Τίτλοι τέλους για την Κωνσταντινούπολη!

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ -«Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!» ΛΕΝΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2020 21:01

Της Λένας Κισσάβου

«Ο Έλληνας δεν θα βγάλει τα παπούτσια του για να μπει στην Αγιά Σοφιά!»

δηλώνει στην «Ε» ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου του ΚΤΕΛ Λάρισας, Χρήστος Τριανταφύλλου, μιλώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουριστικό κλάδο η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Μεταφέροντας το γενικότερο κλίμα που υπάρχει τόσο στην οργάνωση εξορμήσεων προς Κωνσταντινούπολη από τουριστικά γραφεία, αλλά και στη ζήτηση του κόσμου γι’ αυτόν τον προορισμό, τονίζει χαρακτηριστικά: «έπεσαν οι τίτλοι τέλους» και σημειώνει ότι «κυρίως λόγω των τουρκικών προκλήσεων, τα τελευταία τρία χρόνια (βομβιστικές ενέργειες, μετανάστες στα σύνορα...) μειώθηκε σταδιακά το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετάσχει σε οργανωμένες εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη.
Για να καταλάβετε, παλαιότερα πραγματοποιούσαμε εκδρομές από Λάρισα προς Κωνσταντινούπολη, τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, όπως και πολλά άλλα γραφεία της Λάρισας. Μάλιστα, υπήρχαν τουριστικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη, που συντηρούνταν μόνο από τις εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο μεγάλη ήταν η τουριστική κίνηση των Ελλήνων!
Σήμερα, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, μηδενίστηκε κάθε ίχνος τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς το 90% των Ελλήνων πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη για να δει την Αγιά Σοφιά. Τώρα τι να δει;
Να εισέλθει σ’ ένα τζαμί, που ήταν κάποτε η Αγιά Σοφιά και να μην μπορεί να δει τα αριστουργήματά της γιατί είναι σκεπασμένα με πανιά; Ο Έλληνας δεν θα βγάλει τα παπούτσια του για να μπει στην Αγιά Σοφιά! Ούτε έχει όρεξη να πάει!».
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, γίνεται αναφορά στις αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς και αναλυτικότερα στο τι θα πρέπει να γίνει, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η προσευχή των Μουσουλμάνων.  Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Οι εικόνες - αγιογραφίες στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς δεν εμποδίζουν την «υγεία» των προσευχών που πρέπει να γίνουν εκεί.
Ωστόσο, αυτές οι εικόνες πρέπει να καλύπτονται ή να σκουραίνουν κατά τη διάρκεια των προσευχών, χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους για να διασφαλιστεί ότι οι Μουσουλμάνοι εκτελούν τις προσευχές τους». Το συμβούλιο συνεδρίασε για τα ερωτήματα που ανέκυψαν από τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί και αποφάσισε τα εξής: «Δεν υπάρχει θρησκευτικό εμπόδιο στη μετατροπή, καθώς έχει μεγάλη αξία από την άποψη της πολιτιστικής του συσσώρευσης και της ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες σέβονται τους κανόνες του τζαμιού και ενεργούν με βάση το μεγαλείο του ναού». Αυτό που προμηνύεται σήμερα είναι η αρχή του τέλους της τουριστικής κίνησης των Ελλήνων προς την Κωνσταντινούπολη, αν και έχουν ακόμη ένα σημαντικό θρησκευτικό στοιχείο για να την επισκεφθούν, το Πατριαρχείο.
Όμως όπως υποστηρίζουν τουριστικοί πράκτορες της Λάρισας «Η Κωνσταντινούπολη ήταν η Αγιά Σοφιά». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η άποψη του τουριστικού πρακτορείου «Θεσσαλός», ένα από τα γραφεία της Λάρισας, που επί πολλά χρόνια ήταν συνυφασμένο με τις εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των Λαρισαίων και όχι μόνο, για εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και σημειώνει «ειδικά αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά, τότε αποκλείεται να οργανωθεί ξανά εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass