Εχασε το επίδομα ανεργίας του Μαΐου γιατί ο «ιός της γραφειοκρατίας» χτύπησε τον ΟΑΕΔ

ΜΑΝΑ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΑΣ, ΕΧΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ ΤΑ 480 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗΝ «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2020 20:15 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαϊ 2020 20:26

ΟΑΕΔ, μια υπηρεσία ταγμένη στην ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τουτέστιν «σύμμαχος» του κόσμου της εργασίας αλλά και του ανέργου. Όταν όμως το θέλει. Γιατί υπάρχει και η άλλη εκδοχή…


Όπως στην περίπτωση συμπολίτισσας, δικαιούχου τακτικού επιδόματος ανεργίας, η οποία ταλαιπωρείται -προφανώς δεν είναι η μόνη- και δεν λαμβάνει το επίδομα του Μαΐου γιατί απλά… η γραφειοκρατία έχει άλλη άποψη.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Μια από τις υποχρεώσεις των ανέργων είναι η –κατά τακτά χρονικά διαστήματα- φυσική παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ώστε να συνεχίζεται η καταβολή των επιδομάτων. Τον καιρό της πανδημίας η φυσική παρουσία αντικαταστάθηκε με την ηλεκτρονική (σ.σ: δυστυχώς χρειάστηκε ο κορονοϊός για να αλλάξουν ορισμένα πράγματα). Ο δικαιούχος έπρεπε να μπει στο site του ΟΑΕΔ, όπου σε ευκρινές σημείο καλούνταν να δηλώσει την παρουσία του. Η δήλωση αυτή (όπως και με τη διά ζώσης παρουσία του ανέργου) γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά την παρέλευση του οποίου ο δικαιούχος χάνει -προσωρινά τουλάχιστον- το επίδομα του συγκεκριμένου μήνα. Και πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη διαδικασία για να το λάβει αναδρομικά.
Η συμπολίτισσα έχασε τις συγκεκριμένες προθεσμίες, γιατί, αφενός μεν δεν πρόσεξε το σημείο ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας στο site του ΟΑΕΔ, αφετέρου διότι απλά δεν έλαβε κάποια προσωποποιημένη ενημέρωση από τον ίδιο τον Οργανισμό. Τι νόημα, για παράδειγμα, έχει η ύπαρξη προσωπικής καρτέλας και κλειδάριθμου αν ο ΟΑΕΔ δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τους ανέργους με προσωπικό μήνυμα, αντί να ζητά από εκείνους να βρουν -έστω και διαδικτυακά- τις ενημερώσεις του. Πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι κι άλλοι άνεργοι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση, για τον λόγο ότι οι ατομικές τους καρτέλες ανεργίας ανανεώνονταν αυτόματα, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και ανανέωση-ενημέρωση της δήλωσης παρουσίας.
Καθώς λοιπόν δεν δήλωσε… την ύπαρξή της, δεν της κατεβλήθη το μηνιαίο επίδομα!
Η γραφειοκρατική εκτροπή όμως συμβαίνει από εδώ και πέρα…
Αφού η άνεργη δεν έλαβε το επίδομα, προσέφυγε στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν την πανδημία, ο προϊστάμενος του Οργανισμού μπορούσε να πιστοποιήσει το γεγονός και ο δικαιούχος να λάβει, με χρονική καθυστέρηση όμως, το επίδομα που δεν του κατεβλήθη. Τώρα αυτό δεν ισχύει, αφού ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να «θρέψει» τη γραφειοκρατία, στέλνοντας τον δικαιούχο… από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη μέσω Αθηνών! Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη «διαδρομή» την οποία πρέπει να ακολουθήσει η Λαρισαία: να περιμένει την απόφαση της υπηρεσίας, ότι δεν μπορεί να λάβει το επίδομα λόγω μη εμπρόθεσμης δήλωσης παρουσίας και η οποία θα εκδοθεί μετά από 60 ημέρες, η ίδια να καταθέσει στη συνέχεια ένσταση, το θέμα να πάει στην Περιφερειακή Διοίκηση, η οποία στη συνέχεια θα συνεδριάσει και -λογικά- θα την κάνει δεκτή, αποδίδοντάς της το επίδομα του Μαΐου. Το οποίο θα λάβει κατά τον Οκτώβριο.
Η συμπολίτισσα είναι άνεργη, μονογονέας, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, την επιμέλεια των οποίων έχει! Το επίδομά της; 480 ευρώ. Λέτε να μην τα έχει ανάγκη;
Δ.Χ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass