Καλύτερα αλλά όχι φθηνότερα...

ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - «ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΑ» ΕΩΣ 15% ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ - ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2020 21:56

Την έναρξη της «μάχης» με τον χρόνο για την αναζήτηση της στέγης που θα καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας των πρωτοετών σπουδαστών στη Λάρισα σηματοδοτεί η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Αν και ο κορονοϊός είχε «φρενάρει» τη σπουδή των οικογενειών για έρευνα αγοράς με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ωστόσο το πρώτο κύμα των φοιτητών που θα μπει στη διαδικασία αναζήτησης διαμερίσματος ξεκινά άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η νέα φοιτητική χρονιά στη σκιά της υγειονομικής κρίσης και των πρωτοφανών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει θα είναι διαφορετική. Η πανδημία διαμορφώνει νέα δεδομένα μεταβάλλοντας την ίδια τη συμπεριφορά των φοιτητών και των οικογενειών τους. Το νέο τοπίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλούς φοιτητές στην απόφαση να μην επιλέξουν για τη φοίτησή τους σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης που διαμένουν, ενώ τον δικό της καθοριστικό ρόλο στη νέα κατάσταση θα διαδραματίσει και η πιθανότητα της τηλεκπαίδευσης. Εξάλλου οι νέοι κανόνες φοίτησης που θα ισχύσουν στα πανεπιστήμια – είτε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε «κυκλική παρακολούθηση» με μικρές ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία – ίσως αλλάξουν ριζικά την εικόνα της...
Μια εικόνα που στην παρούσα φάση είναι λίγο-πολύ γνωστή… Εφημερίδα «Ελευθερία» ανά χείρας, ώρες ατέλειωτες σε δρόμους και συνοικίες, κινητά τηλέφωνα που παίρνουν «φωτιά» με την κουρασμένη φωνή από τον ποδαρόδρομο «Γεια σας, για το διαμέρισμα της αγγελίας καλώ»... Η κλασική και διαχρονική συνταγή. Διαδικασία κοπιαστική, αγχώδης, αλλά τόσο ευχάριστη...
Φέτος αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια στροφή των νοικοκυριών στην ενοικίαση, οι φοιτητές δεν θα δυσκολευτούν να βρουν κατοικία. Κάποια καινούρια διαμερίσματα που εμφανίστηκαν και πολύ περισσότερα παλιά που ανακαινίστηκαν αρκούν για να καλύψουν τα φοιτητικά όνειρα. Σε κάθε περίπτωση όμως καλύτερη κατοικία θα βρουν αλλά όχι φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι...
« Είναι αλήθεια πως νέοι εργαζόμενοι, νέοι γονείς έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια , λόγω της οικονομικής κρίσης, στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, που να ικανοποιεί τις προδιαγραφές, τις επιλογές και τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας να έχει καταστεί αν όχι δυσεύρετη, τουλάχιστον δύσκολη, ωστόσο φοιτητικά διαμερίσματα υπάρχουν και τα ενοίκια παρότι έχουν αυξηθεί εξακολουθούν να είναι σχετικά φθηνότερα, συγκριτικά με άλλες φοιτητικές πόλεις» σχολιάζει στην «Ε» ο κτηματομεσίτης διευθυντής της «Kw ONE KELLER WILIAMS» Kων. Κολοβός.
Το βέβαιο είναι πάντως πως γονείς και φοιτητές θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων σε ένα εύρος από 8% έως 15% σε σχέση με πέρυσι ανάλογα πάντα με το διαμέρισμα, με τη θέση του ακινήτου, την περιοχή στην οποία βρίσκεται, την εγγύτητα στις γραμμές της αστικής συγκοινωνίας, την κατάστασή του, την παλαιότητά του κ.α.
Άλλωστε σε μεγάλο βαθμό, οι ζητούμενες τιμές καθορίζονται από τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν πληθώρα προβλημάτων τα προηγούμενα χρόνια, από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την έλλειψη ενοικιαστών και τα ανεξόφλητα ενοίκια, με αποτέλεσμα πλέον να αναζητούν την ανάκτηση των χαμένων εσόδων τους. Πάντως αν και τα μισθώματα έχουν ακριβύνει, δεν είναι δεδομένο όμως ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αυτά που ζητούν...
Σε γενικές γραμμές διαθέσιμα ακίνητα αυτή τη στιγμή υπάρχουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την περσινή χρονιά. Καινούρια λίγα, τα ανακαινισμένα αυξήθηκαν αλλά στην πλειονότητα τους έχουν παλαιότητα από 30 ετών. Τα επιπλωμένα «κυνηγούν» κυρίως οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 15% στα κενά και γύρω στα 20% στα επιπλωμένα.
ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΣΤΑ
Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των διαμερισμάτων που ενοικιάζεται σε φοιτητές είναι παλαιά ακίνητα. Και αυτό κυρίως γιατί στην προτίμησή τους είναι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της πόλης, που δύσκολα ανοικοδομείται. Είναι όμως συντηρημένα, ανακαινισμένα, φρεσκοβαμμένα και διαθέτουν ατομική θέρμανση φυσικού αερίου. Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΙ Λάρισας (Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Άγιος Θωμάς, Λιβαδάκι), μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν και σχετικά νεόδμητα ακίνητα.
Γκαρσονιέρες και δυάρια είναι αυτά που κυρίως διατίθενται. Γκαρσονιέρες 30 – 40 τ.μ. (υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο) και δυάρια 50 - 60 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα . Υπάρχουν βεβαίως και τριάρια με δύο υπνοδωμάτια, τα οποία κυρίως τα προτιμούν όσοι επιλέγουν τη συγκατοίκηση, όπως και διαμερίσματα επιπλωμένα, με την έννοια ότι ο φοιτητής μπορεί να βρει, τα σημαντικότερα για τον οικιακό και ηλεκτρικό εξοπλισμό του.
Φοιτητής που θέλει να αναζητήσει στέγη στο κέντρο ή κοντά σε στάση λεωφορείων του ΤΕΙ καλό είναι να βιαστεί. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γύρω από το εμπορικό κέντρο της Λάρισας και κυρίως γύρω από την κεντρική στάση των ΤΕΙ, στην πλατεία Εβραίων, όπου έχουν εξελιχθεί σε φοιτητικές, με αποτέλεσμα τα σπίτια να νοικιάζονται ευκολότερα και νωρίτερα.
ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΙΘΩΜΑΤΩΝ
Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 150 (130 πέρυσι) έως 380 ευρώ (400 πέρυσι). Ενδεικτικά, οι τιμές σε γκαρσονιέρες διαμορφώνονται όρο από 150 -230 ευρώ, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τα πλεονεκτήματα του σπιτιού. Το ενοίκιο στις παλιές γκαρσονιέρες, άνω των 20 ετών, κυμαίνονται από 150 έως 180 ευρώ, ενώ στις καινούριες αλλά και στις ανακαινισμένες κυμαίνεται από 200 έως 230 ευρώ.
Στα δυάρια οι τιμές διαμορφώνονται από 230-310 ευρώ (πέρυσι από 220 έως 270) και στα τριάρια η τιμή από 320 έως 420 ευρώ ( από 280 - 380 πέρυσι). Πάντως παράδοξο αποτελεί παρά την οικονομική κρίση οι περισσότεροι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση...
Με την υπογραφή του συμβολαίου, συνήθως καταβάλλεται ένα ενοίκιο και ένα ακόμη ως εγγύηση. Δηλαδή με το κλείσιμο σπιτιού ο φοιτητής πληρώνει δύο συνολικά ενοίκια. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ
Πάντως ο πιο συνήθης οδηγός για γονείς και φοιτητές είναι ο εξής:
* Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!
* Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
* Να ελέγχεται η τοποθεσία του σπιτιού, η γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
* Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό, για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν κατοικηθεί το σπίτι. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
* Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.
* Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!
* Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξετε και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
* Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
* Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα.
* Οι ενοικιαστές, πρέπει να επιδεικνύουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της καθυστέρησης του ενοικίου.
* Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
* Όσοι επιλέξουν να κλείσουν το σπίτι μέσω μεσιτικού γραφείου να προσέξουν πρωτίστως να είναι νόμιμοι. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και την καταβάλουμε μόνον αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

PINAKAS_STEGH.jpg

 

Μέσω taxis τα συμβόλαια για τα ενοίκια

Από τη στιγμή που επιλεγεί η κατοικία και συμφωνηθεί το ενοίκιο, οι ιδιοκτήτες του ακίνητου θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία. Μόνο που το συμβόλαιο, δεν κατατίθεται στην εφορία αλλά υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών από την ημερομηνία σύναψής του σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet (www.aade.gr)
Εκεί θα πρέπει να καταχωρηθούν α στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου) και όσοι είναι μισθωτές πρέπει να τα αποδεχθούν. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται ως μισθωτή ο ΑΦΜ του γονέα.
Αν συμβάλλεται ο φοιτητής ο ΑΦΜ του φοιτητή. Όταν δηλώνεται διαμέρισμα όπου συγκατοικούν δύο φοιτητές, υπάρχουν δύο επιλογές. Η να υποβληθούν από τον εκμισθωτή δύο διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή μία για τον καθένα μισθωτή ή να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μία δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωριστούν και τα δύο ΑΦΜ των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής) όσο και στα τ.μ. της κατοικίας η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass