ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ξαναζωντάνεψε ο... Καμπέρος στην Κρανιά

* Εντυπωσιακή άσκηση με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2014 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:24
 
Του Δημήτρη Βάλλα
Με επισημότητα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και σύσσωμης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πεδίο Βολής η άσκηση Καμπέρος-2014.
Στην άσκηση που ουσιαστικά ενεργοποίησε ξανά το Πεδίο Βολής μετά από 20 περίπου χρόνια συμμετείχαν 100 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο τύπου “puma”, και ένα ζεύγος από επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού, βάλλοντας σε 19 στόχους που είχαν απλωθεί στο έδαφος και που παρίσταναν αεροδιαδρόμους, ραντάρ, κέντρα επιχειρήσεων, βάσεις-σταθμούς πυραύλων, φάλαγγες οχημάτων κ.ά.
Τα F-16, Miraz, Phantom, A7 Corsair και ελικόπτερα Apache με πραγματικά πυρά, αλλά και το κροτάλισμα των αντιαεροπορικών πυροβόλων δημιούργησαν ένα μοναδικό σε ρεαλισμό πεδίο μάχης και εντυπωσίασαν όλους όσοι βρέθηκαν εκεί.
Στην άσκηση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην αρχή ο Αρχηγός Τ.Α αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτει σήμερα η Πολεμική μας Αεροπορία γιατί η περιοχή και το περιορισμένο εύρος του χώρου δεν το επέτρεπαν. Έτσι, κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του Αρχηγού, χρησιμοποιήθηκαν τα... συμβατικότερα των συμβατικών.
Το αποτέλεσμα ήταν τελικά κατά γενική ομολογία ο... απόηχος της άσκησης να μην προκαλέσει οχλήσεις στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που μετά το πέρας της άσκησης μίλησαν στην «Ε» επισημαίνοντας ότι πολλοί από αυτούς ούτε καν την κατάλαβαν σε σχέση με άλλες φορές!
Μοναδικό στοιχείο που έδειξε για μια ακόμα φορά το επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων, ήταν ο όλος σχεδιασμός των επιθέσεων και των προσβολών των στόχων που γίνονταν επανωτά και με διαχωρισμό των σχηματισμών (δηλαδή την έκρηξη της μιας βόμβας από την άλλη) μόλις τα 20 δευτερόλεπτα, παρά τη στενότητα του χώρου!
Πρόκειται για άψογους συντονισμούς σε πάρα πολύ μικρούς χρόνους που δεν τολμά καμία πολεμική αεροπορία σε παγκόσμιο επίπεδο να εφαρμόσει!
Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε ακόμα και τη πτήση μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου τύπου «Πήγασος» που μετέδιδε την εικόνα του πεδίου μάχης σε οθόνη τηλεόρασης αλλά και στο κέντρο επιχειρήσεων.
Εντυπωσιακή ήταν ακόμα και η διάσωση πιλότου που επιχειρήθηκε σε εχθρικό έδαφος με Super Puma και ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες με τη συμμετοχή αεροσκαφών που απέκτησαν τον έλεγχο του εναέριου χώρου με πλήρη συντονισμό των πάντων από ειδικό αεροπλάνο τύπου Erieye EMB-145 AEW&C που λειτουργεί ως εναέρια πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου.
Πολλούς συγκίνησε και η παρουσία των θρυλικών κουρσάρων, των μαχητικών κρούσης Α 7 Corsair που από το 1975 που εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο της Π.Α., ακόμα επιχειρούν.
Όπως λέγεται, η χθεσινή, μάλλον θα ήταν και η τελευταία εμφάνιση των ...κουρσάρων που κάποτε μας είχαν χαρίσει την απόλυτη υπεροπλία στο Αιγαίο και τα οποία οδεύουν προς απόσυρση.
 Μετά το πέρας των βολών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος έδωσε τα συγχαρητήρια σε όλους επισημαίνοντας ότι «πίσω από την εντυπωσιακή αυτή άσκηση κρύβεται η πραγματική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας που είναι το φρόνημα, η ψυχή και η ικανότητα των στελεχών όλων των κλάδων που καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες έχοντας περιβάλει με ιδεολογία την αποστολή τους έχουν καταφέρει σήμερα να μας κάνουν υπερήφανους και να επιτρέπουν σε όλους εμάς που εκπροσωπούμε τη χώρα έξω από τα σύνορά της να ισχυριζόμαστε ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα και ισχυρά αμυντικά συστήματα της Ευρώπης».
Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Την άσκηση παρακολούθησαν ακόμα οι βουλευτές κ.κ Χρήστος Κέλλας και Κ. Τσιάρας, η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακουδη, ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Β. Τελλίδης, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Ελασσόνας και Δεσκάτης, κ. Ν. Ευαγγέλου και Γ. Καραστεργιος αντίστοιχα, επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΑΤΑ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass