«Η πόλη ξαναποκτά πρόσβαση στα μνημεία της...»

ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ -ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2020 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Ιστορική στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί για τη Λάρισα η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης

του Μπεζεστενίου, της παλιάς Οθωμανικής αγοράς, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λόφου του Φρουρίου. Το επί αιώνες ερμητικά κλειστό μνημείο μπήκε σε τροχιά αποκατάστασης, μετά από επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής του Απ. Καλογιάννη, που εξασφάλισε χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2018. Το έργο χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΠ.Αν.Ε.Κ., ενώ άλλα 2,9 εκατ. θα διαθέσει ο Δήμος, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.
Αρχαιολόγοι και εργάτες, είκοσι δύο άτομα στο σύνολό τους, απασχολούνται καθημερινά στο μνημείο, προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση του έργου, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ώστε να πάρει ακολούθως τη σκυτάλη ο Δήμος Λαρισαίων, με αποστολή να παραδώσει το μνημείο στην καθημερινή ζωή της πόλης, για εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Η ανάδειξη και επανάχρησή του αποτελούσε διακαή πόθο για τον κ. Καλογιάννη, ο οποίος σε αυτοψία που πραγματοποίησε χθες στις εργασίες του μνημείου δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς ήταν πάντα στόχος μου να αναδειχθεί το μνημείο και να γίνει λειτουργικό για την πόλη.
Βρισκόμαστε σε έναν εμβληματικό χώρο, από τους λίγους που υπάρχουν στην Ελλάδα, που σε λίγα χρόνια θα είναι ένα από τα καμάρια της Λάρισας. Εργαστήκαμε από την αρχή της προηγούμενης θητείας, προκειμένου να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αυτό έγινε...».
Το όραμα του δημάρχου έχει και συνέχεια: «με το γκρέμισμα του ετοιμόρροπου κτιρίου (προσεχώς), που βρίσκεται απέναντι από το Μπεζεστένι, στο πάνω μέρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, επί της οδού Μητροπολίτου Αμβροσίου, όπως και με τη δημιουργία του Ρολογιού της Λάρισας -για το οποίο αναμένεται η εκκίνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού- θα αλλάξει η εικόνα του Φρουρίου».  «Η πόλη ξαναποκτά πρόσβαση στα μνημεία της...» τόνισε ο κ. Καλογιάννης, ενώ ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και τον διευθυντή της κ. Πατσιούρα για τις άοκνες προσπάθειές τους.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Αντίστοιχα, και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ενημέρωσε τον δήμαρχο για την εξέλιξη των εργασιών, μαζί με την επιβλέπουσα αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Τένια Αναστασιάδου, υποστήριξε: «Χάρη στον Δήμο Λαρισαίων βρέθηκε η χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το έργο. Εμείς έχουμε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης. Ερευνώνται τα παλαιότερα δάπεδα και θα σκάψουμε στη βόρεια πλευρά, ώστε να θεμελιωθεί το κτίριο υποστήριξης της νέας αγοράς που θα δημιουργηθεί. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ανασκαφές στα δάπεδα και προσεγγίζουμε την αρχική φάση του μνημείου, η οποία έχει πάψει να υπάρχει από τον 18ο αιώνα.
Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να τελειώσουμε εγκαίρως σε ενάμιση χρόνο, που είναι και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών μας. Θα προσπαθήσουμε, παράλληλα, να αρχίσει και το έργο του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται και οι εργασίες προς την ολοκλήρωση του μνημείου». Τον δήμαρχο συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Σούλτης και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας.Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ
Να σημειωθεί ότι η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα (με υπερύψωση), τη συντήρηση και αναστύλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή, την κατασκευή εσωτερικού παταριού και όλων των Η-Μ εργασιών και εγκαταστάσεων που απαιτούνται. Παράπλευρα του μνημείου θα κατασκευαστεί υπόγειο κτίριο, στο οποίο θα στεγαστούν αποθήκες, τουαλέτες και οι κεντρικές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass