Πτώση κρουσμάτων και εισαγωγών, αύξηση των θανάτων

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *49 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 116 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΝΕΚΤ. ΧΑΛΒΑΤΖΑΣ *ΕΞΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, 4 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ, 2 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ *ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ *ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟ ΠΓΝΛ, ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΑΣΩ *ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΛ *«DRIVE THROUGH TESTING» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 21:01
Νέα «rapid tests» θα γίνουν σήμερα στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης Νέα «rapid tests» θα γίνουν σήμερα στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης
Αχτίδα φωτός για ύφεση της πορείας της πανδημίας αφήνουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τόσο στη Λάρισα όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία, σημαντική πτώση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση των

εισαγωγών καταγράφεται στις τελευταίες εφημερίες των δύο νοσοκομείων της πόλης, όπου πάντως χθες καταγράφηκε ένα ακόμα «μαύρο αρνητικό ρεκόρ» με 6 συνολικά θανάτους.
Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την παρούσα εβδομάδα κρίσιμη τονίζοντας ότι με εντολή «μηδενικής ανοχής» που οδηγεί σε συνεχείς, εντατικούς ελέγχους σε δομές και εν λειτουργία καταστήματα απαντά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κρίσιμη για την πορεία του Covid-19 εβδομάδα που διανύουμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης, δηλώθηκαν 1.044 επιπλέον κρούσματα από τα οποία τα 49 στη Λάρισα, που αντιπροσωπεύουν το 42,2% των κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο στη Λάρισα όσο και στη Θεσσαλία γενικότερα, παρουσιάζεται αισθητά μειωμένος για τρίτη συνεχή ημέρα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που άρχισαν να διατυπώνονται δειλά για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων πανελλαδικά.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ένας ακόμα παράγοντας, ο αριθμός των εισαγωγών στα δύο νοσοκομεία, που εμφανίζεται στις τελευταίες εφημερίες αισθητά μειωμένος με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιθώρια ελιγμών από τους γιατρούς για κάλυψη των αναγκών σε νοσηλείες ασθενών με covid.
Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών, οι εκτιμήσεις για την πορεία των διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων είναι δυσοίωνες, προς το παρόν τουλάχιστον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χθεσινή ημέρα παρά την ελπιδοφόρα μείωση των κρουσμάτων χαρακτηρίστηκε «μαύρη ημέρα», καθώς καταγράφηκαν συνολικά έξι θάνατοι, τέσσερις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο, αριθμός ρεκόρ για τη Λάρισα την περίοδο της πανδημίας.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Θεσσαλία, 34 κρούσματα (29,3%) καταγράφτηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 16 κρούσματα (13,8%) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 17 κρούσματα (14,7%) στην Π.Ε. Τρικάλων.
Και οι 4 θεσσαλικοί νομοί πάντως, εντάσσονται στις επιδημιολογικά πιο επιβαρυμένες περιοχές με βάση τα νέα στοιχεία. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα αυτές είναι η Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Με εντολή «μηδενικής ανοχής» που οδηγεί σε συνεχείς, εντατικούς ελέγχους σε Δομές και εν λειτουργία καταστήματα απαντά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κρίσιμη για την πορεία του Covid-19 εβδομάδα που διανύουμε. «Ανανεώσαμε την εντολή για αυστηρούς ελέγχους σε Κλινικές, Δομές και σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την περιορισμό της διάδοση του ιού» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενημερώνοντας το Σώμα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Η εβδομάδα είναι κρίσιμη και χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ όλους. Η πολυλογία από πολιτικούς και η διγλωσσία από ειδικούς, δεν βοηθά. Το μήνυμα είναι ένα: Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για τη ζωή, την υγεία, την οικονομία, την εργασία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το δημόσιο Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 με 29 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία και 350 προσλήψεις στις οποίες καλύπτουμε το μισθολογικό κόστος για τα επόμενα 2 χρόνια. Αύριο Τρίτη (σ.σ. σήμερα), ανακοινώνεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας, που θα παραμείνει ανοιχτή για μία εβδομάδα. Μέσω της Task Force της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουμε ενεργοποιήσει το δίκτυο δωρητών για την ενίσχυση των Νοσοκομείων με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ διενεργούμε παντού στη Θεσσαλία δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής κι Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα στοιχεία που επεξεργάζεται και ανακοινώνει η ομάδα του καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, βοηθούν ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να δίνονται σαφείς οδηγίες από τους ειδικούς. Βρισκόμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αλλά και με σχέδιο για την επόμενη μέρα. Όλοι καλούμαστε από την ίδια τη ζωή να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, ωριμότητα, πρόνοια και φυσικά αλληλεγγύη» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΓΡΙΚΗ ΣΤΟ ΠΓΝΛ ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΑΣΩ
Χθες το πρωί σε σύσκεψη διευθυντών των εμπλεκόμενων κλινικών υπό την προεδρία του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώνεται με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή.
Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη μετακινείται από το Γενικό Νοσοκομείο για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Πανεπιστημιακό η διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, κα Ελένη Καμπούνη, με την ομάδα της και σε χώρο που θα της παραχωρηθεί στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου.
Παράλληλα ανακοινώθηκε η απόφαση του προηγούμενου Σαββάτου για μετατροπή του Τεχνητού Νεφρού σε τμήμα για Covid περιστατικά μετά το πρόβλημα που εντοπίστηκε σε ιδιωτική κλινική με δεκάδες κρούσματα Covid.
Έτσι, όλοι οι αιμοκαθαρόμενοι με Covid θα εξυπηρετούνται τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ οι αιμοκαθαρόμενοι του Πανεπιστημιακού χωρίς Covid παραπέμφθηκαν σε ιδιωτικές δομές.
«Πρόσφατα διεκομίσθησαν καρδιολογικοί ασθενείς από το ΓΝΛ και αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς από το ΠΓΝΛ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κλινικής με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια για την αποσυμφόρηση του δημοσίου Συστήματος Υγείας» ανακοίνωσε χθες το ΙΑΣΩ και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Κλινική είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και εφαρμόζει με συνέπεια όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που διαθέτει.
...Από την έναρξη του δεύτερου κύματος το προσωπικό της Μονάδας ελέγχεται για Covid-19 με τη διενέργεια μοριακών τεστ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε περιοδικούς ελέγχους υποβάλλονται και οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς. Με όλα τα παραπάνω μέτρα έχει διασφαλιστεί η ως τώρα ομαλή λειτουργία της Μονάδας και η ασφαλής διενέργεια των συνεδριών αιμοκάθαρσης. To ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με την έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων έχει επιτύχει την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Κλινικής. Παραμένει ενεργό στην εθνική μάχη κατά του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας τη νοσηλεία ΜΗ-COVID ασθενών».
Η ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΛ
Σχεδόν ...κανονικά λειτουργεί η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μετά το πρόβλημα των μολύνσεων που αντιμετώπισε προ 15νθήμερου διαβεβαίωσε χθες ο διευθυντής της, καθηγητής Ογκολογίας Αθανάσιος Κωτσάκης διαψεύδοντας τις φήμες περί μεταφοράς της και στέγασής της σε ιδιωτική κλινική για λόγους ασφαλείας.
«Οι θεραπείες γίνονται κανονικά μετά και την πρόσληψη γιατρών, το πρόβλημα με τα φάρμακα αντιμετωπίστηκε, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές και η κλινική λειτουργεί με ασφάλεια, καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς ελέγχονται με rapid tests κατά την είσοδό τους στο Νοσοκομείο μετά από συμφωνία με τη Διοίκηση...» σημείωσε χθες ο κ. Κωτσάκης για να συμπληρώσει ότι εντός της εβδομάδας η κλινική θα λειτουργήσει με τους γνωστούς κανονικούς της ρυθμούς.
ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΝΕΚΤ. ΧΑΛΒΑΤΖΑΣ
Στο μεταξύ έχασε χθες το πρωί τη μάχη με τον κορονοϊό ο γνωστός Λαρισαίος μαιευτήρας – γυναικολόγος Νεκτάριος Χαλβατζάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ο εκλιπών διατηρούσε την τελευταία δεκαετία ένα από τα πιο σύγχρονα γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλίας στη Λάρισα, ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο «Ιασώ Θεσσαλίας» και εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή τον θάνατο του 49χρονου συναδέλφου μαιευτήρα-γυναικολόγου Νεκτάριου Χαλβαντζά από κορονοϊό, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους του.
Παράλληλα ευχόμαστε σε όλους του γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας που νοσούν ή είναι απλά θετικοί από τον Covid-19, γρήγορη ανάρρωση και ομαλή επάνοδο στα καθήκοντά τους, που δεν είναι άλλα από τη μάχη για τη σωτηρία των συμπολιτών μας
Ο υγειονομικός κλάδος μετρά αυτήν τη στιγμή σημαντικές απώλειες, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα επαυξάνει την ευθύνη της Πολιτείας για ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - υλικά -σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός -οργάνωση ΠΦΥ- κτιριακή αναβάθμιση.
Επιπρόσθετα αυξάνει την ευθύνη των συμπολιτών μας για αυτοπεριορισμό και αυστηρή τήρηση των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων».
DRIVE THROUGH TESTING ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
Στο μεταξύ οι Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid 19 (rapid tests) μέσω της δράσης «Drive through testing» σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου από ώρα 10 π.μ. έως 4 μ.μ. στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στη Λάρισα.
Τα Drive through testings δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχονται για Covid-19 άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.

 

Θετικός στο κορονοϊό αντιδήμαρχος Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιάννης Αλεξούλης. Η κινητοποίηση για ιχνηλάτηση επαφών και διενέργεια δειγματοληψίας ήταν άμεση στο Δημαρχείο Λάρισας, ενώ κάποια άτομα που συνεργάζονταν στενά μαζί του, βρίσκονται σήμερα προληπτικά, σε καραντίνα.
Ειδικότερα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στους εργαζόμενους και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, που εργάζονται στο Δημαρχείο, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκαν χθες. Τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή βγήκαν αρνητικά.
Λ.Κ.

Σε προληπτική καραντίνα ο κ. Ιερώνυμος
Σε κατ΄οίκον περιορισμό είναι από χθες και για μία εβδομάδα ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού σε συνεργάτη της Μητρόπολης.
Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρονται τα εξής: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμος τίθεται προληπτικά ἀπό ἀπόψε (σ.σ.: χθες) σέ κατ᾽ οἲκον περιορισμό μιᾶς ἑβδομάδας, καθώς
συνεργάτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως βρέθηκε θετικός στόν COVID–19.
Ὁ Σεβασμιώτατος προτρέπει τούς πάντες νά τηροῦν ἐπακριβῶς τά ἐξαγγελθέντα ἀπό τήν Ἑλληνική Πολιτεία μέτρα, ἐπιδεικνύοντας ὑπεύθυνη προσοχή και συνετή προνοητικότητα. Παράλληλα, παρακαλεῖ ὅλοι νά ἐντείνουμε τις προσευχές μας γιά νά ἀπαλλάξει ὁ Ἅγιος Θεός τήν οἰκουμένη ἀπό την ἐνσκήψασα πανδημία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass