«Ευλογημένοι καρποί» σκανδαλίζουν Κομνήνειο Μονή και Ερυθρό Σταυρό

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 32 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ - ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ - ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2020 21:30

Η εκμετάλλευση εκατοντάδων δέντρων αποτελούν το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Κομνηνείου Μονής στο Στόμιο Λάρισας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) που, εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκονται σε έντονη δικαστική αντιπαράθεση.

Κόντρα η οποία δεν προβλέπεται να κοπάσει αν δεν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου Λάρισας με την οποία τελεσίδικα θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς εκμετάλλευσης των δέντρων σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, κοντά στο μοναστήρι.
Κόντρα που συνεχίστηκε και προχθές, με την πρόεδρο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ μοναχών και υπεράσπισης, στο πλαίσιο δίκης στην οποία είχε παραπεμφθεί ο διορισμένος από τον Ερυθρό Σταυρό, φύλακας στην επίμαχη έκταση κατηγορούμενος για αγροτική φθορά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του φύλακα, ωστόσο η δίκη θα επαναληφθεί στις 11 Ιανουαρίου του 2021 καθώς το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε αναμένοντας την έκδοση της απόφασης του Εφετείου Λάρισας στο οποίο προσέφυγε ο ΕΕΣ προσβάλλοντας απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωσε, μετά από αγωγή, την Ιερά Μονή.
Στο επίκεντρο της δικαστικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η εκμετάλλευση των δέντρων ενώ δεν αμφισβητείται η ιδιοκτησία της έκτασης 32 στρεμμάτων στα χαρτιά, 39 στρεμμάτων στην πραγματικότητα.
Αυτό γιατί η Κομνήνειος Μονή τον Μάρτιο του 1955 με το συμβολικό τίμημα των 6.000 δραχμών πούλησε την έκταση στον ΕΕΣ προκειμένου να γίνουν παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου.
Διατηρώντας ωστόσο, όπως σημειώνεται στο συμβόλαιο «υπέρ εαυτής εφ’ όρου υπάρξεώς της το δικαίωμα συλλογής των καρπών των εντός της εκποιουμένης εκτάσεως υπαρχόντων οπωροφόρων δέντρων, ή φυτευθησομένων ή εμβολιασθησομένων εις το μέλλον τοιούτων, υποχρεουμένου του αγοραστού (εν. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) όπως επιτρέπει εις την Μονήν την ακώλυτον και ανενόχλητον άσκησιν του δικαιώματος της εν τω μέλλοντι, ως και του επίσης διατηρουμένου υπέρ εαυτής δικαιώματος της εν τω μέλλοντι φυτεύσεως οπωροφόρων δέντρων ή εξημεροθησομένων δι’ εμβολιασμού, υπαρχόντων ή αυτοφυησομένων αγρίων τοιούτων».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ
Προχθές στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο διορισμένος φύλακας του Ερυθρού Σταυρού στην επίδικη έκταση καθώς -όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο- από τις αρχές του 2014 έως τον Μάιο του 2015 «προέβη σε κοπή, καύση και ράντισμα με ζιζανιοκτόνο ατόμων καστανιάς, φλαμουριάς και ελιάς, σε κοπή εμφυτευμάτων (μπόλιων) εμβολιασμένων άγριων ατόμων καστανιάς, καθώς και στην εκρίζωση νεαρών δενδρυλλίων καστανιάς, χωρίς τη συναίνεση της εγκαλούσας Ιεράς Μονής και με τις ενέργειές του αυτές κατέστρεψε» συνολικά, 417 δέντρα φλαμουριάς και 63 δέντρα ελιάς «ήτοι προκάλεσε αγροτική φθορά συνολικής αξίας 75.260,02 ευρώ η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη» καταλήγει το κατηγορητήριο.
Στο οποίο κατηγορητήριο περιγράφονται αναλυτικά τα δέντρα που καταστράφηκαν όπως η ηλικία τους (από ενός έως 35 ετών), η απώλεια προϊόντων σε κιλά (προϊόντος φλαμουριάς ανθέων και φύλλων, ξηρού προϊόντος), τα ποσά ετήσιας απόσβεσης ανά δέντρο, η απώλεια παραγωγής λαδιού ανά έτος που απαιτείται τα νέα δέντρα να καταστούν παραγωγικά κ.λπ.
Μετά τις καταθέσεις μαρτύρων -μεταξύ των οποίων μοναχοί- και κατηγορουμένου η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του φύλακα διευκρινίζοντας πως οι πράξεις τελέσθηκαν χωρίς τη συναίνεση της Μονής αλλά κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη της έκτασης. Με τους μοναχούς να διευκρινίζουν πως η εκμετάλλευση των δέντρων δεν αφορά σε άμεσα οικονομικά οφέλη από την πώλησή τους για παράδειγμα, αφού οι καρποί διατίθενται σε όλους όσοι στηρίζουν τη Μονή. Την τέλεση της πράξης χωρίς τη συναίνεση της Μονής και τη διαπίστωση της φθοράς από το Δασαρχείο υπογράμμισε η πλευρά της Κομνηνείου, ενώ από την πλευρά του ΕΕΣ τονίστηκε πως οι μοναχοί φύτεψαν τα δέντρα για να αποτρέψουν την πώληση της έκτασης. Η δίκη θα επαναληφθεί στις 11 Ιανουαρίου του 2021 καθώς το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε αναμένοντας την απόφαση του Εφετείου το οποίο θα αποφανθεί αν η Κομνήνειος Μονή θα έχει το δικαίωμα της οιονεί νομής χρήσης φύτευσης και εκμετάλλευσης των δέντρων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass