134η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ

Η Αγιά γιόρτασε την απελευθέρωσή της...

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2015 0:19

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Την 134η επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους γιόρτασε χθες η κωμόπολη της Αγιάς.

Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά εορτασμό της εξόχως σημαντικής αυτής επετείου για την περιοχή, που αφορά στην αποτίναξη από πάνω της του τουρκικού ζυγού και την προσάρτησή της στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, γεγονός που κατέστη δυνατό με την είσοδο στην κωμόπολη του απελευθερωτικού ελληνικού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 δίνοντας, έτσι, τέλος σε 458 χρόνια σκλαβιάς και υποταγής.

Το πρωί, λοιπόν, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των εορταζόντων θαυματουργών πολιούχων της κωμόπολης, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, αμέσως μετά τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου. Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Αργυρούλης μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, για τα δύσκολα χρόνια της υποδούλωσης της επαρχίας στους Οθωμανούς και για την πορεία προς την ελευθερία.

Αμέσως μετά την ομιλία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πε-σόντων αγωνιστών στο Ηρώο της πόλης, κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης, Κωνσταντίνο Δεσπόπουλο, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σκαρκάλης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο τοπικός σύμβουλος Στέλιος Πατσιαβούδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος του Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος και ο κ. Γιάννης Μανίκας, χάρη στις ενέργειες και στην έρευνα του οποίου εορτάζεται στην Αγιά εδώ και πέντε χρόνια η επέτειος απελευθέρωσής της.

Εκτός των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση, συνεχίζονται κι εκείνες που αφορούν το Αγιώτικο Πανηγύρι και την 20ή Γιορτή Μήλου. Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί, στις 6 μ.μ., τουρνουά ποδοσφαίρου, στις 8 μ.μ. παρουσίαση παραδοσιακών χορών από παιδικά χορευτικά τμήματα στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίων Αντωνίων και στις 9:30 μ.μ. παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα ενηλίκων με τη συνοδεία παραδοσιακής δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass