Τιμήθηκαν οι Αγ. Κήρυκος και Ιουλίττη στα Αμπελάκια

ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2020 16:00

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκαν οι διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης με πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και της μητρός του Ιουλίττης, στις 14 Ιουλίου και 15 Ιουλίου 2020, στην Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων.

Προεξάρχοντος του π. Πορφυρίου, συλλειτουργούντος μετά του εφημέριου της ενορίας του χωριού π. Βασιλείου, ο οποίος οργάνωσε άριστα, όπως κάθε χρόνο, μαζί με τους συνεργάτες του την ξεχωριστή αυτή γιορτή των μαρτύρων της Πίστεως.
Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1900, όπως γράφει και η σχετική επιγραφή, είναι δωρεά των Αστερίου και Γεωργίου Κων. Παμπουρά και βρίσκεται στην αρχή του χωριού αριστερά μετά την εύρεση της ιεράς εικόνας δίπλα από τον ναό που κτίστηκε αργότερα. Επειδή όμως το έδαφος ήταν επικλινές η οικογένεια Παμπουρά δώρισε το κτήμα που ήταν πιο επίπεδο όπου παράλληλα βοήθησαν και οικονομικά και για το κτίσιμό του.
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ
Η Ιουλίττη καταγόταν από το Ικόνιο και μαζί με τον τρίχρονο γιο της Κήρυκο κατέφυγαν κατά τον διωγμό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305), πρώτα στη Σελεύκεια και στη συνέχεια στην Ταρσό, όπου τους συνέλαβαν.
Και τον μεν Κήρυκο ο τοπικός ηγεμόνας Αλέξανδρος του συνέτριψε το κεφάλι στα σκαλιά του παλατιού, επειδή τον άκουσε να ψελλίζει το όνομα του Ιησού, τη δεν Ιουλίττη την αποκεφάλισε.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό παευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Νικολάου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων κ. Ιωάννης Ταζές, ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Τσιλίκης κ.α.

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass