Δεν «πέρασε» το δάνειο για τα απορριμματοφόρα

ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑ, ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΙ 23 ΘΕΤΙΚΟΙ ΨΗΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ -ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ LEASING

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2020 21:01

Του Κώστα Γκιάστα

Ανατροπή με βάση τα αρχικά δεδομένα σημειώθηκε χθες στη συνεδρίαση

του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για τους όρους του δανεισμού με στόχο την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, από τη στάση της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών». Συγκεκριμένα, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση για την έγκριση του δανείου, ο επικεφαλής της ΠΡΑ.ΞΙ. κ. Παν. Γούλας αλλά και ο σύμβουλος κ. Άκης Νασιώκας είχαν ψηφίσει θετικά δίνοντας τον απαιτούμενο αριθμό (25) στην παράταξη του κ. Απ. Καλογιάννη, χθες βράδυ στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ ζήτησαν «χρόνο λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης» με στόχο να επανεξεταστεί η υπόθεση σε λίγους μήνες.
Ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης όμως, τόνισε πως αφού δεν επιλέχθηκαν οι όροι της αποπληρωμής των 4 εκατομμυρίων ευρώ με τον τρόπο που πρότεινε η δημοτική αρχή, δηλαδή σε βάθος 10 ετών, είπε πως οδηγούμαστε στη λύση του leasing αγοράζοντας λιγότερα μηχανήματα και με χειρότερους, όπως τους χαρακτήρισε, όρους. Η συνεδρίασε κράτησε αρκετές ώρες και υπήρξαν ποικίλες τοποθετήσεις, ενώ δεν έλειψε και η ένταση.
Πιο αναλυτικά: Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καλογιάννης εξήγησε πως δεν έδωσαν όλες οι τράπεζες προσφορές, παρά το γεγονός πως πιέστηκαν γι’ αυτό. Εν τέλει το έκαναν μόλις τρεις. Η Συνεταιριστική, η Eurobank και το Παρακαθηκών και Δανείων. Χαρακτήρισε προτιμότερη την πρόταση της Eurobank λέγοντας πως το δάνειο είναι επενδυτικό για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και θα πληρωθεί από τα ανταποδοτικά τέλη.
Έκανε αναφορά σε τελεσίδικες αποφάσεις που πληρώνει ακόμα ο Δήμος, ενώ είπε πως έψαξε όλα τα δάνεια του παρελθόντος και ότι «τα δάνεια παλιότερα ήταν 14 στον αριθμό. Από το 1997 ως το 2014 είναι δάνεια συνολικά ύψους 17.8 εκατομμυρίων. Δεν υπήρχε θητεία χωρίς δάνειο. Για μένα αυτό δεν αποτελεί κριτική. Ήταν απλά μια πολιτική που επέλεξε η δημοτική αρχή τότε.
...Τώρα κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σοβαρότητά τους, καθώς είναι εκείνοι που τότε ψήφιζαν τα δάνεια του παρελθόντος. Τα δάνεια που ακόμα αποπληρώνουμε σήμερα και ήταν για λειτουργικές δαπάνες. Εγώ δεν τα ψήφιζα τα δάνεια του κ. Τζανακούλη.
...Ο δήμος είναι ικανός να πάρει και να αποπληρώσει το δάνειο εξασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας. Η αυτοδιοίκηση περνάει ισχνές αγελάδες όπως και ο δήμος μας, όμως μέσα σε όλα αυτά παραμένει υγιής και συνεπής.
...Μιλάμε για εξοπλισμό που είναι αναγκαίος και είναι για υπηρεσίες που τις πληρώνουν οι πολίτες.
...Οι οικονομολόγοι γελάνε όταν ακούνε την άποψη να πάρουμε από τα διαθέσιμα».
*Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι της έκανε μεγάλη εντύπωση πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha δεν έδωσαν προσφορά και ρώτησε εάν υπάρχει κάποια σχέση με πρόσωπο της Eurobank που σχετίζεται με τον δήμο και το δάνειο. Ο κ. Καλογιάννης απάντησε ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια επειδή είναι κάποιος διευθυντής σε ένα κατάστημα, εξηγώντας πως είναι θέμα που αφορά στα κεντρικά. Ακόμα πρόσθεσε πως οι τράπεζες που δεν κατέθεσαν πρόταση είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο.
Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθ. Αδαμόπουλος έκανε μια ανάλυση για το τι θα αγοραστεί με αυτό το δάνειο και εξήγησε πως βάσει του οικονομικού περιβάλλοντος «πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική του ρευστότητα. Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος δανείστηκε πολλά. Πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχουν οι άνθρωποι της Λάρισας».
*Η κ. Καραλαριώτου στην κεντρική της τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων: «Μας φαίνεται περίεργο γιατί πρόσφατα μας λέγατε πως έχουμε καλό ταμείο. Ακούγαμε πως είναι δυνατός δήμος και μάλιστα πως μπορεί να δανείσει. Θα μπορούσατε τόσα χρόνια να είχατε ανανεώσει τον στόλο σας. Λέμε ναι στην ανανέωση του στόλου γιατί όλοι ξέρουμε πως είναι βρόμικη πόλη, αλλά λέμε όχι στο δάνειο. Δεν στεκόμαστε στα τεχνικά μέρη του δανείου, θα ψηφίσουμε «όχι» και στο Leasing. Αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του κ. Γραφάκου που είπε πως θα υπάρξουν προτάσεις για ενίσχυση της καθαριότητας.
*Εν συνεχεία ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Π. Κρίκης είπε: «Από πού θα πάρει μας είπατε. Από πού θα κόψει όμως δεν μας είπατε; Πού θα βρει το μισό εκατομμύριο ευρώ για να αποπληρώνεται αυτό το δάνειο; Σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσα προβλήματα για τους εργαζόμενους. Πότε θα παραληφθεί ο στόλος; Γιατί δεν κάνατε προγραμματισμό όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα θα αφήσετε φέσι στον δήμο και θα παραδώσετε τα ανταποδοτικά στην τράπεζα. Τους δεσμεύετε τους επόμενους. Λειτουργείτε τον δήμο σαν Α.Ε.».
*Ο επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία Αξιών κ. Παν. Γούλας διευκρίνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη ανανέωσης του στόλου και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ζητώντας όμως χρονική παράταση μέχρι το φθινόπωρο «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση στη συνέχεια».
*Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» κ. Ν. Γαμβρούλας έκανε λόγο για προχειρότητα και βιαστικές κινήσεις και ελλιπή ενημέρωση. «Η υπηρεσία της καθαριότητας υπήρξε πολύ χαμηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής. Έπρεπε να είναι στην κορυφή. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εκτός από την ανανέωση του στόλου».
*Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινών» κ. Κων. Βαϊούλης αναφέρθηκε στις... μεταμορφώσεις των παρατάξεων διευκρινίζοντας πως εκείνος είναι σταθερός. Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων πριν την ψηφοφορία.
«Ναι» στους όρους του δανείου ψήφισαν 23, εκ των οποίων 21 οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και δύο σύμβουλοι της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης». Υπήρξαν δύο «παρών» της παράταξης «ΠΡΑΞΙ», ενώ 17 σύμβουλοι ψήφισαν «όχι». Οι όροι του δανείου δεν εγκρίθηκαν καθώς απαιτούνταν το 50%+1 ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα όπως:
*Το κτηνοτροφικό πάρκο (μετά από ερώτηση της κ. Καραλαριώτου), για το οποίο ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «είναι αποτύπωμα που θα αφήσει ο δήμος σε ό,τι αφορά σε νέο μοντέλο ανάπτυξης. Θα δημιουργήσουμε ομάδα έργου ενώ θα υπάρξει και διεπιστημονική ομάδα. Θα συμμετέχουν άνθρωποι του Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά οι κ. Διαμάντος και Γούλας και η κα. Απρίλη».
*Οι... κατσαρίδες (μετά από ερώτηση του κ. Δρυστέλλα) για τις οποίες ο δήμαρχος ανέφερε πως πρέπει να καθαρίζουν τα στεγανά τους οι πολίτες κάθε 2-3 χρόνια «Αν κάνουμε μαζικούς ψεκασμούς θα δούμε τις κατσαρίδες μέσα στα σπίτια».
*Για τη χρήση των γυμναστηρίων και τις μισθώσεις των συλλόγων μετά από ερώτηση του κ. Κρίκη λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, ο κ. Δαούλας απάντησε ότι αναγνωρίζει την οικονομική δυσπραγία και αφού αποκάλυψε ότι έγινε συζήτηση με εκπροσώπους σωματείων τόνισε πως θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι, καθώς τα μεγάλα σωματεία είναι πιο εύρωστα από τα μικρά.
*Για το νηπιαγωγείο στον χώρο του ΟΣΕ (μετά από ερώτηση του κ. Παπαποστόλου και εάν θα είναι έτοιμο στις αρχές του Σεπτέμβρη με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) ο κ. Σούλτης απάντησε αρνητικά.
*-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μια ακόμα αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

ΕΠΙΘΕΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννουλης κ. Δαβλέρης έπεσε θύμα επίθεσης και εν συνεχεία κατέθεσε μήνυση. Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδίκασε αυτήν την ενέργεια εναντίον του.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass