Οι ψαράδες εξαπάτησαν αγρότες

«ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΣΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ» ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΦΑΚΕΣ ΑΠΟ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2020 21:01

Με ποινές φυλάκισης 4 ετών και 3 ετών αντίστοιχα καταδίκασε

χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας δύο υποτιθέμενους εμπόρους από τη Θεσσαλονίκη, αλλά... ψαράδες στην πραγματικότητα από τη Θάσο, που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν αγρότες των Φαρσάλων αγοράζοντας φακές, αφήνοντας ωστόσο φέσι 63.000 ευρώ καθώς μέρος των προϊόντων ήταν να πληρωθεί με επιταγές που αποδείχθηκαν ακάλυπτες. Η απάτη στήθηκε το φθινόπωρο του 2012 όταν ένας Λαρισαίος που σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή, εμφανίστηκε στους Φαρσαλινούς αγρότες ως αντιπρόσωπος της εταιρείας του πρώτου κατηγορουμένου και τους έπεισε να διαθέσουν τις φακές σε καλή τιμή, πληρώνοντας μάλιστα με μετρητά ένα μικρό μέρος της αξίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλούνταν με επιταγή.
Ο Λαρισαίος «αντιπρόσωπος» εμφάνιζε ως «φερέγγυο και αξιόπιστο έμπορο» τον πρώτο κατηγορούμενο, λέγοντας μάλιστα ότι διαθέτει συσκευαστήριο τυποποίησης οσπρίων στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Μόνο που οι επιταγές αποδείχθηκαν ακάλυπτες , το φέσι αγροτών από χωριά των Φαρσάλων - που κατέθεσαν χθες στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας - ξεπέρασε τις 63.000 ευρώ, ενώ τα όσπρια που δεν βρέθηκαν ποτέ εκτιμάται πως προορίζονταν να ξεφορτωθούν κρυφά σε μισθωμένη αποθήκη στο 6ο χλμ. Λάρισας - Κοζάνης.
Όπως αποσαφηνίστηκε επίσης χθες κατά την ακροαματική διαδικασία οι δύο κατηγορούμενοι - στα ονόματα των οποίων είχαν εκδοθεί οι ακάλυπτες επιταγές κάθε άλλο παρά έμποροι οσπρίων ήταν, αφού στην πραγματικότητα εργάζονταν ως... ψαράδες και ως εκ τούτου, ο πρώτος κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να διαθέτει συσκευαστήριο οσπρίων στη Σίνδο.
Με την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων να σημειώνει χθες πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν για τα αδικήματα και πως αυτά τελέσθηκαν εν αγνοία τους από τον θανόντα Λαρισαίο που ψευδώς συστηνόταν ως αντιπρόσωπος εταιρείας με τα φορολογικά στοιχεία του πρώτου κατηγορουμένου. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ωστόσο, καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο με ποινή φυλάκισης 4,3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1.200 ευρώ για απάτη κατά συναυτουργία, υπερημερία αγροτικών προϊόντων και έκδοση ακάλυπτης επιταγής και, τον δεύτερο κατηγορούμενο με ποινή φυλάκισης 3,3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για απάτη κατά συναυτουργία και έκδοση ακάλυπτης επιταγής, μετατρέποντας σε εξαγοράσιμη την ποινή και των δύο κατηγορουμένων, κάνοντας δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για εξόφλησή της σε εξαμηνιαίες δόσεις.

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ»
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Σεπτέμβριο του 2012 ο μετέπειτα θανών Λαρισαίος εμφανίστηκε σε αγρότη χωριού των Φαρσάλων ως αντιπρόσωπος της φερόμενης επιχείρησης εμπορίας οσπρίων του πρώτου κατηγορούμενου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Παραπλανώντας τον Φαρσαλινό αγρότη τον έπεισε να του διαθέσει 23 τόνους φακής παραγωγής του, «προς 0,75 ευρώ το κιλό και συνολικού τιμήματος 17.250 ευρώ», έναντι του οποίου ο «αντιπρόσωπος» κατέβαλε στον αγρότη σε μετρητά το ποσό των 4.250 ευρώ. Για το υπόλοιπο τίμημα τον έπεισε επίσης να δεχθεί κατά την παράδοση των εμπορευμάτων στις 12-10-2012 μια μεταχρονολογημένη τραπεζική επιταγή ποσού 13.000 ευρώ στο όνομα του υποτιθέμενου εμπόρου.
Λέγοντας μάλιστα πως «είναι φερέγγυος και αξιόπιστος έμπορος, ότι n επιχείρησή του είναι ενεργής εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη με συσκευαστήριο στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης και ότι τόπος εκφόρτωσης των αγροτικών προϊόντων ήταν οι εγκαταστάσεις τυποποίησης οσπρίων του στη Σίνδο».
Ενώ η αλήθεια ήταν, πως ο θανών Λαρισαίος και οι δύο κατηγορούμενοι «δεν ήταν φερέγγυοι και αξιόπιστοι συναλλασσόμενοι», «οι επιταγές που εξέδωσαν ήταν ακάλυπτες», όπως επίσης ο πρώτος των κατηγορουμένων, «δεν ήταν έμπορος αγροτικών προϊόντων με έδρα τη Θεσσαλονίκη» και «δεν διέθετε επιχείρηση συσκευαστηρίου οσπρίων και εγκαταστάσεις με μηχανήματα και συσκευαστήρια στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης, καθώς επρόκειτο για ανύπαρκτη επιχείρηση που χρησιμοποιούσε πλαστά φορολογικά στοιχεία στις συναλλαγές, ενώ τα πωληθέντα αγροτικά προϊόντα δεν είχαν προορισμό την επιχείρηση στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, αλλά προορίζονταν να ξεφορτωθούν κρυφά σε μισθωμένη αποθήκη στο 6° χλμ. Λάρισας - Κοζάνης».
Με την ίδια μεθοδολογία, στη δεύτερη περίπτωση ο «αντιπρόσωπος» παραπλάνησε άλλον αγρότη να του πωλήσει 20 τόνους φακής προς 0,77 ευρώ το κιλό (συνολικού τιμήματος 17.000 ευρώ) καταβάλλοντας μετρητά 4.000 ευρώ και επιταγή 11.400 ευρώ. Στην τρίτη περίπτωση αγόρασε 10 τόνους φακή με μετρητά 2.000 ευρώ και επιταγή 5.698 ευρώ και στην τέταρτη περίπτωση, αγόρασε 30 τόνους φακή με μετρητά 12.000 ευρώ και δύο επιταγές, 16.500 ευρώ και 16.600 ευρώ αντίστοιχα.                

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass