«Πονάνε» για εστίαση, φοβούνται καταρροϊκό πυρετό

Οι χοιροτρόφοι, λόγω των περιορισμένων πωλήσεων «γύρου» στα φαστφουντάδικα και οι κτηνοτρόφοι περιμένοντας τα εμβόλια για τα ζώα τους -Και οι δύο πάντως «τρέμουν» για το ποιος θα τους αντικαταστήσει, αν προσβληθούν από κορονοϊό...

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 15:00

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αιγοπροβατοτροφία, σε σχέση με τη χοιροτροφία,

στον απόηχο πάντα της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κτηνοτρόφους, απογοήτευση και προβληματισμός στους χοιροτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι έχουν αποζημιωθεί από το ΥΠΑΑΤ για τη ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους το Πάσχα του 2020, από την άλλη οι χοιροτρόφοι πασχίζουν να αποδείξουν ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί -περισσότερο από τον καθένα- από την πανδημία, ώστε να αποζημιωθούν και αυτοί με τη σειρά τους. Γι’ αυτό και η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας πραγματοποίησε έρευνα με μεγάλη εταιρεία της χώρας, στην οποία αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση του τζίρου και η απώλεια εσόδων.
Όσον αφορά στην αγορά, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης «πάγωσε» κάθε εμπορική δραστηριότητα στις χοιροτροφικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα στα φαστφουντάδικα και τη διάθεση του γύρου). Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν μεν να σφάζουν και να προωθούν στα ανοιχτά κρεοπωλεία τα ζωικά τους προϊόντα, αλλά τις τελευταίες μέρες τα κλειστά εστιατόρια της πρωτεύουσας συνέβαλαν στη μείωση της τιμής πώλησης των αμνοεριφίων, τα οποία από τα 5,50 έως 6 ευρώ τις προηγούμενες μέρες, υποχώρησαν κάτω από τα 5 ευρώ.
Όσον αφορά στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος αναφέρει ότι «οι σφαγές αναμένεται να κορυφωθούν μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Ως τότε ελπίζουμε το κλίμα στην αγορά να έχει βελτιωθεί. Ίσως όμως οι σφαγές να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε Ισπανία και Ιταλία, χώρες στις οποίες εξάγεται ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών αμνοεριφίων». Ουσιαστικά η μόνη έγνοια του κτηνοτρόφου σε σχέση με τον κορονοϊό είναι να μην νοσήσει ο ίδιος, διότι η δουλειά απαιτεί συνεχή παρουσία στα ποιμνιοστάσια και δύσκολα η απουσία ενός κτηνοτρόφου, μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.
Και μπορεί ο κορονοϊός να μην εμφανίζεται τόσο απειλητικός στους κτηνοτρόφους, ωστόσο αυτοί έχουν τον δικό τους πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα «καταρροϊκός πυρετός», ο οποίος χτυπά τα ζώα. Η Ομοσπονδία βρίσκεται εν αναμονή των εμβολίων και ήδη έχω ζητήσει από το Υπουργείο να τους χρηματοδοτήσει προκειμένου να τα προμηθευτούν άμεσα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass