Μεγάλη η διασπορά, υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων

ΕΚΤΙΜΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΣΕ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ * 115 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 235 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * 8 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΑΡΙΣΤΕΑ» ΑΜΠΕΛΩΝΑ * ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ν.Λ.

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 21:36
Το ΕΚΑΒ Λάρισας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης  Πινακάς και παρέδωσε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους Το ΕΚΑΒ Λάρισας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς και παρέδωσε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους

Του Δημ. Κατσανάκη
Επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο μείωσης των κρουσμάτων στη Λάρισα, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, εμφανίστηκε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

λοιμωξιολόγος, Γ. Συρογιαννόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Την ίδια ώρα ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε τριψήφιος με τη Λάρισα να παραμένει στις πλέον επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, ενώ άλλα 8 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στον Αριστέα Αμπελώνα μετά τη χθεσινή δειγματοληψία ανεβάζοντας σε 43 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη Δομή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή των 2.018 νέων κρουσμάτων στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 115 νέα κρούσματα, που αντιπροσωπεύουν το 48,9% των 235 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 115 νέα κρούσματα, δύο μόλις περισσότερα από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη γειτονική Πιερία, η Λάρισα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση του πίνακα με τις περιοχές που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων μετά τη Θεσσαλονίκη των 562 κρουσμάτων και την Περιφέρεια Αττικής με τα 408 κρούσματα.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 28 κρούσματα (11,9%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας, 52 κρούσματα (22,1%) στην Π.Ε. Μαγνησίας και 40 κρούσματα (17%) στην Π.Ε. Τρικάλων.
Σταθερά ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, που προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να διαχειρίζονται έστω και με τεράστιες δυσκολίες τις καθημερινές εισαγωγές περιστατικών που φθάνουν στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών. Πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και Λοιμωδών Νοσημάτων, με τους χώρους στις ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες για covid περιστατικά να διαθέτουν τόσα άδεια κρεβάτια ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των εφημεριών.
Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λοιμωξιολόγος Γ. Συρογιαννόπουλος, απέδωσε την παραμονή των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα παρά τις αρχικές προβλέψεις για πτωτική πορεία στις αρχές της παρούσας εβδομάδας στη σημαντική διασπορά της νόσου στην κοινότητα ακόμη και πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. «Δεν έχω πειστεί ότι οι Λαρισαίοι συμμορφώθηκαν στα μέτρα, υπήρξε συνωστισμός και δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις γιατί είμαστε ένας... κοινωνικός νομός» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο αριθμός των νοσούντων είναι πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς όσους παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια.
Ερωτηθείς για την πιθανή σύνδεση του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων με την ύπαρξη πολλών Δομών Υγείας και Πρόνοιας, όπου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα σημείωσε ότι «συνέβαλαν σημαντικά, αλλά δε διαμόρφωσαν το πρόβλημα» ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον πιθανό χρόνο πτώσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, που θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στο σύστημα υγείας γενικότερα.
8 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΑΡΙΣΤΕΑ»
Αναμενόμενα σταθερή αυξητική τάση παρουσιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στο παράρτημα Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς χθες σε νέα δειγματοληψία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα, 5 εργαζόμενοι και 3 περιθαλπόμενοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 43, εκ των οποίων 25 περιθαλπόμενοι, 16 εργαζόμενοι και δύο εργαζόμενοι της εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα του κτιρίου. Οι περιθαλπόμενοι νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα απομόνωσης, που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εκτός από έναν περιαθλπόμενο που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και του Κέντρου βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.
«Όλοι, εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι, βρίσκονται σε καλή κλινική κατάσταση και σχεδόν απύρετοι» τονίζει η πρόεδρος του Κέντρου, Δήμητρα Παπά, και σε δήλωσή της στην «Ε» αναφέρει: «Ενεργοποιούμε 10 νέες κλίνες απομόνωσης, προμηθευόμαστε επιπλέον εξοπλισμό και προχωράμε βήμα - βήμα προς την αρνητικοποίηση των παλαιότερων θετικών κρουσμάτων.
Συγκινητική είναι η προσφορά των νοσηλευτριών μας, που προσλήφθηκαν επικουρικά λόγω της πανδημίας, από τα παραρτήματα της Καρδίτσας και των Τρικάλων, για να συστρατευτούν στον αγώνα των συναδέλφων τους στον Αμπελώνα.
Τα αισθήματά μας γι’ αυτά τα παιδιά, ο σεβασμός, η αγάπη γίνονται δύναμη και σε συνδυασμό με τη γνώση και τα εφόδια που έχεις συλλέξει μπαίνεις στη μάχη, γιατί περί μάχης πρόκειται. Αγώνας άνισος και απρόβλεπτος, αλλά όταν έχεις συμπολεμιστές, τους συνεργάτες σου, όλους τους εργαζομένους του Κέντρου κάθε ειδικότητας, φόβος δεν υπάρχει, μόνο εγρήγορση και το 100% των δυνατοτήτων μας για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας και των εργαζομένων μας», καταλήγει η κα Παπά.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Το πρωί το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας οργάνωση παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι το Γ.Ν. Λάρισας αποδεκατισμένο, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σήκωσε δυσανάλογο βάρος στον νομό μας σε σχέση με το Π.Γ.Ν. Λάρισας και το μεγαλύτερο στην 5η ΥΠΕ με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να νοσούν και κάποιοι να νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ. για να τονίσει πως: «Η μετατροπή του Γ.Ν. Λάρισας σε νοσοκομείο μίας νόσου, της Covid-19, με κατάργηση κάθε άλλης δραστηριότητας και επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης και αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας, απειλεί τη βιωσιμότητά του κατά την επόμενη ημέρα. Αυτό έχει ως παρεπόμενο την εγκατάλειψη και τη διόγκωση της μη Covid-19 νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η μεταφορά και υπαγωγή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας στην αντίστοιχη του Π.Γ.Ν.Λ. ίσως είναι σημειολογικά η πρώτη κίνηση για την περαιτέρω υποβάθμιση ενός ακόμα αξιόλογου και απαραίτητου Γενικού Νοσοκομείου».
Παράλληλα ζήτησε εκ νέου την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και πρόσληψη παθολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και με αναγκαστικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το έργο της νοσηλείας των δεκάδων ασθενών covid, τους οποίους παρακολουθούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
Παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που παρουσιάστηκε στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως γιατρός, χωρίς όμως να υλοποιηθεί η πρόθεσή του εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους για να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσω της 5ης ΥΠΕ.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
Κρούσμα του covid εντοπίστηκε προχθές σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με αποτέλεσμα με απόφαση του συντονιστή Νίκου Ντίτορα να αποφασιστεί να γίνει απολύμανση όλων των χώρων που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο τέρμα της οδού Σωκράτους. Εξαιτίας της απολύμανσης δε λειτούργησαν χθες η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το αυτοτελές Γραφείο Εκπαίδευσης, ενώ κλειστή παρέμεινε τις προηγούμενες ημέρες και η Διεύθυνση Ιθαγένειας, που ανήκει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Τους ιδιώτες, αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγχαίρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει: «Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους ιδιώτες παιδιάτρους που στέκονται στις επάλξεις και πράττουν καθημερινά το καθήκον τους, κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους. Χάρη στην προσπάθεια όλων, αναχαιτίζεται η ροή ασθενών προς τα 2 νοσοκομεία της πόλης μας, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής προς οικογένειες ασυμπτωματικών ή ολιγοσυμπτωματικών νοσούντων από Covid-19. Επιπλέον αδιάλειπτα πραγματοποιούνται στα ιατρεία μας εξετάσεις νεογνών, βρεφών και παιδιών, τακτικοί εμβολιασμοί, διερεύνηση και αντιμετώπιση λοιμωδών και άλλων νοσημάτων στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επιπλέον θέλουμε να συγχαρούμε και όλους τους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας που με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη τους ενάντια στον κορονοϊό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και όσα περιστατικά χρήζουν δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Στον αγώνα αυτόν, που ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ ακόμη, είμαστε όλοι ενωμένοι και επιβάλλεται μια αγαστή συνεργασία ανάμεσά μας, καθώς ο εχθρός είναι ένας, κοινός και αδυσώπητος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass