ΚΕΠ ...διά πάσα γραφειοκρατική «νόσο»

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ -ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ...ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ -ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΦΑΞ ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2021

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2020 21:02

Σε υπηρεσίες ...διά πάσα νόσο εξελίσσονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ),

μία από τα λίγες δομές του δημόσιου τομέα, που όχι μόνο δεν υπολειτουργεί αυτό το διάστημα της πανδημίας, αλλά σηκώνει το μεγαλύτερο «βάρος», της κάθε είδους επαφής του πολίτη στις δοσοληψίες και συναλλαγές του με το κράτος και τη γραφειοκρατία του.
Τόσο στο πρώτο κύμα, όσο και τώρα στο δεύτερο, τα ΚΕΠ είναι «κυψέλες» δουλειάς και εξυπηρέτησης και μάλιστα από απόσταση.
Μια ιδέα, πριν 18 χρόνια, του τότε υφυπ. Εσωτερικών Στ. Μπένου, δημιούργησε εκατοντάδες ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί, «ενηλικιωθεί» και μετεξελιχθεί σε νευραλγικά σημεία ολιστικής εξυπηρέτησης του πολίτη, «σημεία μιας στάσης» πραγματικούς κόμβους του δημόσιου τομέα, καταφέρνοντας μάλιστα να αποτινάξουν τη ρετσινιά του αργόσυρτου κρατικοδίαιτου συστήματος, του γεννημένου να ταλαιπωρεί στα γρανάζια του τον πολίτη.
Αναρίθμητες οι υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, πολλές μάλιστα από αυτές ηλεκτρονικά, χωρίς την παρουσία του πολίτη και -κυρίως- χωρίς εκείνος να αναζητά τα -ουκ ολίγα συνήθως- δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπόθεσή του. Καθώς μάλιστα τα μέτρα αποστασιοποίησης λόγω του κορονοϊού σήμαναν την υπολειτουργία, λόγω περιορισμών στο προσωπικό, πολλών τομέων του δημοσίου, ακόμα περισσότερη δουλειά διοχετεύτηκε στα ΚΕΠ.
Να ένα παράδειγμα: Για τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από τους κληρονόμους συνταξιούχων (που είχαν υποστεί μειώσεις τις οποίες ακύρωσε το ΣτΕ), απαιτείται η κατάθεση μας σειράς δικαιολογητικών, όπως ληξιαρχικής πράξης θανάτου του συνταξιούχου, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, βεβαιώσεις περί μη δημοσίευσης και περί μη αποποίησης κληρονομιάς. Τέσσερα έγγραφα που κάποιος πρέπει να προμηθευτεί από τα δημοτολόγια του Δήμου και τις Δικαστικές Αρχές (Ειρηνοδικείο). Μέχρι πρότινος, ο πολίτης θα ξεκινούσε επισκεπτόμενος ανά μία την αντίστοιχη υπηρεσία για να τα συγκεντρώσει. Καθώς μάλιστα η έκδοση των δικαστικών εγγράφων, προαπαιτεί -για να χορηγηθούν- την έκδοση των δημοτικών, το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε χρόνο και ...ψυχραιμία, αφού ουδείς είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τις προτεραιότητες που βάζει από μόνο του το δημόσιο.
Τι κάνει τώρα; Επικοινωνεί με ένα από τα ΚΕΠ, του κλείνουν ραντεβού για να μεταβεί εκεί και να καταθέσει τη σχετική αίτηση και ακολούθως το ΚΕΠ ...κάνει τη δουλειά για εκείνον. Αποστέλλει τα αιτήματα στις αντίστοιχες υπηρεσίες, συγκεντρώνει τα έγγραφα και ειδοποιεί τον αιτούντα να προσέλθει για την παραλαβή τους.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για άλλα παρόμοια θέματα. Εσχάτως π.χ. έχουν «φορτωθεί» στα ΚΕΠ και ζητήματα του Μηχανολογικού (μεταβιβάσεις αδειών, έκδοση διπλωμάτων κ.ά.) και εν γένει των υπηρεσιών του Υπ. Μεταφορών.
ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Το διάστημα αυτό λειτουργεί, υποτυπωδώς ακόμη, και η επαφή του πολίτη με το ΚΕΠ για την κατάθεση ενός αιτήματος και παραλαβής των δικαιολογητικών, απολύτως ηλεκτρονικά.
Όπως αναφέρει στην «Ε» ο διευθυντής των ΚΕΠ Λάρισας κ. Δημήτρης Κουκούλης, η επαφή-συνεννόηση γίνεται με τηλεδιάσκεψη (βιντεοκλήση), ενώ, από την 1η Ιανουαρίου, οπότε καταργείται η φωτοτυπία και η τηλεμοιοτυπία (φαξ), το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων θα χορηγείται ηλεκτρονικά. Βεβαίως δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα εκλείψει η φυσική παρουσία, ιδίως για έκδοση πιστοποιητικών και δικαιολογητικών για τα οποία δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η χορήγηση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίδρυσης ανωνύμου εταιρείας κ.ά.
Αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ, της Ίωνος Δραγούμη και της Αεροδρομίου (πρώην Σφαγεία), χορηγούνται ηλεκτρονικά. Το ίδιο συμβαίνει σε ποσοστό 80% και στο ΚΕΠ της οδού Βελή, καταλήγει ο κ. Κουκούλης.
Δ.Χ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass