρωτικούς ελέγχους στη Νέα Σμύρνη

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ * ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ * ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΥΟ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2020 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαϊ 2020 11:01

Του Δημ. Κατσανάκη
Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης

Συνολικά 650 δείγματα συγκεντρώθηκαν από κατοίκους του οικισμού Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης των υγειονομικών αρχών με την υποστήριξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων με σκοπό τη διερεύνηση της

διασποράς του κορονοϊού στη συγκεκριμένη περιοχή, που συνεχίζει και δίνει θετικά κρούσματα της νόσου. Τα δείγματα βρίσκονται από χθες το βράδυ στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ στην Αθήνα και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν από το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το «πράσινο φως» για την πρωτόγνωρη επιχείρηση, που διεξήχθη υπό την επίβλεψη της Εισαγγελίας Λάρισας, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας. Το επιχειρησιακό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή φέρει την κωδική ονομασία «Ημέρα 0 Ημέρα 7 Ημέρα 14» και περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους την ημέρα 0, δηλαδή χθες, και δύο επαναληπτικούς ελέγχους την 7η και τη 14η ημέρα.
Το σχέδιο προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, δηλαδή σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν. Όσα θετικά κρούσματα ανιχνεύονται και είναι ασυμπτωματικά θα μεταφέρονται για απομόνωση στο Ιατρικό Κέντρο της νόσου που λειτουργεί στην παλιά «Αρωγή», ενώ όσα παρουσιάζουν συμπτώματα θα μεταφέρονται για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 17 συνεργεία, που σχηματίστηκαν με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων αναμόχλευσε μνήμες της πρόσφατης καραντίνας της περιοχής. Για το σχέδιο ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Λάρισας, η οποία κάλεσε νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού για ενημέρωση και συστάσεις, ώστε να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν οι Ρομά στο έργο της διερεύνησης διασποράς του ιού στην περιοχή.
Τα συνεργεία από νωρίς το πρωί με τη συνδρομή των διαμεσολαβητών αλλά και παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν τις δειγματοληψίες, σαρώνοντας την περιοχή πόρτα-πόρτα, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να δίνει οδηγίες και εντολές στους συνεργάτες του να καταγραφούν όσα σπίτια ήταν άδεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα κατοίκων του οικισμού έφυγε προχθές από την περιοχή προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία της δειγματοληψίας.
Οι απόντες μάλιστα αναμένεται να κληθούν να δώσουν δείγματα σήμερα καθώς αναμένεται να βρεθεί στη Λάρισα συνεργείο του ΕΟΔΥ για νέους ελέγχους.
Το κλίμα στην περιοχή πάντως ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με τους κατοίκους του οικισμού να μην κρύβουν την ενόχλησή τους για την επιλεκτική όπως έλεγαν και υποχρεωτική δειγματοληψία αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική τους και όχι μόνο δραστηριότητα.
Σύμφωνα με δηλώσεις των συμμετεχόντων η διαδικασία κύλησε ήρεμα και ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται το μεσημέρι και από την οποία συγκεντρώθηκαν συνολικά 650 δείγματα που στάλθηκαν στην Αθήνα και στον ΕΟΔΥ για εξέταση, καθώς εκτιμήθηκε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων σε σύντομο χρόνο, δεδομένου και του φόρτου εργασίας εξαιτίας των εξετάσεων στο πλαίσιο των προεγχειρητικών ελέγχων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας.
Τον συντονισμό της επιχείρησης είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος σε συνεργασία με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρη Δεληγιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαρκούσης της επιχείρησης, το ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέλαβε τα δύο τελευταία από τα 10 θετικά κρούσματα και τα μετέφερε στο Ιατρικό Κέντρο της νόσου στο κτίριο της «Αρωγής» ενώ από τους εργαστηριακούς ελέγχους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανιχνεύτηκε ένα ακόμα θετικό κρούσμα της νόσου. Πρόκειται για γυναίκα Ρομά 44 χρόνων που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο και χθες μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς να έχει πάντως διασωληνωθεί.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΥΟ ΦΑΣΕΩΝ
Ένα σχέδιο δύο φάσεων, το οποίο στην πρώτη προβλέπει τη δημιουργία ειδικών καταλόγων όπου θα περιλαμβάνονται οι οικογένειες Ρομά που διαμένουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης και ταυτόχρονα τη διενέργεια μαζικών τεστ σε 3 – 4 μέλη της κάθε οικογένειας προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρός του κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου «Δυστυχώς, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις θετικών κρουσμάτων Covid-19 στους συμπολίτες μας Ρομά (11 κρούσματα σήμερα), που διαμένουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, απασχολούν και ανησυχούν όλους μας. Η μέχρι τώρα πορεία των ιχνηλατήσεων και των επιδημιολογικών ερευνών, με τις κατ’ επιλογήν και τις εθελοντικές δειγματοληψίες και με συνέπεια την αμφιβόλου βαθμού αξιοπιστία τους, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η μεγάλη και η μικρότερη καραντίνα της συνοικίας λειτούργησαν αρκετά καλά στην ευρύτερη διασπορά του ιού. Η επιτηρούμενη καραντίνα της «Αρωγής» ήταν σωτήρια. Τώρα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την πορεία μας προς την κανονικότητα, όλοι οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι με το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά, αν δεν εκριζωθεί και η τελευταία εστία. Τραγικό παράδειγμα το προχθεσινό ατυχές γεγονός του συμπτωματικού κρούσματος Ρομά, θετικού στον Covid-19, που παρ’ ολίγον έλειψε να μολύνει δευτεροβάθμιες νοσοκομειακές μονάδες και να αδρανοποιήσει με τη μορφή καραντίνας υγειονομικό προσωπικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοσιοποιεί επεξεργασμένο από εξειδικευμένους συναδέλφους μας, ολοκληρωμένο σχέδιο ριζικής εκρίζωσης της ανωτέρω υγειονομικής εστίας στη Νέα Σμύρνη. Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό, που αφενός μεν θα καθησυχάσει τους πολίτες μας, αφετέρου δε θα βγάλει από το αδιέξοδο τους υπευθύνους. Το σχέδιο εξελίσσεται σε δύο φάσεις:
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Καταγραφή όλων των μελών των οικογενειών και των σπιτιών Ρομά σε ειδικό κατάλογο. Ορίζουμε την ημέρα μηδέν που θα γίνει η δειγματοληψία, η οποία θα γίνει με πάρα πολλά συνεργεία του ΕΟΔΥ ταυτόχρονα, την ίδια ώρα. Δείγματα θα λαμβάνονται από τρία έως τέσσερα άτομα ανά οικογένεια, διαφόρων ηλικιών. Τα θετικά κρούσματα μεταφέρονται στην «Αρωγή».
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
Σε δεκατέσσερις ημέρες ακριβώς γίνεται δεύτερη, εκτεταμένη και στοχευμένη δειγματοληψία ταυτόχρονα στα υπόλοιπα μέλη της κάθε οικογένειας. Τα θετικά κρούσματα της δεύτερης μεγάλης δειγματοληψίας οδηγούνται προς την «Αρωγή», ενώ συγχρόνως επιστρέφουν στα σπίτια τους οι υγιείς αρνητικοποιημένοι Ρομά που ήταν ήδη σε καραντίνα στην «Αρωγή».
Είναι ένα σχέδιο απλό και εφαρμόσιμο, ειδικό όμως καθόσον αφορά ειδική ευάλωτη ομάδα που τελευταία έδειξε κάποια θετικά δείγματα συνεργασίας, προφανώς γιατί κατανόησε ότι ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος (προηγήθηκε άλλωστε ένας θάνατος, μία βαριά διασωληνωμένη, κρούσματα σε βρέφη)», καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass