«Σώθηκε» από τις φλόγες το δάσος της Τσαριτσάνης

Καθοριστική η άμεση κινητοποίηση και η σωτήρια επέμβαση Πυροσβεστικών Δυνάμεων -Πολύτιμη η βοήθεια δύο «καναντέρ» -Συνεχίστηκε η επιφυλακή

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2020 15:01

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζήσαρος

Σωτήρια και καθοριστική αποδείχτηκε η κινητοποίηση των αρχών και η άμεση επέμβαση

ισχυρής δύναμης πυροσβεστικών μέσων που «έσωσαν» την ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης «από τα χειρότερα», στη δύσκολη φωτιά που ξέσπασε στο δάσος της Τσαριτσάνης, προχθές Σάββατο, στις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή που βρίσκονται σπίτια, ακριβώς πάνω από την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών και άρχισε να κινείται και να απλώνεται επικίνδυνα προς την περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γύρω στις 4.30 το απόγευμα, σε μία δύσβατη περιοχή, πυροσβεστικά οχήματα με συντονισμένες προσπάθειες «έκοψαν» την πορεία της και ο άνεμος που φυσούσε εκείνη την ώρα την οδήγησε στην κορυφογραμμή. Ίσως σπίθες και κουκουνάρια «μετέφεραν» τις φλόγες σε πευκοδάσος, δίπλα από τα πυροσβεστικά οχήματα, και η φωτιά άρχισε προς στιγμή να ξεφεύγει.
Η εμφάνιση δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων «καναντέρ» ήταν εξαιρετικά πολύτιμη, αλλά μεγάλη ήταν και η βοήθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού τα αεροπλάνα «βομβάρδιζαν» (...έως ότου σκοτεινιάσει) με συνεχείς ρίψεις νερού την κορυφή «Γεωργάκη» (...βρίσκεται κάτω από το καταφύγιο ανάγκης), κάτι που έκοψε την πορεία της φωτιάς. Τελικά, οι φλόγες κόπασαν το βράδυ και οι ζημιές στο πλούσιο δάσος της Τσαριτσάνης περιορίστηκαν σε καμένη έκταση ενός χιλιομέτρου (...έως την κορυφογραμμή) με δέντρα, πεύκα, κυπαρίσσια, κ.ά.  Από το βράδυ του Σαββάτου αλλά και χθες όλο το 24ωρο, μεγάλη δύναμη πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής παραμένει στην περιοχή για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης.
Στην όλη δύσκολη επιχείρηση του δάσους της Τσαριτσάνης πήραν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 50 και πλέον πυροσβέστες, 20 οχήματα, αρκετά πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και βέβαια δύο υδροφόρα αεροπλάνα «καναντέρ».
 «Αυτό το δάσος δημιουργήθηκε μεταπολεμικά, έχει ζωή περίπου 70 χρόνων. Μεγάλος ο πόνος και η θλίψη να βλέπεις καμένα δέντρα πολλών χρόνων. Πάντως, σταθήκαμε τυχεροί που δεν έφυγε η φωτιά σε ένα κρίσιμο σημείο. Αν φυσούσε δυτικά ο αέρας, θα είχαμε καταστροφές και στην Τσαριτσάνη.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση και αυτό βοήθησε. Τα αεροπλάνα ήρθαν την κατάλληλη στιγμή...», δήλωσε χθες στην «ΕτΔ» ο γνωστός Τσαριτσανιώτης επαγγελματίας, φυσιολάτρης, φίλος του βουνού, εθελοντής Βαγγέλης Ζήσαρος, που βρέθηκε χθες στην καμένη έκταση.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Χάρη στη σωτήρια επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας με τη συνδρομή των Δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας με εποχούμενα μέσα, πεζοπόρα και εναέρια, διασώθηκε το δάσος βορειοδυτικά της Τσαριτσάνης και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς στον οικισμό, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ν. Γάτσας. Και συνέχισε: Ευχαριστώ τις δυνάμεις πυροσβεστικής και τους κατοίκους-εθελοντές που έσπευσαν να συνεισφέρουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ο Δήμος Ελασσόνας επιχείρησε με ένα μηχάνημα έργου θέτοντας σε επιφυλακή βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου σε περίπτωση που η φωτιά βρισκόταν πλησίον του οικισμού. Αν και αυτονόητο, σημαντική ήταν η συμβολή των εργαζομένων του Δήμου Ελασσόνας και της ΔΕΥΑ Ελασσόνας.
Ως Δήμος Ελασσόνας ήμασταν παρόντες για να προσφέρουμε στη διοικητική μέριμνα των σωμάτων ασφαλείας και τον συντονισμό των δυνάμεων του Δήμου».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass