Δύσκολη η εξίσωση για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων της Λάρισας

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΑΜΩΝ, ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2020 20:37
«Κάθε μέρα για τον κλάδο μας ανοίγει και ένα νέο μέτωπο» λέει στην «Ε» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας Ειρήνη Παπαϊωά «Κάθε μέρα για τον κλάδο μας ανοίγει και ένα νέο μέτωπο» λέει στην «Ε» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας Ειρήνη Παπαϊωά

Της Νατάσας Πολυγένη
Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου, αφού ο κορονοϊός άλλαξε άρδην το τοπίο και πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.


Όπως σε όλη την υπόλοιπη χώρα έτσι και στον νομό Λάρισας, οι ξενοδόχοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα πρέπει να ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστά, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας έχουν ακυρωθεί τα πάντα, οπότε χωρίς πελατεία και με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις η επιβίωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι των ξενοδοχειακών μονάδων της Λάρισας αναμένουν με αγωνία αν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους ή θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αναστολή λαμβάνοντας την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, ποσό που θα κάνει επίσης δύσκολη τη διαβίωσή τους. Στη Λάρισα λειτουργούν τα ξενοδοχεία «Imperial», «Divani», «Μετροπόλ», «Αστέρας», «Grand», «Park», «Dionissos», «Αχίλλειον», «Ακροπόλ», «Έλενα», «Terra Olympus» (Γιάννουλη) και το «Διεθνές» στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου σημειώνει στην «Ε» ότι μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα την 1η Ιουνίου, έγινε μια πρώτη συζήτηση, αλλά επειδή ακόμη γύρω από τα μέτρα και τα υγιειονομικά πρωτόκολλα υπάρχει μια ασάφεια, την τελική απόφαση για το αν και πόσα ξενοδοχεία της Λάρισας θα ανοίξουν θα τη λάβουν μέσα στην εβδομάδα. «Είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να εξετάσουμε ώστε να δούμε αν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε. Το κόστος της εφαρμογής των μέτρων είναι υψηλό, την ώρα που γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα δουλέψουμε αφού μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα έχουν ακυρωθεί, οι γάμοι επίσης τελούνται σε μικρότερο κύκλο, άλλοι έχουν ακυρωθεί ή μεταφερθεί και όπως όλα δείχνουν και ο Σεπτέμβριος αλλά και οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι. Ουσιαστικά τα ξενοδοχεία μας φέτος θα δουλέψουν μοναχικά, κυρίως με ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Είναι πολλά αυτά που μας απασχολούν και θα πρέπει να διευκρινιστούν.
Περιορισμοί στις κρατήσεις και στα δωμάτια που θα λειτουργούν, συνεχής υγειονομικός έλεγχος του προσωπικού, και κανόνες ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο το πιο σύνθετο πρόβλημα αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα - τα μέτρα με τα οποία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα ξενοδοχεία. Φυσικά αυτό δεν αφορά μονάχα τα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη αλλά και των παραλίων μας. Η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του κοινωνικού τουρισμού. Κάθε μέρα για τον κλάδο μας ανοίγει και ένα νέο μέτωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κ. Παπαϊωάννου στο θέμα του προσωπικού που απασχολείται στις ξενοδοχειακές μονάδες, σημειώνοντας «Υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι, οικογένειες που περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ και φυσικά αυτό μας απασχολεί. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση εργασίας».
Σχετικά με το πώς δούλευαν τα ξενοδοχεία της Λάρισας μέσα στο καλοκαίρι, η πρόεδρος των ξενοδόχων αναφέρει. «Ακυρώθηκαν αθλητικά γεγονότα, μεγάλες διοργανώσεις για τις οποίες είχαμε προκρατήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και ανταμώματα φέτος δεν θα γίνουν, οι γάμοι αν δεν ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν τελούνται σε πιο στενό κύκλο, οπότε μας μένει μόνο η αγορά που δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει. Όσοι ταξιδεύουν δηλαδή επαγγελματικά. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε αν και πόσοι θα ανοίξουμε, τι στοιχίζει πιο πολύ, να μείνουμε κλειστοί ή να ανοίξουμε. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτεία αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την κατάσταση, καθώς το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος μας είναι τεράστιο και να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους στήριξης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass