ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

Βίσωνες και γουρούνια καταστρέφουν καλλιέργειες

* Ζητούν από το Δασαρχείο να εφαρμόσει τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2014 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:29

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Αναστατωμένοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, αλλά και αμπελουργοί του Δαμασίου από την «ανεξέλεγκτη» βόσκηση από βίσωνες και γουρούνια -μαύρα διασταυρωμένα με άγρια- τα οποία βόσκουν ζώντας σε ημιελεύθερη κατάσταση.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες το πρόβλημα αυτό υφίσταται πολλά χρόνια τώρα και κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αγρότες καταγγέλλουν το γεγονός ότι τόσο οι βίσωνες όσο και τα γουρούνια αφήνονται ελευθέρα σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές και προκαλούν ζημιές.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του γεωργοπτηνοτρόφου από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι κ. Αγγελου Αξιώτη ο οποίος υποστηρίζει ότι «τα ζώα αυτά μπαίνουν στα χωράφια με σιτάρια, καλαμπόκια, αμπέλια, αλλά και σε στάβλους, ψάχνοντας τροφή προκαλώντας έτσι μεγάλες ζημιές».

Ο κ. Αξιώτης σημειώνει ότι τέτοιου είδους ζημιές δεν αποζημιώνονται από το κράτος, αφού η απώλεια δεν είναι φυσική καταστροφή.

Επίσης, ο κ. Αξιώτης σημειώνει ότι η Πολιτεία μέσω του Δασαρχείου δεν τηρεί τη σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι: Τα γουρούνια απαγορεύεται να βόσκουν ελεύθερα, αλλά σε περιφραγμένο και σταβλισμένο χώρο.

Αυτό βεβαιώνεται και από απόφαση του Δασαρχείου Λάρισας προς το Δασονομείο Τυρνάβου (αρ. Πρωτ. 147/ 4-10-2004).

Η απόφαση αυτή αφού προηγουμένως κάνει αναφορά σε σχετικές διατάξεις αναφέρει ρητά τα εξής: «Απαγορεύουμε επ’ αόριστον την ελεύθερη βοσκή ήμερων και ημιάγριων χοίρων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις της ευθύνης μας...

Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με άρθρα 268 και 276 του Ν. Δ.86/69.

Η τήρηση της παρούσας (απόφασης) ανατίθεται στα αρμόδια όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη».

Με βάση και την παραπάνω απόφαση, οι πολίτες ζητούν από τον ιδιοκτήτη με τον οποίο δεν έχουν τίποτα προσωπικό να εφαρμόσει τις παραπάνω διατάξεις να έχει τα ζώα του σταβλισμένα, ώστε να μην κάνουν ζημιές και να είναι όλοι όσοι ασχολούνται σε μια ευρύτερη περιοχή ευχαριστημένοι και χωρίς προβλήματα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass