Κατάδυση στην ιστορία και την τεχνολογία

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ -ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΟΠΗ ΚΟΡΔΕΛΑΣ ΕΝ ΠΛΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2020 20:29 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Αυγ 2020 20:30

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Του απεσταλμένου μας Σωτήρη Κέλλα

Η ιστορία ζωντανεύει ανοιχτά της Αλοννήσου και γίνεται «κτήμα» όλης της ανθρωπότητας

γιατί σήμερα θα αποδοθεί στους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το ναυάγιο της Περιστέρας.
Η αρχαία Ίκος (σημερινή Αλόννησος) ήταν φημισμένη για τη συμμετοχή της στις εμπορικές διαδρομές, καθώς πολλά εμπορικά πλοία την είχαν σημείο αναφοράς. Ένα εξ αυτών βυθίστηκε το 435 π.Χ., το οποίο ανακάλυψε το 1985 ο Δημήτρης Μαυρίκης, ένας ψαράς του νησιού.
Σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας γίνεται η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα με Υποβρύχια Μουσεία και προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Παρθενώνα των ναυαγίων».
Οι επισκέπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη στεριά, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας. Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας της Αλοννήσου, διαμορφώθηκε ένας καινοτόμος και μοναδικός στην Ελλάδα εκθεσιακός χώρος εικονικής πραγματικότητας, όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού, προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΣΤΙΜΟΥ
Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία από ένα καραβάκι ειδικό για την περίσταση θα κόψει την κορδέλα εν πλω, ενώ στον βυθό θα κάνουν το ίδιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, του οποίου είναι γνωστές οι επιδόσεις στην ελεύθερη κατάδυση, κάτι που φάνηκε στη χθεσινή δοκιμή.
Συγκεκριμένα χθες ξεκινώντας από τη «Στενή Βάλλα» πήγαν στην Περιστέρα όπου έκαναν κατάδυση μαζί, με στόχο να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους κατά την σημερινή ιστορική στιγμή. Το ναυάγιο της Περιστέρας από σήμερα μετατρέπεται σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι επισκέπτες θα βουτούν με καθοδηγούμενη κατάδυση.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με την ανάδειξη αυτή κινητοποιείται ο κοιμώμενος γίγαντας της Θεσσαλίας, που είναι οι ενάλιες αρχαιότητες. Δίνεται η δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών να καταδύονται στο αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου, το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα.
Σε συνδυασμό με τα άλλα ναυάγια των υστερορωμαϊκών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό, δημιουργείται ένας κρίσιμος αριθμός υποβρυχίων μουσείων, πόλος έλξης για ένα πολυάριθμο, νέο τουριστικό κοινό.
Ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο περνά κρίση και πρέπει να υπάρχει προσφορά διαφοροποιημένων και πιο ποιοτικών τουριστικών προϊόντων. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά των υποβρύχιων μουσείων στον τουριστικό χάρτη της Θεσσαλίας, που με τον τρόπο αυτό επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τονώνεται η πραγματική, τοπική οικονομία. Με το βραβευμένο από την Ευρώπη έργο των υποβρύχιων μουσείων, η Θεσσαλία πρωτοπορεί ακόμη μια φορά και δημιουργεί εξελίξεις σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass