Πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2020 20:00
Τα πλαστά χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή Σέρβων υπηκόων  οι οποίοι έκαναν αγορές στη Λάρισα ως τουρίστες Τα πλαστά χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή Σέρβων υπηκόων οι οποίοι έκαναν αγορές στη Λάρισα ως τουρίστες

Έναν ικανό αριθμό πλαστών χαρτονομισμάτων παρέδωσαν πρόσφατα τράπεζες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, χαρτονομίσματα που προέρχονται από συναλλαγές που φαίνεται πως έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Πρόκειται για χαρτονομίσματα αξίας από 5 έως και 50 ευρώ, χαρτονομίσματα δηλαδή που δεν κινούν εύκολα υποψίες στις συναλλαγές έχοντας ωστόσο προκαλέσει την προσοχή των Διωκτικών Αρχών που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ένα «σποραδικό» γεγονός ή αν πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων (και) στην τοπική αγορά.
Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι προχθές, τόσο από τις Τράπεζες όσο και από τις Εταιρείες Χρηματοποστολών, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας παραδόθηκαν μερικές δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας, μέγεθος που σήμερα δεν προκαλεί ανησυχία στην τοπική ΕΛ.ΑΣ., προκάλεσε ωστόσο την «προσοχή» της, καταγράφοντας την εξέλιξη της υπόθεσης.
Αυτοί ωστόσο που δεν πρέπει να εφησυχάζουν είναι οι επαγγελματίες της Λάρισας αφού -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- τα πλαστά χαρτονομίσματα έχουν εντοπιστεί στο σύνολο σχεδόν των καθημερινών συναλλαγών στην τοπική αγορά. Έχοντας προέλθει δηλαδή μετά από πληρωμές, μεταξύ άλλων, σε καταστήματα ένδυσης, πώλησης παιχνιδιών, σούπερ μάρκετ, ταχυφαγεία, ενώ βρέθηκαν και στα χέρια ανυποψίαστων πολιτών με χαρακτηριστική την περίπτωση Λαρισαίου, ο οποίος θέλησε να πληρώσει παραγγελία φαγητού με τον διανομέα να εντοπίζει το πλαστό 50ευρο.
Τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο γνησιότητας σε Εταιρείες Χρηματαποστολών, όπως και μετά από συναλλαγές σε τραπεζικές Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ). Οι Εταιρείες Χρηματαποστολών είναι αυτές που μεταφέρουν τις εισπράξεις των σούπερ μάρκετ στα ταμεία των οποίων, δεν διαπιστώνεται πάντα η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων με δεδομένο ότι οι παραχαράκτες έχουν εκδόσει πολύ πιστά αντίγραφα των αληθινών χαρτονομισμάτων που ξεγελούν σε έναν πρώτο οπτικό έλεγχο.
Στην αγορά της Λάρισας, για δεύτερη φορά προχθές κατατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. πλαστά χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ τα οποία συνήθως δεν κινούν υποψίες και με δεδομένο μάλιστα ότι, σε τοπικό επίπεδο, έχει καιρό να καταγραφεί ανάλογη υπόθεση.
Με εξαίρεση την περίπτωση των Φαρσάλων, όπου, για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, απατεώνες προχώρησαν σε αγορές μικρής αξίας με πλαστά χαρτονομίσματα και με απώτερο σκοπό να εισπράξουν αληθινά χρήματα από... τα ρέστα. Στην περίπτωση των Φαρσάλων -και στις δύο περιπτώσεις- οι απατεώνες έδρασαν την ίδια ημέρα κάνοντας μικροαγορές επιλέγοντας διαδοχικά καταστήματα μεταξύ των οποίων αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία με προφανή σκοπό να μην κινήσουν υποψίες.
Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση είχε αποδειχτεί πως οι απατεώνες επέλεξαν την αγορά των Φαρσάλων και του Βόλου για να ρίξουν στην αγορά πλαστά 50ευρα, επιτυγχάνοντας τον σκοπό τους, σε αντίθεση με τη δεύτερη φορά όπου η δράστιδα -μετά από καταγγελία παρατηρητικού καταστηματάρχη- έπεσε στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στην κατοχή της βρέθηκαν και άλλα πλαστά χαρτονομίσματα.
Στην περίπτωση της Λάρισας εκτιμάται πως έχει συμβεί κάτι ανάλογο, ότι δηλαδή επιτήδειοι διέθεσαν τα πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά, αλλά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες παράδοσης (σ.σ. Ιούλιο και Αύγουστο) των παραχαραγμένων στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται πως τη μέθοδο με τα... γνήσια ρέστα είχαν εφαρμόσει στη Λάρισα, πέρυσι το καλοκαίρι, τρεις τουρίστες οι οποίοι πραγματοποίησαν αγορές προϊόντων μικρής αξίας, χρησιμοποιώντας παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, λαμβάνοντας ως ρέστα γνήσια χαρτονομίσματα.
Μάλιστα, στο ξενοδοχείο του Πλαταμώνα, όπου διέμεναν οι τρείς συλληφθέντες Σέρβοι υπήκοοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 31 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, όπως και 58 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass