«Καλπάζει» ο αριθμός των κρουσμάτων στη Λάρισα

ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» -152 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -Ι. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2020 21:01

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Στα πρόθυρα τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων βρίσκεται πλέον η Λάρισα, που κατέγραψε

νέο αρνητικό ρεκόρ την πρώτη ημέρα ένταξής της στη ζώνη των περιοχών αυξημένου κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, προκαλώντας νέους προβληματισμούς και ανησυχίες για τις διαστάσεις της πανδημίας.
Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 ανακοίνωσε αργά χθες το μεσημέρι ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην περιοχή της Λάρισας 96 νέα κρούσματα Covid -19. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7 κρούσματα από συρροές κρουσμάτων στις ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας για τις οποίες λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ελέγχου της διασποράς, ενώ 21 ακόμη κρούσματα προέρχονται από επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τέλος 68 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, τριάντα οκτώ σε ιδιωτικά εργαστήρια, δεκαοκτώ στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, εννέα στο Γ.Ν. Λάρισας και τρία στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.
Η εικόνα των νέων κρουσμάτων χτύπησε καμπανάκι στις τοπικές αρχές με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να συγκαλεί σύσκεψη με τους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δύο νοσοκομείων και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να καλεί σε δραματικούς τόνους τους Λαρισαίους «να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τη ζωή μας και την ελευθερία μας, για να κρατήσουμε τη Λάρισα ανοικτή πόλη».
Σε άλλη σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τους διευθυντές των κλινικών επιβεβαιώθηκε η απόφαση για τη μείωση των χειρουργείων και την αναβολή όλων των ραντεβού με τους ασθενείς εκτός του νομού και εκτιμήθηκε η κατάσταση με τις νοσηλείες των ασθενών με Covid. Η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης συνεχίζει να παρουσιάζει πληρότητα 100%, με τη φιλοξενία 16 ασθενών, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύει δύο διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ ο 4ος όροφος του νοσοκομείου 15 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα ο επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πνευμονολόγος-εντατικολόγος Ιωάννης Πανταζόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμα δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την αυστηρή και συνετή εφαρμογή των μέτρων.
«Ας μην αφήσουμε τον φόβο να μετατραπεί σε πανικό και ας συμπεριφερθούμε ώριμα, έχοντας συναίσθηση της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης μας απέναντι στον κορονοϊό» τονίζει χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας την ένταξη της Λάρισας στις «κόκκινες περιοχές» αναφέρει: «Το τοπικό lockdown έφερε για την πόλη της Λάρισας μια πληθώρα από νέα μέτρα τα οποία θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν εφαρμοστούν σωστά. Από σήμερα υπάρχει οδηγία για γενικευμένη χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Δυστυχώς όμως μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας δεν φοράει τη μάσκα σωστά, μην καλύπτοντας τη μύτη ή έχοντας τη μάσκα κατεβασμένη και κατά συνέπεια δεν προστατεύει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους από τον κορονοϊό. Η μάσκα αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι σωστά. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μηδενιστεί.
Επίσης, εάν το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγήσει σε συναθροίσεις στα σπίτια, δεν θα αποδώσει το αναμενόμενο. Η σωστή χρήση της μάσκας με κάλυψη της μύτης, η αποφυγή των συναθροίσεων και ο καλός αερισμός των χώρων είναι τα όπλα μας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο θα μας βγάλει από αυτή την κατάσταση αλλά στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας δεν προβλέπεται να διατεθεί σύντομα κάποιο εμβόλιο στην αγορά. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν» και υπάρχει ακόμα δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η αυστηρή και συνετή εφαρμογή των μέτρων».
Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον σε νέους ενήλικες καθώς οι νέοι μπορούν να φέρουν πιο εύκολα τον ιό στο σπίτι βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ έκανε λόγο για δοκιμασία του συστήματος υγείας υπογραμμίζοντας πως η προσέλευση των ασθενών με Covid-19 έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη για να καταλήξει:
«Ο φόβος για το άγνωστο που είχαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας έχει αντικατασταθεί από φόβο για την αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. Ταυτόχρονα, καθημερινά ελπίζουμε ο νέος ιός να μην προσβάλει κάποιον από την ομάδα των υγειονομικών που δουλεύουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού».

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνολικά 56 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 34 νέα κρούσματα από τα οποία 9 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε εμπορικό κατάστημα των Τρικάλων και εξετάστηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο, ενώ 20 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (25/10/2020)-(26/10/2020)-(27/ 10/2020) και προέκυψαν δεκαεννέα κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τέλος 5 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων δύο στο Γ.Ν. Τρικάλων και τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια. Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα. Εννέα κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (24/10/2020)-(25/10/2020)-(26/10/2020) και προέκυψαν πέντε κατόπιν ιχνηλατήσεως και τέσσερα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Καρδίτσας, ενώ 6 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων στο Γ.Ν. Καρδίτσας.
Επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν τέλος στην περιοχή του Βόλου.
Τέσσερα κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (27/10/2020) και προέκυψαν τρία κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο, ενώ 3 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, δύο στο Γ.Ν. Βόλου και ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass