«Πώς ανακαλύψαμε το ναυάγιο της Περιστέρας»

Μιλά στην «ΕτΔ» ο Κ. Μαυρίκης που μαζί με τον πατέρα του πρωτοαντίκρισαν τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» -Οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αναγκαιότητα ανάδειξης και άλλων ευρημάτων στην περιοχή

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 21:02

Συνέντευξη Σωτ. Κέλλας

«Οδός Δημήτρη Μαυρίκη» έγραφε μπαίνοντας στη Στενή Βάλλα

στο πιο κοντινό σημείο στο ναυάγιο της Περιστέρας. Η επισημότητα προχθές για το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο δικαιολογημένη, με τη Λίνα Μενδώνη να κάνει τα εγκαίνια στην επιφάνεια της θάλασσας και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, ως πρώτο επισκέπτη, στον βυθό.
Κάποιος άνθρωπος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν με δάκρυα στα μάτια. Τον πλησιάσαμε, δεν ήθελε να μας μιλήσει, κρύφτηκε στο σούπερ μάρκετ που διατηρεί μπήκαμε μέσα, μας δίνει το βιβλίο που έγραψε για το ναυάγιο και μας λέει «μια φωτογραφία με αυτό». Του κάνουμε το χατήρι και συνεχίζει...
Σε σένα θα μιλήσω στον μοναδικό ... Αυτός ήταν ο Κώστας Μαυρίκης που μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη ανακάλυψαν το ναυάγιο της Περιστέρας. Αυτός που είδε πρώτος τον μεγάλο όγκο στα 25 μέτρα βάθος που αλλάζει την ιστορία του τουρισμού της χώρας, ξεπερνώντας  χάρη στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Τον αφήνουμε να μιλήσει με τα δάκρυα στα μάτια. Μας λέει:
«Μαζί με τον πατέρα μου Δημήτρη ανακαλύψαμε το ναυάγιο το 1985 ψαρεύοντας σε εκείνη την περιοχή όταν πέσαμε τυχαία πάνω του. Ήμουν 14 ετών όταν με πρόχειρες συσκευές καταδυόμασταν για υποβρύχιο ψάρεμα. Σε βάθος 15 μέτρων άρχισε να διαφαίνεται ο μεγάλος όγκος και τότε είδα μια τρομερή εικόνα που κατεβαίνοντας στον βυθό άρχισε να ξεθολώνει και διέκρινα έναν σιωπηλό γίγαντα που άρχισα να τον περιεργάζομαι. Οι αμφορείς που υπήρχαν σε αυτό σου έδιναν την  αίσθηση ότι είναι μια ξένοιαστη ζωντανή ομάδα. Καταλάβαμε λοιπόν  ότι είναι κάτι ιδιαίτερο γιατί ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλα πλοία που βλέπαμε. Βάλαμε τότε σκοπό της ζωής μας να το αναδείξουμε γιατί το αίσθημα που νιώθει κανείς όταν το βλέπει είναι σαν να το ερωτεύεται.
Το ναυάγιο για μένα έγινε το κρυφό ησυχαστήριο και μια σιωπηλή σειρήνα που δεν με άφηνε να ησυχάσω. Το δηλώσαμε στην τότε Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που δεν υπήρχε σαν υπηρεσία γιατί ήταν μια γραφειοκρατική υπηρεσία και γι’ αυτό τον λόγο δεν προχώρησε η ανάδειξή του.
Αναγκαστήκαμε τότε να το δημοσιοποιήσουμε πιο πολύ στο εξωτερικό και μαζί με μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων που ασχολήθηκαν με το ναυάγιο, ήρθαν εδώ και βγάλανε  φωτογραφίες, το δημοσίευσαν σε όλα τα περιοδικά όλης της υφηλίου. Υπήρξε τότε μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο».• Το ναυάγιο αναδείχθηκε με 40 χρόνια καθυστέρηση;
«Έχει μεγάλη προϊστορία η ανάδειξή του καθώς οι Γερμανοί το 1990 πίεσαν την τότε κυβέρνηση για την ανάδειξη του ναυαγίου και ιδιαίτερα το έκαναν με δημοσιεύματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Είχαν ενδιαφερθεί τότε ο  Τζώρτζ Μπατς, ο Πήτερ Θόρντιγκτον και ο  γνωστός Ζαν Υβ Κουστώ που ήρθε τρεις φορές. Μετά από μεγάλη πίεση που υπήρχε ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα προχωρήσει η ανάδειξή του. Χάρη σε αυτό το ναυάγιο ιδρύθηκε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που μέχρι τότε ήταν μια γραφειοκρατική υπηρεσία και όχι επιχειρησιακή.
Ανέλαβε υπεύθυνη η δραστήρια Κατερίνα Χατζηδάκη, αλλά μετά από λίγο τα πράγματα άλλαξαν στην κυβέρνηση.
¨Ήρθαν άλλοι και περιθωριοποίησαν  αυτό το ναυάγιο και έδωσαν βαρύτητα σε ένα άλλο ναυάγιο στην Κυρά -Παναγιά που εμείς το είχαμε δηλώσει και αυτό. Δηλαδή πολιτικοποίησαν τα ναυάγια. Το ναυάγιο της Περιστέρας (σ.σ. ο «Παρθενώνας των ναυαγίων») έμεινε στην τύχη του... Εγώ είχα στεναχωρηθεί γιατί είχαμε μείνει πίσω στις εργασίες ανάδειξης του ναυαγίου και έβγαλα ένα βιβλίο για να θυμίζω την ύπαρξή του με τίτλο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι».• Στο ναυάγιο υπήρξαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας;
«Η αξία του ναυαγίου αυτή έγκειται στο πόσο μεγάλο είναι ξεπερνώντας κατά πολύ την τέχνη της ναυπηγικής που είχαν αναπτύξει οι αρχαίοι Έλληνες. Γιατί μέχρι τότε πίστευαν ότι μόνο οι Ρωμαίοι κάνουν φορτηγίδες τόσο μεγάλες 100 τόνων. Αυτή είναι 150 τόνων και άλλαξε την  ιστορία της αρχαίας ναυπηγικής, καθώς αναφερόμαστε σε ένα τεράστιο για την εποχή πλοίο πρωτοποριακής ναυπηγικής τέχνης που μπορούσε να κουβαλήσει μεγάλο εμπόρευμα.
Στη συνέχεια η μεγάλη μου στεναχώρια ήταν που πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν να δημοσιευτούν φωτογραφίες στο περιοδικό «National Geographic». Το αιτιολογικό ήταν ότι δεν είχαν πάρει άδεια  ΚΑΣ.
Μετά από αυτό ένας άνθρωπος ο Άγγελος Μαντλής, διαβάζοντας το βιβλίο αποφάσισε να το προωθήσει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.• Εσείς ασχολείστε με το σούπερ μάρκετ;
«Ναι αλλά έχω και ένα μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων που είναι πολύ μεγάλο και σε λίγο θα έχει και την αρχαιολογική μου συλλογή».
• Θα αυξηθεί ο τουρισμός στην Αλόννησο μετά την ανάδειξη του υποβρύχιου μουσείου;
«Θα βοηθήσει αναμφίβολα σε συνδυασμό με την ανάδειξη και άλλων επτά ναυαγίων εξίσου αξιόλογων. Ένας δύτης τουρίστας δε μένει 15 μέρες για κάποιο ναυάγιο. Θα βουτήξει 3-4 φορές, αλλά αν υπάρχουν και άλλα θα μείνει για πολύ στην περιοχή.
Με την κατάλληλη συνεργασία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος προώθησαν την ανάδειξη του ναυαγίου. Η επόμενη μέρα για την Αλόννησο αρχίζει».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass