«Ναι» στο δάνειο με 4 «δανεικές» ψήφους

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 25 ΕΝΑΝΤΙ 24 ΨΗΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 15:29

Με οριακή πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων (21 των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και 4 των δημοτικών παρατάξεων ΠΡΑΞΙ

με επικεφαλής τον κ. Παν. Γούλα και «Ορμή Ανανέωσης» με επικεφαλής τον κ. Ν. Γαμβρούλα), ενώ κατά ψήφισαν οι 24 των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας, κατά τη χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.
Μαραθώνια ήταν η συζήτηση επί της πρότασης του δανείου που κατέθεσε η δημοτική αρχή, ενώ εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα μέχρι την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο στην προοπτική να μείνει δημοτική η Υπηρεσία Καθαριότητας, κατά το οποίο θα αγοραστεί εξοπλισμός που θα καλύψει την επόμενη 15ετία, στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Τόνισε συγκεκριμένα: «Η καθαριότητα θεωρείται σήμερα «φιλέτο» από επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι πολιτική μας απόφαση να μείνει δημοτική η υπηρεσία της καθαριότητας και αυτό εξασφαλίζεται τόσο με την πρόσληψη προσωπικού (με την 3Κ Προκήρυξη) αλλά και με την εξασφάλιση νέων μηχανημάτων και στόλου».
Υποστήριξε παράλληλα ότι «Το δάνειο έχει θετικότερα στοιχεία από τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και ο δήμος μπορεί να το αποπληρώσει, από τα ανταποδοτικά τέλη».
Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός προτάθηκε να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με επιτόκιο 3,7%) και από πιστωτικό ίδρυμα (Τράπεζα), με το πιο συμφέρον επιτόκιο.
Έντονες ενστάσεις εκφράστηκαν από τη μείζονα αντιπολίτευση που καταψήφισε την πρόταση για τη σύναψη δανείου, η οποία και κατηγορήθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων για «μικροψυχία απέναντι στη δημοτική αρχή με μόνο σκοπό να μην κάνει έργο».
Αναλυτικότερα:

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
Βολές κατά του δημάρχου εξαπέλυσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, με ενστάσεις που αφορούσαν στην τοποθέτηση του κ. Καλογιάννη σχετικά με την αναγκαιότητα του δανεισμού. Παράλληλα, αμφισβήτησε τη σωστή διαχείριση του δήμου στην οργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αναφέροντας ότι φέτος επιδεινώθηκε το έργο της στην πόλη, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.
Θετική εμφανίστηκε στην αναγκαιότητα αγοράς των νέων μηχανημάτων, αλλά εξέφρασε τους ενδοιασμούς της για τη σύναψη δανείου σε μια περίοδο οικονομικής ανασφάλειας, τονίζοντας: «Θα φορτώσετε στους συμπολίτες μας δάνειο και τόκους;» αναρωτήθηκε και πρότεινε: «Να ανανεωθεί ο στόλος καθαριότητας και τα μηχανήματα, με τα χρήματα των δημοτών, από τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν είναι δυνατόν ένας εύρωστος δήμος να μην έχει 4 εκατ. ευρώ!».
Προβληματισμοί κατατέθηκαν από τους επικεφαλής παρατάξεων ΠΡΑΞΙ κ. Παν. Γούλα και «Ορμή Ανανέωσης» κ. Ν. Γαμβρούλα, για το αν μπορούν να αγοραστούν τα μηχανήματα με τα αποθεματικά του δήμου.
«Ναι στην επένδυση αλλά από κρατικούς πόρους ή ευρωπαϊκούς πόρους» πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Π. Κρίκης.
Τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων αμφισβήτησε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαϊούλης ζητώντας τη δημιουργία ανεξάρτητης διαπαραταξιακής επιτροπής για έκτακτο οικονομικό έλεγχο και εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού από τον Δήμο Λαρισαίων».
«Να μην φύγει από το τραπέζι και η πρόταση του leasing αλλά και του δανείου από τράπεζες» ζήτησε ο κ. Γαμβρούλας «ώστε να διερευνηθεί η συμφέρουσα λύση».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ
Εισήγηση για την αναγκαιότητα του δανείου, για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αδαμόπουλος, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο στόλος είναι απαρχαιωμένος και επικίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων, με υψηλό κόστος συντήρησης».
Διευκρίνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά στην έγκριση της αναγκαιότητας του δανείου, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τις Τράπεζες, οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημείωσε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, παραδίδει δάνεια περισσότερα από αυτά που παρέλαβε και κατέθεσε τα εξής: «Η παρούσα δημοτική αρχή την 1η Ιανουαρίου 2015 που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου παρέλαβε δάνεια ύψους 12.029.745 ευρώ.
Στις 31-12-2019 τα δάνεια του Δήμου ανέρχονταν σε 7.467.072 ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 01-01-2015 έως 31-12-2019 αποπληρώθηκαν 4.500.0000 € σε δανεισμό.
Ο Δήμος Λαρισαίων πληροί τις δύο απαραίτητες συνθήκες λήψης: Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης του Δήμου Λαρισαίων σε σχέση με τα ετήσια τακτικά έσοδα του σε ποσοστό είναι μόλις 2,69%. (Το επιτρεπτό όριο είναι 20%).
Η σχέση του συνολικού χρέους του Δήμου μας ως προς τα συνολικά έσοδά του σε ποσοστό είναι μόνο 20,80%. (Το επιτρεπτό όριο είναι 60%). Δήμοι με αντίστοιχο πληθυσμό έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερο δανεισμό από τον δικό μας Δήμο».
Συγκεκριμένα για τα στοιχεία επιλογής της μορφής δανεισμού παρέθεσε τα εξής: «Μορφή χρηματοδότησης για ποσό κεφαλαίου 3.968.620,00€:
-Leasing (5 έτη) συνολικό ποσό πληρωμής 4.960.775,00€.
-Δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 5 ετών 4.419.800,61 €.
-Δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 10 ετών 4.820.149,95€.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι έναντι του Leasing, το μακροπρόθεσμο δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 10 ετών είναι καλύτερη επιλογή από πλευράς του τελικού ποσού των τόκων που θα πληρώσει τελικά ο Δήμος μας παρά τον διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής».
Αναλυτικά η πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανανέωση - αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας έχει ως εξής: «1. Τέσσερα απορριμματοφόρα (στενού πλαισίου) με υπερκατασκευή περιστρεφόμενου πλαισίου, χωρητικότητας 8-10 Μ3 Ενδεικτικός προϋπολογισμός 570.400,00 €
2. Τρία απορριμματοφόρα δορυφορικού τύπου (στενού πλαισίου) ανακύκλωσης με υπερκατασκευή πρέσσας χωρητικότητας 6 Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 316.200,00 €.
3. Οκτώ απορριμματοφόρα οχήματα με υπερκατασκευής πρέσσας, χωρητικότητας 16 Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 1.339.200,00 €.
4. Δύο μικρά ανοικτά διαξονικά φορτηγά με ανατρεπόμενη καρότσα ~6Μ3 και γερανό με αρπάγη. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 235.600,00 €
5. Ένα αυτοκινούμενο αναρροφητικό σάρωθρο ~4Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 210.800,00 €.
6. Ένα αυτοκινούμενο μηχανικό σάρωθρο ~6Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 235.600,00 €.
7. Ένα αυτοκινούμενο αναρροφητικό ηλεκτροκίνητο σάρωθρο ~1,5Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 230.640,00 €.
8. Δύο (2) Πλυντήρια Κάδων ~2Μ3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 436.480,00 €.
9. Δύο διπλοκάμπινα ημιφορτηγά 4x4. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 86.800,00 €.
10. Δυο διπλοκάμπινα φορτηγά 6/7 θέσεων με ανοιχτή καρότσα.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 99.200,00 €.
11. Τρία σάρωθρα ηλεκτροκίνητα πεζού χειριστή.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός 74.400,00 €.
12. Τρία αναρροφητικά ηλεκτροκίνητα πεζού χειριστή.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός.46.500,00 €.
13. Δύο αυτόνομα πλυστικά μηχανήματα επί trailer. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 86.800,00 €».

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πρόταση κατέθεσε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η επόμενη συνεδρίαση του σώματος.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης «επειδή ο χώρος της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οριακά, όσον αφορά στα μέτρα των αποστάσεων που θα πρέπει να τηρηθούν, διερευνάται η δυνατότητα να γίνει η συνεδρίαση σε άλλους χώρους, όπως στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να επιβραβεύσει το έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, αναγνωρίζοντάς την ως έναν από τους καλύτερους φορείς της χώρας στον πολιτισμό…» δήλωσε χθες ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης, με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος της 1ης Αναμόρφωσης ΟΠΔ (Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης) Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας «Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» έτους 2020, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το θέμα της αναμόρφωσης ΟΠΔ καταψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις «Λάρισα Μπροστά», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Λαρισαίων Κοινόν», λευκό ψήφισε η «Ορμή Ανανέωσης» και θετική ήταν η ψήφος της παράταξης «ΠΡΑΞΙ».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass