«Λαχείο» 4,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012, ΟΙ 140 ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ -ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΝ. ΤΣΙΑΡΑ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2020 15:04

Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν απλό και πως επρόκειτο για ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, οι πρώην εργαζόμενοι της υπό εκκαθάριση Ένωσης Συνεταιρισμών Λάρισας θα πληρωθούν επιτέλους τα χρήματα που δικαιούνται.
Τα καλά νέα ενδιαφέρουν 140 πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης που τους οφείλονται από τη συνεταιριστική οργάνωση, συνολικού ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τον καθένα τους να διεκδικεί από 5.000 ως 100.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.
Τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο των εκκαθαριστών της επιχείρησης και θεωρείται πολύ πιθανό να καταβληθούν στους δικαιούχους ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τυπικών πλέον διαδικασιών.
Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2012 και οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τη δικαίωσή τους, λαμβάνοντας από τότε διαρκώς λόγους συμπάθειας και υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις και τους κατά καιρούς αρμόδιους. Όχι όμως και τα χρήματά τους, για τα οποία ποτέ δεν έγινε τίποτε. Απελπισμένοι οι περισσότεροι μετά από τόσα χρόνια, είναι σαν να κερδίζουν τώρα «λαχείο».
Στην τωρινή τροπολογία, που ήδη έχει πάρει ΦΕΚ και την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων προηγούνται εκείνων που προβάλλουν οι τράπεζες, για πτωχευμένες εταιρείες προ του 2015 αλλά και εκείνες που τελούν υπό εκκαθάριση. Το ευεργετικό προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, έναντι των τραπεζικών, ψηφίστηκε καταρχάς για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των πρώην εργαζομένων στην πτωχευμένη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Συμπεριελήφθησαν όμως στην πορεία και οι υπό εκκαθάριση εταιρείες, όπως η ΕΑΣ Λάρισας, δικαιώνοντας τον αγώνα και τις προσδοκίες των πρώην εργαζομένων οι οποίοι πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια μετά το ναυάγιο της συνεταιριστικής «ναυαρχίδας». Από τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης προκύπτουν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία θα καλύψουν τώρα τις οφειλές στους εργαζόμενους και όχι στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι προσφάτως πωλήθηκε το συνεταιριστικό ελαιουργείο στον Ευαγγελισμό, τα αποθηκευτικά σιλό και σίτου και άλλες εγκαταστάσεις σε Κυπάρισσο και Κοιλάδα κ.ά. Φτάνοντας στο τέλος του δρόμου οι πρώην εργαζόμενοι πανηγυρίζουν, σχεδιάζοντας τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή των οικογενειών τους.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass