Αρχαιρεσίες στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

«Η ΕΝΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΕΦΕΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2020 21:54
Η κ. Ελευθερία Κώνστα Η κ. Ελευθερία Κώνστα

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αναμένεται να προσέλθουν στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι αρχαιρεσίες σε όλες τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων, εκτός Αθηνών και

Πειραιά, θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και τη μεθεπομένη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου σε Αθήνα και Πειραιά, προκειμένου να αναδειχθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Εφετειακών Επιτροπών, με τις ομάδες υποψηφίων να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλαίσιο των θέσεών τους.
Με αφορμή τις εκλογές η Εφέτης Λάρισας και υποψήφια για το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ελευθερία Κώνστα, σε δήλωσή της στην «Ε» χαρακτηρίζει «επιτακτική» την «ανάγκη ψηφιοποίησης των δομών της Δικαιοσύνης και ο σχεδιασμός μέσων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της» για να υπογραμμίσει πως «η Ένωση οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που έχουν καθυστερήσει με μεγάλες επιπτώσεις στην εν γένει κοινωνική πρόοδο και να συμβάλει στην αναγνώριση του ρόλου του δικαστή στην κοινωνική συνοχή και ειρήνευση».
Οι εκλογές ορίσθηκαν τελικά αφού την περασμένη άνοιξη προηγήθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις και δημόσιες διαφωνίες για συναινετική προκήρυξη των αρχαιρεσιών, με ορισμό προσωρινής διοίκησης κ.λπ. με τη συσπείρωση και την ενότητα να αποτελεί ζητούμενο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως ζητούμενο παραμένει η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και η επίλυση προβλημάτων του δικαστικού σώματος.
Αρχαιρεσίες που διεξάγονται επίσης ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη μείζονος σημασίας δικαστικές υποθέσεις που έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται δικαστικοί λειτουργοί, οι αποφάσεις των οποίων «εγκωμιάζονται ή αποδοκιμάζονται» από τον πολιτικό κόσμο με κομματικά κριτήρια.
«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ»
Αναλυτικότερα η μοναδική υποψήφια, από το Εφετείο Λάρισας για το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης Ελευθερία Κώνστα στη δήλωσή της στην «Ε» σημειώνει πως «στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ένωσης, οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς της Χώρας καλούνται να ψηφίσουν με γνώμονα την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, τον σεβασμό στους Θεσμούς, τη διεκδίκηση λύσεων για τα πολλά προβλήματα του Δικαστικού Σώματος.
Σήμερα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ψηφιοποίησης των δομών της Δικαιοσύνης και ο σχεδιασμός μέσων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της με τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης πρέπει να στοχεύσουμε στον λειτουργικό περιορισμό της αιτιολογίας της δικαστικής απόφασης, χωρίς έκπτωση των αρχών του Κράτους Δικαίου.
Οφείλουμε να αξιολογούμε τα στατιστικά μεγέθη των δικαστηρίων για τη δικαιότερη ανακατανομή των οργανικών θέσεων. Η αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, όπως η Διαμεσολάβηση και η Δικαστική Μεσολάβηση παράλληλα με ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία και Εφετεία Ειδικών Διαδικασιών θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή της δικαστικής ύλης. Εν μέσω πανδημίας απαιτείται η εξειδίκευση και υλοποίηση των μέτρων προστασία της υγείας των Πολιτών, των Γραμματέων, των Δικηγόρων, των Δικαστών και Εισαγγελέων προτεραιότητα στην προστασία του ανθρώπινου παράγοντα.
Η Ένωση οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που έχουν καθυστερήσει με μεγάλες επιπτώσεις στην εν γένει κοινωνική πρόοδο και να συμβάλει στην αναγνώριση του ρόλου του δικαστή στην κοινωνική συνοχή και ειρήνευση» καταλήγει η δήλωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass