Αντιπαράθεση (και) σε δικαστικό επίπεδο

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΒΑΪΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2020 21:50

Η αντιπαράθεση του Δήμου Λαρισαίων και του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», Κωνσταντίνου Βαϊούλη, θα κινηθεί πλέον (και) στο... νομικό πεδίο μετά την πρωτοβουλία του δευτέρου, να προκαλέσει εισαγγελική

παρέμβαση, προκειμένου να λάβει αντίγραφα εγγράφων που αφορούν σε δημοτικά πεπραγμένα ετών και ειδικότερα σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και σε οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
Είναι η πρώτη φορά στα τοπικά δημοτικά χρονικά, όπου δημοτικός σύμβουλος καταφεύγει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, προκειμένου να λάβει αντίγραφα αποφάσεων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των καθηκόντων του και ειδικότερα της άσκησης κριτικής στη Δημοτική Αρχή.
Πριν χρόνια, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης μήνυσε τον τότε δήμαρχο Λαρισαίων με αφορμή ανακοίνωση με χαρακτηρισμούς σε βάρος του, όπως πρόσφατα επίσης επικεφαλής παράταξης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (και στον δεύτερο βαθμό) καταγγέλλοντας τον σημερινό δήμαρχο Λάρισας, θεωρώντας ως συκοφαντικά τα όσα ειπώθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αλλά η απόφαση του κ. Βαϊούλη να καταφύγει στην Εισαγγελία ζητώντας έγγραφα που αφορούν σε αποφάσεις του Δήμου μάλλον δεν έχει προηγούμενο, ενώ εγκαινιάζεται μια νέα πρακτική αντιπαράθεσης η οποία ξεφεύγει της συνήθους πολιτικής πρακτικής όπου στο πλαίσιο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πόλης, γίνεται διάλογος, κατατίθενται απόψεις, ασκείται κριτική, ψηφίζονται ή καταψηφίζονται εισηγήσεις, κ.λπ.
Ο κ. Βαϊούλης όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, καταγγέλλοντας τη Δημοτική Αρχή για «εμπαιγμό», «αναγκάσθηκε», όπως ο ίδιος έχει σημειώσει, «να ζητήσει ως έσχατη λύση την εισαγγελική παρέμβαση», καταφεύγοντας έτσι προχθές στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας.
Σημειώνοντας ότι από την 1η Ιουνίου ’20 έχει υποβάλει δύο αιτήσεις στη Διεύθυνση Διοικητικού του Δήμου Λαρισαίων ζητώντας στοιχεία «χωρίς ωστόσο να λάβω οποιαδήποτε απάντηση καίτοι παρήλθε διάστημα πλέον των δύο μηνών από την υποβολή των ως άνω αιτήσεων», όπως υπογραμμίζει στην αίτησή του προς την Εισαγγελία.
Η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι «δημόσιο πρόσωπο ζητά δημόσια έγγραφα», για να τα χρησιμοποιήσει «στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου» ενέκρινε, όπως είναι φυσιολογικό, το αίτημα του κ. Βαϊούλη, εξέλιξη την οποία γνωστοποίησε μάλιστα ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος με ανακοίνωση της παράταξής του.
Η εισαγγελική απόφαση να χορηγηθούν «τα αιτούμενα έγγραφα» στον κ. Βαϊούλη, καθότι «συντρέχει έννομο συμφέρον» έχει ήδη παραληφθεί από τον Δήμο Λαρισαίων και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θα κληθεί πλέον να εξετάσει ποια έγγραφα εμπίπτουν σε διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων όπως και το ενδεχόμενο τυχόν «αντιρρήσεων».
Με τον κ. Βαϊούλη, σε νεότερη ανακοίνωσή του και ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του Δήμου να καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «μετά την εισαγγελική παραγγελία η οποιαδήποτε καθυστέρηση- πόσο μάλλον άρνηση παροχής των οικονομικών στοιχείων στοιχειοθετεί παράβαση καθήκοντος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...».
Προηγήθηκε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων που καταλογίζει «πρωτοφανή άγνοια» στον κ. Βαϊούλη, τον οποίο κατηγορεί για «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Η πολιτική αντιπαράθεση των δύο πλευρών ενδεχομένως να συνεχιστεί, αλλά αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που αφορά τους ίδιους και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, από τη νομική αντιπαράθεση που μόλις ξεκίνησε.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Ο κ. Βαϊούλης, στην αίτησή του προς την Εισαγγελία σημειώνει πως, την 1η Ιουνίου κατέθεσε δύο αιτήσεις στη Διεύθυνση Διοικητικού του Δήμου Λαρισαίων ζητώντας τη χορήγηση αντιγράφων που αφορούσαν:
«α) της κατάστασης συνολικά όλων των εργαζομένων (υπαλλήλων) του Δήμου (μόνιμων, αορίστου χρόνου και ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), τις εργασιακές – υπηρεσιακές θέσεις αυτών στο οργανόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων και το κόστος μισθοδοσίας αυτών για τα έτη 2014 – 2020 και β) των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών για τα έτη 2017 – 2018 και τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων, προμηθειών και έργων των ετών 2014 – 2019».
«Χωρίς ωστόσο» σημειώνει ο κ. Βαϊούλης στην αίτησή του «να λάβω οποιαδήποτε απάντηση, καίτοι παρήλθε διάστημα πλέον των δυο μηνών από την υποβολή των ως άνω αιτήσεων» και επικαλούμενος το άρθρο 5Α του Συντάγματος που «αναμφισβήτητα κατοχυρώνει το δικαίωμα του πολίτη για πλήρη γνώση όλων των διοικητικών στοιχείων» ζητά τη χορήγηση αντιγράφων προκειμένου να ενημερωθεί «για την πραγματική οικονομική κατάσταση» του Δήμου ενόψει και της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε πως «συντρέχει έννομο συμφέρον στο πρόσωπο του αιτούντος» εγκρίνοντας έτσι το αίτημα του κ. Βαϊούλη.
Άσχετα από την ουσία της αντιπαράθεσης, να διευκρινιστεί πως οι συμβάσεις πρόσληψης των εργαζομένων ΙΔΟΧ, οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών και έργων, όπως και το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων περιλαμβάνονται σε αποφάσεις, οι οποίες αναρτώνται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ενώ οι εκθέσεις των Ορκωτών Λογιστών παρουσιάζονται σε ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μάλιστα οι Ελεγκτές απαντούν σε τυχόν ερωτήσεις συμβούλων καταθέτοντας μάλιστα παρατηρήσεις.
Μετά και την εισαγγελική παρέμβαση ο Δήμος Λαρισαίων καλείται πλέον να χορηγήσει στον κ. Βαϊούλη τα αιτούμενα αντίγραφα, με την υπόθεση να εξετάζεται από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων. Η οποία, μεταξύ άλλων, θα κληθεί θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η δημοσιοποίηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων εμπίπτει στις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, ενώ οι ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων, κατά διαστήματα κοινοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, με δεδομένο ότι μεταβάλλονται (προσλήψεις, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass