Φόρος τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2020 15:03

Φόρο τιμής απέτισε χθες η Λάρισα στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αρκετοί Λαρισαίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιστορικής Λαογραφικής

Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και βρέθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη συνοικία Αβέρωφ ανάβοντας κεριά και φαναράκια στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία. Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Ο πολιτικός κόσμος της Λάρισας στέλνει τα δικά του μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας, αλλά και τις μελλούμενες γενιές είναι η κατοχύρωση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε στη νέα του πατρίδα και την μπόλιασε με το απαράμιλλο δημιουργικό του πνεύμα, το ήθος και τον δυναμισμό του.

Τα γεγονότα, όμως, της Γενοκτονίας δεν έχουν ξεχαστεί. Συνιστά για όλους μας πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας, αλλά και τις μελλούμενες γενιές να κατοχυρωθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, όσο αμβλύνονται ή και αλλοιώνονται τα ιστορικά γεγονότα, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να δράσουν αυτοί που προσπαθούν να επιβληθούν με τη βία και τις παράνομες ενέργειες».
 Χρ. Κέλλας: «Η Ελληνική Δημοκρατία εκπληρώνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο, το ελάχιστο θεσμικό και ιστορικό της χρέος, τιμώντας την ιερή μνήμη των 353.000 συμπατριωτών μας, που διώχθηκαν λυσσωδώς, εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους, τον Μουσταφά Κεμάλ και το τουρκικό κράτος. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελέστηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Δεν ξεχνούμε την ιστορική πραγματικότητα και αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώρισή της, προκειμένου να μην υπάρξουν ποτέ ξανά αντίστοιχες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία».
Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας ότι «Συγχρόνως, επαγρυπνούμε για την εθνική μας ασφάλεια. Σεβόμαστε τους πάντες και εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στην περιφέρειά μας και διεθνώς. Εντούτοις, η Τουρκία, όχι μόνο δεν απολογείται για τις θηριωδίες της, αλλά προκαλεί διαρκώς δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά και τις αντοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της ενωμένης Ευρώπης.
Αποδείξαμε, όμως, ότι ενωμένοι αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις. Παρά την πανδημία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και τους ευχαριστούμε! Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο φυλάσσουμε τα σύνορά μας και προασπίζουμε την εθνική μας κυριαρχία! Ζήτω το Γένος!».
Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Στέλλα Μπίζιου με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης απέναντι στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που υπέστησαν τις φρικαλεότητες των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ. Είναι πάνω απ’ όλα μια ημέρα ανανέωσης της υπόσχεσης και δέσμευση των απανταχού Ελλήνων πως όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία, αλλά πάντα θα αγωνιζόμαστε για την προστασία της ανθρωπότητας από τέτοιες θηριωδίες. Τα αδέρφια μας του Πόντου, συνεχιστές μιας βαριάς παρακαταθήκης των προγόνων τους, μπορούν να είναι σίγουροι πως όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση του αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε: «Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι μία ανοιχτή πληγή για τον απανταχού Ελληνισμό, μία πληγή που αιμορραγεί για πάνω από έναν αιώνα.
Είναι το αίμα εκείνων των 350.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου, που ακόμη και σήμερα, 101 χρόνια μετά, ζητούν δικαίωση. Έχουμε χρέος απέναντι στη μνήμη αυτών των θυμάτων, αλλά και στην Ποντιακή Ελληνική ιστορία, να συνεχίσουμε να μαχόμαστε ακατάπαυστα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Πρέπει να φανούμε άξιοι σ’ αυτόν τον αγώνα της διεκδίκησης, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι τη στιγμή που θα αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» .
Αννα Βαγενά: «Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και αναγνωρίζουμε την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησαν, συμβάλλοντας με το ήθος, τα έθιμα, τον πολιτισμό και την ιστορία τους στο πλούσιο μωσαϊκό που λέγεται σύγχρονος ελληνισμός», σημειώνει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά επισημαίνοντας: «Ερμηνεύοντας επί 20 χρόνια την Αγγέλα Παπάζογλου, που αφηγείται με έναν συγκλονιστικό τρόπο τον ξεριζωμό των Μικρασιατών, έχω ζήσει από κοντά το πώς οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων κουβαλούν την αβάσταχτη πληγή της σφαγής και του διωγμού των προγόνων τους. Έχοντας συχνά βρεθεί κοντά τους σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης με τη διπλή μου ιδιότητα, δηλαδή ως βουλευτής και ως ηθοποιός, γίνομαι κάθε φορά μάρτυρας του φορτίου συγκίνησης που φέρουν, καθώς τιμούν την καταγωγή και την ιστορία τους. Σήμερα, θα ήθελα να αφιερώσω προς τιμήν των θυμάτων, αλλά και των απογόνων τους, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους, τα λόγια της Αγγέλας Παπάζογλου: «Μην ξεχνάς. Είναι αμαρτία να ξεχνάς».
Ευαγγελία Λιακούλη: «Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μονοσήμαντη, όπως επίσης δεν είναι μόνο νούμερα και στατιστικές. Στον σκληρό ρεαλισμό ορισμένων, εμείς αντιτείνουμε πως η δολοφονία ακόμη και ενός Ανθρώπου είναι μια μεγάλη τραγωδία. Πόσο μάλλον οι δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων, όπως στην περίπτωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν ύψιστο εθνικό χρέος την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κατόπιν εισήγησης του αείμνηστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο». Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι μια ακόμη στατιστική, είναι ζώσα ιστορία. Και κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, χρέος μας είναι να σταματάμε έστω και για λίγο, για να διαβάζουμε την Ιστορία κάθετα, με νούμερα, ημερομηνίες, πρωθυπουργούς, στρατηγούς, ήρωες, προδότες και εχθρούς... 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, χρέος μας είναι να πάψουμε να εργαλειοποιούμε την Ιστορία με τους παραμορφωτικούς φακούς της σκοπιμότητας, ανάλογα με τη συγκυρία.
Οι 353.000 σφαγιασθέντες Πόντιοι, δεν ήταν θύματα... συνωστισμού στο λιμάνι. Ήταν θύματα μιας Γενοκτονίας, μιας θηριωδίας, που οφείλει η διεθνής κοινότητα άμεσα να αναγνωρίσει.
Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την οριστική δικαίωση» αναφέρει στο μήνυμά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass