Μάξιμος: Μέτρα για την έξαρση της παραβατικής δράσης στις φυλακές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 15:45

«Η έξαρση του εγκλήματος, μεγάλου και μικρού, διογκώθηκε ραγδαία, δυστυχώς, και από τη μεγάλη μετανάστευση, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Απότοκο αυτών των συνθηκών ήταν και η έξαρση της παραβατικής δράσης εντός των φυλακών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα επιλύουν τα χρόνια αυτά προβλήματα ή τουλάχιστον θα “βάζουν το νερό στο αυλάκι” για τη σταδιακή, έστω, επίλυσή τους. Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του κατά την επί της αρχής συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής -στην οποία προεδρεύει- του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις».
Ο κυβερνητικός βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «όταν λέμε “επίλυση” προφανώς, δεν εννοούμε ρυθμίσεις όπως αυτές που, στο όνομα της αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, άνοιξαν άκριτα τις πόρτες στους πάντες, αφήνοντας ελεύθερους ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων που πρόλαβαν με την έξοδό τους να τελέσουν νέα εγκλήματα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός «με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού», επικαλούμενος τα «48 κρούσματα σε κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας» επισήμανε «την ανάγκη επαγρύπνησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους φυλακισμένους. Οι επισκέψεις εξωτερικών ιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, όπου δεν υπάρχει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, είναι μια ορθή επιλογή. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι για 11.500 κρατουμένους, σύμφωνα με αυτά που είδαμε στην Έκθεση της διαβούλευσης, υπάρχουν 67 νοσηλευτές, μόλις 9 μόνιμοι γιατροί και ένας φαρμακοποιός, σε 34 φυλακές. Στον νέο σχεδιασμό για το ΕΣΥ, για τη μετα-κορονοϊό εποχή, ελπίζω ότι θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των σωφρονιστικών καταστημάτων. Οι κρατούμενοι δικαιούνται, όπως όλοι, να έχουν πλήρη περίθαλψη».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επαίνεσε την «οργάνωση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση, την αποκατάσταση, την οικονομική συμπαράσταση και την προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων. Η λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως της Λάρισας που πραγματικά λειτουργεί υποδειγματικά, έχει δημιουργήσει ήδη μια ελπιδοφόρα παράδοση που πρέπει να βρει συνέχεια και εύρος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass