Μάσκα παντού και μεταμεσονύκτια απαγόρευση κυκλοφορίας

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ * ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ * 41 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 23 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΜΕ RAPID TESTS ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2020 21:15

Του Δημ. Κατσανάκη
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες στον νομό Λάρισας, μία μόλις ημέρα πριν την τυπική ένταξή του στην πορτοκαλί ζώνη της αυξημένης επιτήρησης σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας

Πολιτικής Προστασίας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα από τα 41 συνολικά στη Θεσσαλία, με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται μετά τη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των προβλεπόμενων αυστηρών μέτρων μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, οι τοπικές αρχές αναμένεται να ρίξουν το βάρος των δραστηριοτήτων τους στην πιστή εφαρμογή των μέτρων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, ενώ ήδη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για τον κορονοϊό που τίθενται σε ισχύ στη Λάρισα, από σήμερα οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις Ημέρα Ηνωμένων Εθνών αύριο και εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Αργά χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 ανακοίνωσε με το ενημερωτικό του δελτίο την καταγραφή 41 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία εκ των οποίων τα 23 καταγράφηκαν στη Λάρισα. Από αυτά 11 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε αθλητικό σωματείο της Ελασσόνας και προέκυψαν δέκα κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Λάρισας, ενώ 2 ακόμη κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και προέκυψαν ένα κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα κατόπιν εξέτασης στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.
Επιπρόσθετα, 3 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19.10.2020)- (21.10.2020) και κρούσματος άλλης γεωγραφικής περιοχής και εξετάστηκαν δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τέλος 3 κρούσματα δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκαν δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας, ενώ 4 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας δύο στο Π.Γ.Ν Λάρισας και δύο στο Γ.Ν. Λάρισας.
Τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πάντως είναι από 11 χρόνων και πάνω με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 27 χρόνια, ενώ η εικόνα των νοσηλευομένων βελτιώθηκε χθες. Συγκεκριμένα στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων νοσηλεύονται 10 ασθενείς, στη ΜΕΘ 5 διασωληνωμένοι ασθενείς και 7 ασθενείς στον 4ο όροφο του κτιρίου στους ειδικά διαμοφωμένους χώρους, ενώ στη ΜΕΘ νεογνών νοσηλεύεται νεογνό ...8 ημερών που βρέθηκε στη Λαμία θετικό στον ιό και μεταφέρθηκε στη Λάρισα.
Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι και γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που τέθηκε σε καραντίνα και ξεκίνησε η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ακόμα 11 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή των Τρικάλων από τα οποία 7 αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19/10/2020) και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως, ενώ 4 ακόμη εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας τρία στο Γ.Ν. Τρικάλων και ένα στο εργαστήριο του Α.Π. Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή του Βόλου καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid -19. Δύο κρούσματα εξετάστηκαν στη Μ.Υ. Βόλου, ενώ 2 ακόμη στο Γ.Ν. Βόλου ένα χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και ένα κατόπιν συμπτωματολογίας.
Στην περιοχή της Σκιάθου καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα Covid-19. Και τα 3 κρούσματα εξετάστηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού 2 κατόπιν συμπτωματολογίας και 1 κατόπιν επαφής με κρούσμα (21/10/2020).
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Νωρίτερα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συζητήθηκε στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των 13 περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης, οι διοικητές των δύο νοσοκομείων Δημήτρης Κατσικονούρης και Γρηγόρης Βλαχάκης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Δοδοντσάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, ο νομαρχιακός σύμβουλος Απ. Κομνός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος και η συντονίστρια του ΕΟΔΥ Ράνια Πινακά.
Στη συζήτηση διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα με συνωστισμούς σε χώρους συγκέντρωσης νέων αλλά και σε λαϊκές αγορές, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να ζητά από όλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή των μέτρων. Σημείωσε δε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν συνεχώς την τήρηση των μέτρων και θα εντείνουν τους ελέγχους ζητώντας τη συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, μίλησε για την πίεση που άρχισαν να δέχονται τα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και τη συνδρομή των Κέντρων Υγείας στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών, ενώ αναφέρθηκε και στο αίτημα για τον έλεγχο και με rapid tests στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων και στέλνοντας μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ζήτησε τήρηση των μέτρων σε όλα τα επίπεδα για να κερδίσει η πόλη το «στοίχημα» της υγείας ιδιαίτερα ενόψει και της χειμερινής περιόδου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΜΕ RAPID TESTS
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εμφανίστηκε ανήσυχος και με γραπτή δήλωσή του ζητά από την Περιφέρεια και τους Δήμους να χρηματοδοτήσουν πρόγραμμα ελέγχου με rapid tests σε χώρους συνωστισμού, πλατείες και σχολεία, ενώ τάσσεται υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, δύο μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει:
«Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην Π.Ε. Λάρισας, με παράλληλη αύξηση των νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και των θανάτων μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Η αύξηση αυτή επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη τους συμπολίτες μας για την πιστή τήρηση των τριών μέτρων (μάσκα- αποστάσεις- καθαριότητα χεριών), αλλά και την Πολιτεία με την αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, την ταχύτατη ιχνηλάτιση των θετικών κρουσμάτων και την περιχαράκωση των εστιών καθώς επίσης και την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανανέωση και αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επάρκεια υλικών και αντιδραστηριών, αύξηση κρεβατιών ΜΕΘ και κτηριακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.
Επικαιροποιώντας τις διαχρονικές προτάσεις μας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού προτείνουμε άμεσα προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους με RAPID TESTS σε όλα τα σχολεία, όπου επικρατεί ιδιαίτερη αναστάτωση με τα θετικά κρούσματα και την ηλιακή αυτή ομάδα, όντας συνήθως ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική να μπορεί να διασπείρει τον ιό προς τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα τους ευάλωτους), αλλά και προς την οικογένεια (γονείς, παππούδες). Τα παραπάνω tests πρέπει να επεκταθούν και προς τις πλατείες ή άλλα σημεία συνωστισμού, καθόσον οι συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα δεν διαθέτουν το χρηματικό ποσό για να κάνουν test ιδιωτικά, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση να είναι ελλιπής. Στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος θα πρέπει να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι της Π.Ε. Λάρισας.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την κυκλοφορία των νεαρότερων ηλικιών σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης κατά την ημέρα της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.
Επιπρόσθετα θεωρούμε αναγκαιότητα την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους καθώς και τη διακοπή της κυκλοφορίας από τη 1:00 έως τις 5 τη νύχτα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 (Πορτοκαλί).
Η σωστή ενημέρωση του κοινού από όλους τους συναρμόδιους επιστημονικούς φορείς θεωρούμε πως αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού και αποφυγής της διασποράς του.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται πριν αρχίσει η υπέρ διασπορά, την οποία αποδεδειγμένα πλέον ευνοεί η χαλάρωση και ο υπέρμετρος εφησυχασμός. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως κάπως έτσι θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες με υφέσεις και εξάρσεις της πανδημίας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Σε συναινετικό ύφος η απάντηση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, στη δηκτική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας. Αναφέρει:
«Αγαπητοί φίλοι, μέλη του ΣΙΚΑΕΛ
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι και δική μου αγωνία. Δεν υπάρχουν αθώοι και ένοχοι στην υπόθεση της πανδημίας. Υπάρχουν μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Και τα μέτρα αυτά, είτε τα εφαρμόζουμε και κρατάμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές, είτε δεν τα εφαρμόζουμε και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν.
Έχοντας την αρνητική εμπειρία των κλειστών καταστημάτων και της εστίασης την άνοιξη είναι κρίσιμο για όλους μας να μην ξαναγυρίσουμε εκεί.
Ο μόνος τρόπος είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεχθείτε λοιπόν, ότι όσοι επιμένουμε σ’ αυτή την πρακτική, δεν το κάνουμε γιατί αναζητούμε ενόχους. Το κάνουμε γιατί αναζητούμε τρόπους να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές.
Είμαστε στην ίδια πλευρά. Ας το παλέψουμε δίπλα – δίπλα. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε...».

 

 

Τρία κρούσματα σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και 1 σε κλινική
Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τρεις μαθητές δημοτικού σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Λάρισας. Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα σε διαφορετικές τάξεις Α’, Δ’ και Ε’ και ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους από τον ΕΟΔΥ, ενώ τα τμήματα τέθηκαν σε αναστολή.
*Επιπλέον, ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες και σε ιδιωτική κλινική της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass