ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ: «ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

«Αιτία πολέμου» ο νέος συνδικαλιστικός νόμος

* Προβλέπει λοκ-άουτ και αλλαγές για τις απεργίες...

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2014 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:31
 
 
Του Δημήτρη Βάλλα
«Για εμάς, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Πρόκειται για έναν παλιότερο σχεδιασμό των κυβερνήσεων που επανέρχεται με στόχο το χτύπημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων...».
Τα παραπάνω επισήμανε χθες μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές δίνοντας και το στίγμα των όσων αναμένεται να επακολουθήσουν με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Νόμο 1264/1982 που διέπει τα των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, κ.ά.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
«Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, θα συνεχίσει ο πρόεδρος του ΕΚΛ, οργανώθηκε χωρίς Νόμους και μάλιστα διωκόμενο από την εκάστοτε άρχουσα τάξη και τον κρατικό μηχανισμό. Σε περίπτωση που έλθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα το αντιπαλέψουμε γιατί:
* Πάει να βάλει στον γύψο το δικαίωμα στην απεργία που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα.
* Προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά των συνδικάτων για να τα χειραγωγήσει ακόμα περισσότερο.
* Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων για τα λειτουργικά έξοδα των συνδικάτων που προέρχονται από τις κρατήσεις των εργαζομένων μέσω της εργατικής εστίας θέλοντας έτσι να εμποδίσει τη λειτουργία τους.
Παλεύουμε, θα καταλήξει ο κ. Τσιαπλές, για τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς και ενάντια στις παρεμβάσεις του κράτους στα εσωτερικά και στη λειτουργία των συνδικάτων.
Τα συνδικάτα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση των εργαζομένων και όχι εξαρτήματα του κράτους και των εργοδοτών...».
LOCK OUT ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αλλαγές που θα επέλθουν εντοπίζονται κυρίως στην καθιέρωση γενικών συνελεύσεων στα σωματεία για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες με πλειοψηφία πάνω από 50%, στο δικαίωμα της ανταπεργίας (lockout) στον εργοδότη, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών κ.ά.
Συγκεκριμένα οι... ανατροπές που θα επιχειρηθούν εντοπίζονται:
* Στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς, σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.
Με τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.
Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης.
* Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ)
Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
*  Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους.
* Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών,
που θα δίδονται με αυστηρότερα κριτήρια και θα τεθούν νέοι όροι τόσο για τη χορήγησή τους όσο και για όσους θα τη δικαιούνται...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass