«Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ»

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ * ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2020 21:28

Του Κώστα Γκιάστα
Το ζήτημα των ενεργειών που έγιναν και γίνονται με σκοπό τη μη εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως και αυτό της απορρόφησης χρημάτων από το ΕΣΠΑ όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι τα θέματα που κατανάλωσαν

τον περισσότερο χρόνο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ζητήματος ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ανέλυσε όλα όσα έχουν γίνει αυτό το διάστημα από την Περιφέρεια, εξηγώντας σε όλους πως ανέλαβαν περισσότερα απ’ όσα έπρεπε. Για το ζήτημα της απορροφητικότητας των χρημάτων μέσω του ΕΣΠΑ, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι έχει γίνει μεγάλη αύξηση υπερδέσμευσης χρημάτων, ενώ ξεκαθάρισε πως το ζήτημα της εκταμίευσης «κολλάει» σε προβληματικές καταστάσεις από τους δικαιούχους των έργων. Ωστόσο, καθησύχασε τους πάντες πως αν και υπάρχει διορία έως το 2023 δεν θα χαθεί ούτε ευρώ.
Ένταση σημειώθηκε στη συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Επιμελητηρίου Λάρισας. Αρνητικοί ήταν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Ανατροπή για τη Θεσσαλία» και «Λαϊκή Συσπείρωση», εξηγώντας ο καθένας τους λόγους τους, που δεν μπορούσαν όμως να γίνουν κατανοητοί από τα μέλη της παράταξης του κ. Αγοραστού. Πιο αναλυτικά:
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Αγοραστός έκανε μια τοποθέτηση γύρω από τις κινήσεις που έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη μην εξάπλωση του κορονοϊού.
«Κάναμε γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο και τα νοσοκομεία για να δούμε τις ελλείψεις. Διαθέσαμε 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. για αναλώσιμα. Βλέποντας έλλειψη σε προσωπικό, δημιουργήσαμε πρόγραμμα 12 εκατ. στο ΕΣΠΑ για πρόσληψη 200 ατόμων. Επίσης δώσαμε 47 εκατ. στο ΕΠΑνΕΚ για να μπορούν να πληρωθούν οι πληττόμενοι κλάδοι που μπήκαν σε αναστολή όλο αυτό το διάστημα.
Παράλληλα, δώσαμε 80 εκατ. σε 650 επιχειρήσεις για να υπάρξει χρήμα στην πραγματική οικονομία».
... «Οι γρήγορες ιχνηλατήσεις που γίνονται στη Θεσσαλία, δεν γίνονται πουθενά αλλού. Είναι πολύ δύσκολο μα οι υπηρεσίες μας το κάνουν πολύ καλά. Γι’ αυτό δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ο ρυθμός διάδοσης δεν πρέπει να αυξηθεί, γιατί θα έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνία και οικονομία. Η ενημέρωση που κάνουμε εμείς είναι μοναδική στην Ελλάδα. Προφυλάσσει και ενεργοποιεί τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας».
Σε ’κείνο το σημείο παρενέβη ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάσος Τσιαπλές λέγοντας ότι «η επιμονή στην ατομική ευθύνη αποκρύπτει την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Δεν μπορεί να παίζει αυτόν τον ρόλο η Περιφέρεια με τις προσλήψεις αυτές. Οι ανάγκες είναι πάγιες και διαχρονικές και όχι στις συνθήκες της πανδημίας».
Επίσης, για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων τόνισε ότι: «Υπάρχει άμεση ανάγκη να περιφρουρηθεί το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές» προτείνοντας να μην ξεπερνάει τα 15 άτομα η τάξη και να δοθεί κονδύλι για να καλυφθεί κενό σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός πήρε εκ νέου τον λόγο ανταπαντώντας ότι: «Εμείς κάνουμε συστηματική δουλειά και όχι στα λόγια, αλλά στην ουσία. Πήγαμε σε πολλούς χώρους εργασίας για ιχνηλατήσεις. Δεν ρίξαμε το μπαλάκι σε κανέναν. Πήραμε όλα τα μπαλάκια πάνω μας. Δεν κρυφτήκαμε. Κάναμε παραπάνω απ’ όσα μας αναλογούν. Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν οι μεγάλες επικοινωνιακές εταιρείες πως κάναμε αυτό το θέμα με την επικοινωνιακή μας πολιτική. Από αρχές Μαΐου στείλαμε επιστολή σε όλες τις δομές πως πρέπει να κάνουν σε όλους ιχνηλατήσεις και τεστ. Υπάρχει πολλή δουλειά από πίσω, η οποία δεν φαίνεται. Η Θεσσαλία είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα περιστατικά και τα περισσότερα είναι εισαγόμενα. Τα στατιστικά θα τα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση. Αυτό είναι που μας έσωσε σε όλη τη διαδικασία. Έτσι σώσαμε τη Λάρισα από την έκρηξη των περιστατικών.
Η δουλειά που γίνεται από την κ. Πετεινάκη είναι υψηλής επαγγελματικής ακρίβειας και ποιότητας. Μην ξεχνάτε πως έχουμε να κάνουμε και με κόσμο. Δεν είναι επανάσταση η αντίσταση να πεις πως δεν υπάρχει η ασθένεια. Με ό,τι δυνάμεις είχαμε μπήκαμε μπροστά. Δεν κρυφτήκαμε παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε και εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανεργίας».
Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δήμητρα Νάτσινα που με τη σειρά της συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για τις ενέργειές του.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Για το θέμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή επερώτηση του κ. Ιωάννη Χάιδου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «η απορροφητικότητα στη χώρα αυτήν τη στιγμή βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στο 91%. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σύγχυση με την εκτέλεση του έργου και από εκεί ορίζεται και η εκταμίευση στον δικαιούχο που πρέπει να κάνει και επιτυχή εκτέλεση του έργου. Οι δικαιούχοι είναι οι Δήμοι, το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο, το Υπουργείο Παιδείας, ο στρατός, η Αστυνομία. Όλοι όσοι έχουν έργα που βγάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας».
...«Ζήτησα από την Ε.Ε. ευελιξία και μεγαλύτερη υπερδέσμευη. Αυτό πετύχαμε και γι’ αυτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια το πρόγραμμά μας να φτάσει περίπου στα 924 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι θέσεις εργασίας και χρήμα στους ανθρώπους. Δεν πανικοβληθήκαμε από τον κορονοϊό. Δεν μείναμε μόνο στις διαπιστώσεις. Κάναμε κινήσεις για να ωφεληθούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει γρηγορότερα. Είμαστε έτοιμοι στο ταμείο ανασυγκρότησης. Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι ένα υγιές πρόγραμμα.
... «Έχουμε τις περισσότερες δημοπρατήσεις στην Ελλάδα. Τις δαπάνες τις κάνουν οι δικαιούχοι των έργων. Έχουμε δώσει για παράδειγμα στο ΕΚΑΒ ένα εκατ. για να πάρει ασθενοφόρα. Φταίει η Διοίκηση του ΕΚΑΒ που δεν έχει κάνει σωστά τον διαγωνισμό.
Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εδώ και 4 χρόνια, είναι προβληματική η κατάσταση λόγω δικαστηρίων.
Τα λεφτά έχουν δεσμευτεί, απλώς δεν έχουν πληρώσει. Στο Υπουργείο Παιδείας δώσαμε 5 εκατ. ευρώ για υπολογιστές, αλλά έχουν απορροφηθεί μόνο τα 100.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι «Τα χρήματα είναι μέχρι το 2023 και δεν κινδυνεύουν μέχρι τότε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι παρεμβάσεις. Θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023 οι δαπάνες».
ΝΙΤΡΙΚΟ ΑΜΜΩΝΙΟ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Παρεμφερή ερώτηση έκαναν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ελληνική Αυγή» σχετικά με το αν υπάρχουν σημεία με αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον Θεσσαλικό χώρο. Η ερώτηση προέκυψε απ’ τα όσα συνέβησαν στον Λίβανο. Από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέλαβε να απαντήσει ο κ. Μιχαλάκης που είναι διευθυντής Πολιτικής Προστασίας. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις με καθαρή νιτρική αμμωνία στη Θεσσαλία, ενώ στη Λάρισα είπε ότι έχουν δοθεί δύο εγκρίσεις λειτουργίας για αποθήκευση και εμπορία υγραερίου.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ
Ερώτηση για τη θέση της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, απέναντι στην προκλητική διεκδίκηση 53.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, στο Περτούλι- Νεραϊδοχώρι – Ελάτη –Στουρναρέικα, από τη Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου παρέθεσε ο κ. Τσιαπλές της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο κ. Αγοραστός είπε πως η Περιφερειακή Αρχή δεν θα υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πολιτικό ζήτημα, αλλά δικαστικό. Ο κ. Τσιαπλές χαρακτήρισε τη στάση του ως υπεκφυγή.
Εν συνεχεία, ο κ. Τσιαπλές κατέθεσε και επερώτηση σχετικά με τους ελέγχους για την κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές και οίκους ευγηρίας της περιοχής και ζήτησε εγγράφως όλα τα στοιχεία, αλλά ο κ. Αγοραστός τού διευκρίνισε πως αν θέλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταθέσει με τον ίδιο τρόπο το αίτημα.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του Επιμελητηρίου Λάρισας. Υπήρξε τοποθέτηση με έντονο μάλιστα ύφος του κ. Ντούρου από την παράταξη «Ανατροπή για τη Θεσσαλία», κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Αφού το Επιμελητήριο είναι με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ας κοιτάξουν να γίνει η αναβάθμιση με ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα έπρεπε να ντρέπονται όταν ζητάνε δημόσιο χρήμα. Αυτοί είναι οι αρχιερείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός σχολίασε πως «...υπάρχουν και οι αρχιερείς του λαϊκισμού».
Αρνητική ήταν και η στάση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον κ. Τσιαπλέ να αναφέρει πως: «Είχαμε τοποθετηθεί πως το Επιμελητήριο μπορεί να το κάνει μόνο του το έργο. Έχει πόρους και έσοδα. Στο θέμα για το Δικαστικό Μέγαρο και την αναβάθμισή του είπαμε «Ναι», αλλά σ’ αυτό λέμε Όχι».
Ο κ. Αγοραστός απαντώντας συνολικά τόνισε πως εφόσον υπάρχει νόμος, βάσει αυτού βγαίνουν οι προκηρύξεις. «Όταν είσαι ΝΠΔΔ μπορείς να καταθέσεις. Έτσι και το Επιμελητήριο, αφού το λέει ο νόμος κι έχει ολοκληρωμένες μελέτες μπορεί να καταθέτει. Δεν μπορεί η Περιφέρεια να αρνηθεί στους ανθρώπους του μόχθου κάτι τέτοιο».
Τοποθέτηση έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στέλιος Δημότσιος, τονίζοντας ότι «Η ουσία είναι στο περιβάλλον μέσω της αναβάθμισης του κτιρίου. Ενώ αναβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων».
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία αμφιθεάτρου για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπως και ένα κτίριο για εργαστηριακά πειράματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass