«Φραγγέλιο» της Ιεράς Συνόδου για οπαδούς γιόγκα και ροταριανούς

ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΦΑΝΑΡΙ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 21:10
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου  και τη συνάντηση των Ιεραρχών με τον υπ. Υγείας κ. Βασ. Κικίλια Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και τη συνάντηση των Ιεραρχών με τον υπ. Υγείας κ. Βασ. Κικίλια

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη δωρεά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Συνοδικοί Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Αποφάσισαν να στείλουν απαντητική επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία, στην οποία θα τονίζεται πως το ζήτημα είναι αδιαπραγμάτευτο και η μετάδοσή της συνεχίζεται όπως μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, της παράδοσής της και των Αγίων της Πατέρων.


Επίσης, υπήρξε συζήτηση και αποφάσεις αναφορικά με τη γιόγκα και τη συμμετοχή κληρικών σε εκδηλώσεις ροταριανών συλλόγων, στις οποίες συστήνεται σε «Μητροπολίτες και κληρικούς να απέχουν από εκδηλώσεις των Rotary και Lions, διότι συμπεριλαμβάνουν και στοιχεία ξένα προς την Ορθόδοξη Πίστη, αναπέμποντες προσευχή στον Θεό ως αφηρημένη έννοια και όχι στον Θεό της Χριστιανικής Πίστης (στον συγκεκριμένο, Άγιο Τριαδικό Θεό των Χριστιανών). Αναφορικά με τη γιόγκα χαρακτηρίζεται «μέρος της Ινδουϊστικής θρησκείας και επομένως ασυμβίβαστος με τη Χριστιανική Πίστη». Αναλυτικότερα, για τα παραπάνω επίμαχα θέματα τονίζονται τα εξής στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας», ως επίσης και το ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».
Η Δ.Ι.Σ. λαβούσα υπ’ όψιν τις εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων: Εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, «της τεχνικής της Γιόγκα» ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ενημερώνει ακόμη το Ορθόδοξο Πλήρωμα για τη νέα προσηλυτιστική δραστηριότητα της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», επισημαίνουσα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως μέλη της Εκκλησίας, του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους κήρυκες αυτών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως αυτό παρεδόθη απ’ αρχής από τους ιερούς Ευαγγελιστές και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Απεφάσισε να συστήσει δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος στους Σεβ. Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions, επειδή δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε έναν θεό, με τη γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Την παράταση των μέτρων για τους τόπους λατρείας αποφάσισε η κυβέρνηση μέσω ΚΥΑ. Σε αυτή γίνεται αναφορά σε μερική χαλάρωση αναφορικά με τον αριθμό των πιστών. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει πλήρες άνοιγμα των Ναών και αυτό μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα. Η απόφαση για τα μέτρα στους Ναούς που επιβλήθηκαν την περίοδο του Πάσχα είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους εκκλησιαζόμενους πιστούς, αλλά και μεταξύ των Ιεραρχών. Συγκεκριμένα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 9η Ιουλίου. Όπως έκανε γνωστό μέσω άτυπης ενημέρωσης το υπουργείο, οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν σε δύο σημεία: α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. (από ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) και β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα, ενώ σε έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα. Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας και φυσικός αερισμός του χώρου.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass