Το F/B «καρφώνει» τα κορονοπάρτι

«Οι αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι αποδεικτικό στοιχείο προς διερεύνηση και είναι αφορμή για να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Γιαγλάρας

Δημοσίευση: 30 Νοε 2020 21:00

Της Νατάσας Πολυγένη

«Ξινό βγήκε το πάρτι γενεθλίων που έκανε ένας 25χρονος με πέντε φίλους του

σε βίλα στο Πήλιο, εν μέσω lockdown την περασμένη Κυριακή 22 Νοεμβρίου», «Παρέα συγκεντρώθηκε σε σπίτι του Ηρακλείου αδιαφορώντας για τα μέτρα προστασίας», «Πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού», «Κορονογλέντι κτηνοτρόφων».
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ειδησεογραφικών site τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, που οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί λόγω κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά, αρκετοί συμπολίτες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από την Κυβέρνηση, τους λοιμωξιολόγους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτή η καραντίνα δε μοιάζει πουθενά με την καραντίνα του Μαρτίου, όπου ο κόσμος δεν ξεμυτούσε από τα σπίτι του. Μπορεί οι δρόμοι να είναι άδειοι, ειδικά τη νύχτα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι πολίτες δε μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, ούτε ότι στερούνται τη διασκέδασή τους.
Σαν να μην έφτανε ότι δεν τηρούν τα μέτρα για την προστασία τους, διατυμπανίζουν κιόλας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα κατορθώματά τους.
Βέβαια μπορεί να κομπάζουν ανεβάζοντας στιγμιότυπα στο προφίλ τους στο Facebook, η «καμπάνα» όμως χτυπά δυνατά για εκείνους, αφού η αστυνομία εδώ και μήνες εισβάλλει σε σπίτια και γραφεία και σε χώρους όπου έχει πληροφορίες για μη τήρηση των μέτρων, επιβάλλοντας πρόστιμα και φέρνοντας τους παραβάτες αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.
Τα πριβέ – πάρτι στα διαμερίσματα, έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. από το καλοκαίρι ακόμη και προφανώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν τον βασικό πληροφοριοδότη της για να ελέγξει την κατάσταση.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γιάννης Γιαγλάρας, απαντώντας στην «ΕτΔ» για το αν είναι θεμιτό η αστυνομία, αλλά και η δικαιοσύνη να χρησιμοποιούν αναρτήσεις μέσω του διαδικτύου για να επέμβουν τονίζει ότι «από τη στιγμή που στοιχειοθετείται αδίκημα, που αποδεικνύεται μέσω ανάρτησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι Αρχές επεμβαίνουν. Οι φωτογραφίες είναι αποδεικτικό στοιχείο προς διερεύνηση. Με αφορμή μια ανάρτηση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή είτε η αστυνομία, είτε ο εισαγγελέας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για να διαταχθεί μια περαιτέρω έρευνα. Νομικό ζήτημα όμως δεν προκύπτει μονάχα σε βάρος εκείνου που έκανε την ανάρτηση και θεωρητικά έχει τη συγκατάθεση των προσώπων που απεικονίζονται να εκθέσει τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και όλων όσων αναπαράγουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση χωρίς να έχουν όμως τη συγκατάθεση των προσώπων που απεικονίζονται. Στην παρούσα φάση όπου βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού με απαγόρευση κυκλοφορίας, οι Αρχές φυσικά και θα επέμβουν, όταν εντοπίζουν παραβάσεις-αδικήματα και αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Άλλωστε οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης θα πρέπει να ξέρουν πια πως όταν αναρτούν κάτι, είναι σαν να έχουν βγει στο μπαλκόνι να το φωνάξουν».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass