Στις ξαπλώστρες λιάζεται ...η γραφειοκρατία!

«ΚΟΛΛΗΣΕ» ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ * ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2020 18:15 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουν 2020 18:36

Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν της χρήσης αιγιαλού, για την ανάπτυξη της επαγγελματικής δραστηριότητας των καφέ- μπαρ στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Λάρισας, κρατά τις ξαπλώστρες στις αποθήκες! Η

κυβέρνηση μπορεί να έδωσε το πράσινο φως, αλλά το δυσκίνητο νομικό πλαίσιο καθιστά αδύνατη την άμεση εφαρμογή της απόφασής της.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Αγιάς κ. Νίκο Ντάγκα «η πλήρης ασάφεια για τις προϋποθέσεις λειτουργίας, σε συνδυασμό με τα χρόνια άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τη χρήση αιγιαλού και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν για τη χρήση αιγιαλού, φέρνουν
σε απόγνωση τους επαγγελματίες. Δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο διαχείρισης αιγιαλού, στα παράλια. Για να προχωρήσουν οι επαγγελματίες σε συμβάσεις χρήσης της παραλίας, πρέπει να προηγηθεί η έκδοση σχετικής ΚΥΑ».
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Π. Ε. Λάρισας κ. Δημ. Ηλιάδης «σήμερα το 95% των καφέ μπαρ σε όλη την παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας, δεν μπορεί να τοποθετήσει ακόμη ξαπλώστρες στην παραλία. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι προβλεπόμενες δημοπρασίες από τους αρμόδιους φορείς, για τη χρήση του αιγιαλού. Μέχρι τότε οι επαγγελματίες είναι ...με δεμένα χέρια».
Σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19», ισχύουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «- Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο (take away) και delivery στο σημείο της έκθεσης (ξαπλώστρα)
- Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο, εξαιρουμένων των ροφημάτων, όπως ενδεικτικά καφές, χυμοί κλπ.
- Απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων που προκαλούν συνάθροιση καταναλωτών (πάρτι κλπ).
- Απαγορεύεται για τους πελάτες η χρήση των μπαρ (όπου υπάρχουν) για την παραμονή τους.
- Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
- Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
- Ισχύει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.
Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους) αναρτώντας πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης, που θα επιδεικνύεται στις αρχές ελέγχου.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες μετά από κάθε εναλλαγή της μίσθωσης αυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην ξαπλώστρα τοποθετείται πετσέτα υποχρεωτικά με ευθύνη του λουόμενου.
Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται το μήκος των 4 μέτρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστο απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους. Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
Επιτρέπεται η ατομική άθληση. Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της ΚΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Όργανα ελέγχου αποτελούν οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Βροχές σήμερα, λιακάδα
και ζέστη αύριο και τη Δευτέρα

Έντονες βροχές και καταιγίδες επιφυλάσσει ο καιρός για σήμερα στην περιοχή και τη Θεσσαλία. Ωστόσο αύριο Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος θα είναι ηλιόλουστος με τη θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα που θα επιτρέψει τους εκδρομείς να εκδράμουν στα παράλια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Αγιώτη ερασιτέχνη μετεωρολόγου Πάνου Αρχοντής σήμερα Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος σε όλη τη Θεσσαλία με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία στη Λάρισα δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου και τους 22-23 σε Αγιά, Ελασσόνα και Φάρσαλα.
Αύριο Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο, φτάνοντας στη Λάρισα τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος προβλέπεται ηλιοφάνεια με νεφώσεις κατά περιόδους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο με τη μέγιστη στη Λάρισα να φτάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου, και τους 29ο βαθμούς σε Αγιά, Ελασσόνα και Φάρσαλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass