Μάσκες «ενθύμιον πανδημίας»

ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΟΥ TERIADE - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ ΜΕ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ -«Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2020 21:05

Της Νατάσας Πολυγένη

Υφασμάτινες μάσκες «Ενθύμιον Πανδημίας» θα μοιράζει δωρεάν στον κόσμο από σήμερα το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από συλλεκτικά υφάσματα γνωστών οίκων μόδας από όλο τον κόσμο, που αγόρασε και διέθεσε ο εικαστικός Μάριος Ελευθεριάδης, ο πρωτεργάτης του κινήματος «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» που έραψαν χιλιάδες μάσκες για τα νοσοκομεία της χώρας. Η σημερινή δράση έχει τον τίτλο «Baslesmasques! Pasencore!» (Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα!) και πραγματοποιείται στα Γαλλικά Ινστιτούτα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας και Αθήνας σε μια προσπάθεια έκφρασης αλληλεγγύης σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Στη Λάρισα και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου και για όλο τον Ιούνιο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι καθημερινά, στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου θα δωρίζονται οι μάσκες, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές σε όλους όσοι επιθυμούν να τις αποκτήσουν. Πρόκειται για υφασμάτινες μάσκες διπλής επίστρωσης και ύφανσης, από 100% βαμβάκι πολλαπλών χρήσεων, με θήκη για φίλτρο, που θα ομορφύνουν την καινούρια μας καθημερινότητα. Θα διατίθεται μόνο μία μάσκα ανά άτομο και όσοι τις παραλάβουν μπορούν να φωτογραφηθούν και να στείλουν τη selfie τους ή ένα μικρό βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο, ώστε ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό και να κάνει ένα βίντεο μετά το τέλος της δράσης https://www.facebook.com/events/ 707941303301652/?active_tab=discussion.
Ο Θεσσαλονικιός Ελληνογάλλος εικαστικός Μάριος Teriade - Ελευθεριάδης μιλά στην «Ε» για το εγχείρημα ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης αφού όπως λέει «η μάσκα είναι αγαθό και δεν θα πρέπει να πωλείται». Η συγκεκριμένη δράση στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια της εμπνευσμένης του ιδέας στη διάρκεια της καραντίνας, όπου μαζί με τον βιοτέχνη ενδυμάτων Κωνσταντίνο Τεκτονίδη απηύθυναν μέσω facebook ένα ανοιχτό κάλεσμα για ραφή μάσκας. H ανταπόκριση ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή. Κινητοποιήθηκαν πάνω από 300 μοδίστρες και ράφτες απ’ όλη την Ελλάδα και το αποτέλεσμα ήταν 40.000 μάσκες που παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, στα Παιδικά Χωριά SOS και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Έχουμε ένα ράφτη 92 χρονών από τον Βόλο και μια μοδίστρα από την Πτολεμαΐδα 90 χρόνων που μπορεί τα μάτια της να μην τη βοηθάνε, όμως έχει καθίσει πίσω από τη ραπτομηχανή της. Της έδινα οδηγίες για τα λάστιχα και τις πιέτες μέσω τηλεφώνου. Η ανθρωπότητα σίγουρα έχει περάσει και πιο δύσκολα. Ίσως ήταν ο φόβος για την ανθρώπινη ύπαρξη που μας ένωσε. Δεν θεωρώ ότι γίναμε καλύτεροι άνθρωποι λόγω της πανδημίας αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα πάνε όλα καλά» τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης.
Όσον αφορά στις μάσκες από συλλεκτικά υφάσματα γνωστών οίκων, σημειώνει ότι και στη διάρκεια της καραντίνας όταν κατέβαινε για περίπατο, έπαιρνε μαζί του ένα κουτί και πρόσφερε μάσκες στον κόσμο και κάπως έτσι εμπνεύστηκε για να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, θέλοντας ταυτόχρονα να αποδώσει με χιούμορ την έννοια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης φτιάχνοντας τις καλλιτεχνικές μάσκες που θα μοιράσουν τα Γαλλικά Ινστιτούτα. «Το κόστος για να ραφτούν το ανέλαβα εγώ. Ένα συνεργείο έραψε συνολικά 1.500 μάσκες που έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα, με διαφορετικά μοντέλα και πτυχώσεις σε πάνω από 40 διαφορετικά μοτίβα και υφάσματα και κάποιες υπάρχουν σε ένα μόνο αντίτυπο. Κάθε αποδέκτης θα ταυτιστεί με τη δική του προσωπική μάσκα, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να κρατήσει ως «ενθύμιον πανδημίας» και φυλαχτό όπως λέει (προστατευμένη στο διάφανο σακουλάκι πλυμένη και σιδερωμένη) για να ξορκίσει το κακό και να αποδυναμώσει τον κορονοϊό! Εύχομαι να μην τη χρειαστούν, αλλά όπως όλα δείχνουν, ακόμη δε τελειώσαμε» καταλήγει ο κ. Ελευθεριάδης.
*Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Teriade - Ελευθεριάδης σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ στη Γαλλία και Πλαστικές Τέχνες στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Έκδοσης-Εκτύπωσης από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το 2000 εκλέγεται τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων Έκδοσης-Εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ στη Γαλλία και από το 2011 είναι επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στο Master Τέχνης και Γραμμάτων, Σύγχρονης Δημιουργίας και Πολιτιστικής Βιομηχανίας.
Το 2001 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Mirο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Το 2009 διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης «ο Mirο της Μαγιόρκα», ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σειράς από εννέα εκθέσεις του Miro στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από αίτημα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilary Joan Miro της Μαγιόρκα, την Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, του Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ινστιτούτου Ramon Llull και των Πρεσβειών της Ισπανίας σε Αθήνα και Λευκωσία. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις / “performances” σε διεθνείς εκθέσεις, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις. Συμμετέχει ακόμα σε “residencies”, φεστιβάλ και μπιενάλε. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημαντικών εκδόσεων, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σκηνογραφιών, σκηνικών και κοστουμιών.
Διετέλεσε εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης οκτώ συναπτά έτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο του «15+1 Carrésd’Art» και ο Μάριος Ελευθεριάδης συμμετέχει με μια πρωτότυπη video-performance με τίτλο «Baslesmasques! Pasencore!». Ο Ηλίας Παπαϊωάννου σκηνοθέτησε και φίλμαρε τη video-performance, με τη συμμετοχή του Patrick Comoy, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. To video γυρίστηκε στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Σύνδεσμος της video-performance: https://youtu.be/QDzX6ucjl9Q

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass