Η πόλη «γεννά» τα αδέσποτα...

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2020 15:12
Στόχος της εκστρατείας είναι να σταματήσει  η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων Στόχος της εκστρατείας είναι να σταματήσει η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων

Της Λένας Κισσάβου

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, στην πηγή του, επιχειρεί να «χτυπήσει» μια νέα εκστρατεία

ενημέρωσης που ξεκίνησε η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, σε συνεργασία με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Λάρισας και απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Είναι αποδεδειγμένο φαινόμενο ότι η αύξηση των αδέσποτων ζώων οφείλεται στην αύξηση της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων από τους ιδιοκτήτες τους, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται στη Λάρισα, όπως δηλώνει στην «Ε» η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας κ. Ρίτα Απρίλη.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα ποσοστό συμπολιτών που αποκτά κατοικίδιο, δεν γνωρίζει απόλυτα τις ευθύνες που αναλαμβάνει, τις υποχρεώσεις που αποκτά, αλλά και το οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται για τη φροντίδα του (τροφή, εμβόλια, αντιμετώπιση ασθενειών, στείρωση κ.ά.).
Αυτές τις υποχρεώσεις θέλουν να υπενθυμίσουν, μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας, η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με τη συνδρομή της «Πόλης που Μαθαίνει», ξεκινώντας κατ’ αρχήν με τη διανομή σχετικού φυλλαδίου, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ.
«Στόχος είναι η προστασία και η ευζωία των ζώων συντροφιάς (δεσποζόμενων και αδέσποτων) και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών...» τονίζει η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη και σημειώνει: «Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Οι ιδιοκτήτες τους, πρέπει να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τον ρόλο τους, να τα φροντίζουν και να μην τα εγκαταλείπουν, δημιουργώντας το πρόβλημα των αδέσποτων... Τα αδέσποτα προκύπτουν από την εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες τους και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους.
Η εγκατάλειψη του ζώου τιμωρείται. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία, με βάση τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014, προβλέπει κυρώσεις για όσους: εγκαταλείπουν τα ζώα τους, αμελούν να τα καταγράψουν, αμελούν να τα εμβολιάσουν και να τα αποπαρασιτώσουν, αδιαφορούν για τη συλλογή των ακαθαρσιών τους και τα αφήνουν να πολλαπλασιάζονται και να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα».
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνες για την τήρηση της νομοθεσίας, προβαίνουν σε ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες. Και επειδή «υπεύθυνος ιδιοκτήτης είναι ο ενημερωμένος ιδιοκτήτης» σύμφωνα με την κ. Απρίλη, «η ενημέρωση είναι ανάγκη».

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο παρουσιάζονται οι ακόλουθες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς:
-Φρόντισε για την ηλεκτρονική ταυτοποίησή του: Μια πράξη ευθύνης απέναντι στο κατοικίδιό σου που θα το βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι σου σε περίπτωση που χαθεί και για να περιοριστούν τα δέσποτα.
-Φρόντισε να μην αναπαράγεται ελεύθερα: Η στείρωση του κατοικίδιου συμβάλλει αφενός στον περιορισμό των αδέσποτων και αφετέρου τα προφυλάσσει από νοσήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.
-Φρόντισε για την υγεία του: Επισκέψου την-τον κτηνίατρό σου. Είναι ο μόνος αρμόδιος για να καταρτίσει το σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού-αποπαρασιτισμού που θα προστατέψει την υγεία του και της οικογένειάς σου.
-Φρόντισε για την ευζωία του, μην το εγκαταλείψεις: Εξασφάλισέ του σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ελεύθερη πρόσβαση σε νερό. Μην το αφήνεις να περιπλανάται ελεύθερα στον δρόμο. Εξασφάλισέ του στέγη και προστασία από τη βροχή, το κρύο ή τον καύσωνα.
-Ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές για την ύπαρξη αδέσποτων στη γειτονιά σου: Ο Δήμος είναι αρμόδιος για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων σκυλιών, τα οποία οδηγούνται στο Κυνοκομείο και εκεί τους παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη και στείρωση. Έπειτα -βάσει νόμου- πρέπει να τα επιστρέψει στο περιβάλλον που αυτά βρέθηκαν. Τηλέφωνο: 2413-500.400».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass