ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Εγκαταλείπει το δάνειο, προχωρά με leasing

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2020 20:05

Νέες συνθήκες μέσα στις οποίες η Δημοτική Αρχή καλείται να διαχειριστεί στο εξής τις τοπικές υποθέσεις διαμορφώνονται στο Δημαρχείο της Λάρισας μετά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια συμφωνίας για δανειοδότηση προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες καθαριότητας.


Μπροστά στο ενδεχόμενο καταψήφισης της πρότασής της για δανειοδότηση, μετά από μια περίοδο διαδοχικών διαβουλεύσεων με παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και σκληρής αντιπαράθεσης στην προχθεσινή συνεδρίαση, απέσυρε την πρόταση διά στόματος του δημάρχου Απ. Καλογιάννη αποφασισμένη πλέον να κινηθεί μοναχικά για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την αντικατάσταση του στόλου της καθαριότητας.
Η προχθεσινή έκβαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αποτελεί την πρώτη «ήττα» της Δημοτικής Αρχής την τελευταία πενταετία καθώς λόγω εκλογικού συστήματος δεν έγινε αποδεκτή επιλογή για κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής της, διαμορφώνει νέο τοπίο στην Ίωνος Δραγούμη με την απλή αναλογική να επιφέρει δυσκολίες στο έργο της Δημοτικής Αρχής.
Η επόμενη ημέρα της προχθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης με τις σκληρές αντιπαραθέσεις βρήκε Δημοτική Αρχή και σύσσωμη την αντιπολίτευση να εμμένουν στις απόψεις τους και με ανακοινώσεις τους να προαναγγέλλουν τη στάση τους αλλά και κινήσεις που ενδέχεται να απασχολήσουν έντονα τους επόμενους μήνες την τοπική κοινωνία.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Η αρχή έγινε λίγο πριν το μεσημέρι από τη Δημοτική Αρχή, η οποία με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου υποστηρίζει ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο συνεννόησης και συναίνεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποίησαν τις συνθήκες που επιβλήθηκαν στην Τ.Α. με την καθιέρωση της απλής αναλογικής» για να ξεκαθαρίσει ότι η «Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνει την ευθύνη και θα προχωρήσει αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων».
Με την τελευταία αποστροφή καθιστά σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει μόνη της σε οποιαδήποτε επιλογή για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Καθαριότητας παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων της προσφέρει τη δυνατότητα να κινηθεί μέσω της Οικονομικής Επιτροπής. Εκεί, όπως ανέφεραν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, παρέχεται η δυνατότητα προώθησης της αντικατάστασης του στόλου της καθαριότητας με τη διαδικασία του leasing, μιας άλλης μορφής δανειοδότησης, έστω και αν μπορεί να κοστίζει πιο ακριβά συγκριτικά με τη προτεινόμενη δανειοδότηση, όπως υποστήριζε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης τις προηγούμενες εβδομάδες.
«Το μεγάλο ζήτημα της αναβάθμισης της καθαριότητας στην πόλη αποτελεί δέσμευση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους και μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, για την τρέχουσα θητεία. Ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό αίτημα των πολιτών. Η αναγκαιότητα προμήθειας νέων μηχανημάτων είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη λόγω της παλαιότητας μεγάλου μέρους του στόλου και των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν για τους εργαζομένους» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Δήμου στην ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Το θέμα της γρήγορης αντικατάστασης των άμεσων και ελάχιστων απαιτήσεων για την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας, με χρήση και του εργαλείου του δανεισμού αποτέλεσε μεγάλο θέμα συζήτησης και δημόσιας αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αποδείχθηκε η υγιής οικονομική θέση του Δήμου και η δυνατότητα άνετου δανεισμού, καταρρίπτοντας παράλληλα κάθε άλλη άποψη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ακόμα και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, και μετά την τελευταία συνάντηση – συζήτηση με τους επικεφαλής το βράδυ της Δευτέρας, ο Δήμαρχος παρουσίασε νέα συνθετική πρόταση, η οποία λάμβανε υπόψη και τη θέση της αντιπολίτευσης για χρηματοδότηση και από τους πόρους των ανταποδοτικών τελών. Η υιοθέτηση της πρότασης της Δ.Α. οδηγούσε στην προμήθεια ικανού αριθμού μηχανημάτων σε βάθος διετίας περίπου, για τη βελτίωση της καθαριότητας, με ίδιους πόρους και δανεισμό, ο οποίος ωστόσο δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν μέσα στο 2021 υπήρχε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ακόμα και έτσι, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης, αφού παρατάξεις της αντιπολίτευσης εργαλειοποίησαν τις συνθήκες που επιβλήθηκαν στην Τ.Α. με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή εξάντλησαν κάθε περιθώριο συνεννόησης και συναίνεσης του Δημοτικού Συμβουλίου για μια μεγάλη και γενναία απόφαση, που διασφάλιζε την πιο συμφέρουσα λύση. Σεβόμαστε στην άποψή του αλλά υπάρχει αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα.
Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η αναβάθμιση της καθαριότητας θα πραγματοποιηθεί. Θα προχωρήσουμε γιατί οι πολίτες και οι συνθήκες απαιτούν περισσότερα δρομολόγια αποκομιδής στις συνοικίες, συχνότερο πλύσιμο των κάδων, καλύτερο οδοκαθαρισμό.
Η Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνει την ευθύνη και θα προχωρήσει αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων».
Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η αντιπολίτευση προστάτεψε του Λαρισαίους από ένα αχρείαστο δάνειο ήρθε η απάντηση από τους επικεφαλής των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης και με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλουν πρωτοφανείς πρακτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις από τη Δημοτική Αρχή.
Αναλυτικά στην κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:
«Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των Λαρισαίων πολιτών αρνηθήκαμε να δώσουμε «πράσινο φως» στη Δημοτική Αρχή, ώστε να ληφθεί ένα δάνειο στην παρούσα φάση με στόχο την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, ενός πολύ σημαντικού θέματος για την εύρυθμη λειτουργία της Λάρισας.
Με την απόφαση μας αυτή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον και τους Λαρισαίους πολίτες, καθώς αν είχαμε υπερψηφίσει την πρόταση του κ. Καλογιάννη θα είχαν χρεωθεί άσκοπα οι συμπολίτες με ένα ποσό που τελικά μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω κονδυλίων από το Υπουργείο ή άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως έγινε με την έγκριση χρηματοδότησης ποσού ύψους 1,15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Λαρισαίων πριν από λίγες ημέρες, ακριβώς για την αγορά εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας.
Χωρίς κανένα αντιπολιτευτικό κίνητρο, δεν μείναμε μόνο στην καταψήφιση. Αντιθέτως, παρουσιάσαμε στον κ. Καλογιάννη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καθαριότητα της πόλης, μια πρόταση που και το πρόβλημα λύνει και τον δήμο, δηλαδή τους πολίτες, δεν χρεώνει με αχρείαστα δάνεια στην παρούσα φάση. Η Δημοτική Αρχή μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις που έρχονται από την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, κάτι το οποίο ο κ. Καλογιάννης γνωρίζει καλά, καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό.
Ακριβώς την πρόταση μας αυτή, όπως έχουμε κάθε δικαίωμα από τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και την κείμενη νομοθεσία θελήσαμε να καταθέσουμε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. Δυστυχώς όμως, αντ’ αυτού ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που υπονομεύουν ευθέως τη δημοκρατική του λειτουργία, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έθεσε το θέμα της πρότασης των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος: Είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που αποφασίζει για το κατεπείγον του θέματος και άρα για το αν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση και είναι υποχρεωμένος να το πράξει όταν το αιτηθεί επικεφαλής παράταξης, πολύ περισσότερο δε όταν το ζητούν επικεφαλής 4 παρατάξεων.
Η πρακτική του Προέδρου αυτή, απόλυτα ταυτισμένη με τον ετσιθελικό τρόπο λειτουργίας του Δημάρχου, αποπνέει μια αυταρχική νοοτροπία για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι απαράδεκτη και καταγγελτέα.
Αποτελεί σαφέστατη παράβαση καθήκοντος και δεν θα μείνει αναπάντητη.
Επιπλέον, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε επί πέντε ολόκληρες ώρες τη νέα πρόταση της Δημοτικής Αρχής, μια πρόταση η οποία στηρίζεται εκ νέου σε δανεισμό, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο κ. Καλογιάννης την απέσυρε!
Η απόφαση αυτή είναι πολιτικά, ηθικά και ουσιαστικά απαράδεκτη.
Υποτιμά όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, υποτιμά το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την πόλη και τους πολίτες της. Το γιατί μένει να απαντηθεί από τον ίδιο.
Με ποιο δικαίωμα δεν άφησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Με ποιο δικαίωμα και από ποιον νόμο προβλέπεται απόσυρση θέματος ημερήσιας διάταξης που έχει συζητηθεί, με την αποκλειστικά προσωπική ευθύνη του Δημάρχου;
Από πότε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητά μόνο ότι υπερψηφίζεται και όχι αυτό που καταψηφίζεται;
Τι σχολής δημοκρατίας αποτελούν οι παραπάνω πρακτικές;
Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις και ευθύνες τους, παίζοντας μικροπαραταξιακά παιχνίδια σε βάρος των θεσμών δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, είναι γελασμένοι.
Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών αλλά και των αρμοδίων για πειθαρχικό έλεγχο οργάνων της Πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass