Βεβήλωσαν το Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2020 15:27

Το Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Λάρισας βεβήλωσε άγνωστος χθες αναγράφοντας συνθήματα, τόσο στο Μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, όσο και στην πρόσοψη του

κτιρίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.
Ο άγνωστος δράστης -«ένας ρασοφόρος μέσης ηλικίας» σύμφωνα με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας- χωρίς να γίνει αντιληπτός χθες και νωρίτερα από τις 4 το μεσημέρι, σχημάτισε έναν σταυρό και τη συντομογραφία που παραπέμπει στο Ιησούς Χριστός Νικά.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά, τα τελευταία χρόνια, που βεβηλώνεται το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Λάρισας καθώς προηγήθηκε αυτή του 2017, με ένα χυδαίο παραλήρημα και απρεπείς πράξεις από τον ρασοφόρο και αυτοαποκαλούμενο πατέρα Κλεομένη.
Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη ο νέος πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής, κατέθεσε μήνυση, ενώ σε ανακοίνωση της Κοινότητας αναφέρονται τα εξής: «Το απόγευμα της Πέμπτης 3/12/2020 στις 16:00′, ένας ρασοφόρος μέσης ηλικίας βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα. Κρατώντας μπροστά στο σώμα του μια θρησκευτική εικόνα, σχημάτισε με μαύρο σπρέι το σύμβολο της φράσης «Ιησούς Χριστός Νικά» Στη συνέχεια σχεδίασε 2 φορές ακόμα το ίδιο σύμβολο στον τοίχο του περίβολου της Συναγωγής, που βρίσκεται αυτή την εποχή σε στάδιο αναστήλωσης.
Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, ενώ ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κατέθεσε μήνυση» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τον δράστη αναζητεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία αποπνέει ο νέος βανδαλισμός ιερών εβραϊκών χώρων στη Λάρισα», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε ανακοίνωσή του για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη θεσσαλική πόλη.
«Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα, οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωσή τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», αναφέρει το ΚΙΣΕ υπογραμμίζοντας την καταδίκη του ελληνικού εβραϊσμού για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις.
Ζητά, δε, από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
«Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαραγαρίτη Σχοινά, μόλις προ δύο ημερών: “Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας”», επισημαίνει το ΚΙΣΕ και προσθέτει: «Καμιά ανοχή στον φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό».
ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Την ειδεχθή βεβήλωση, του εβραϊκού νεκροταφείου στη Λάρισα», καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Περαιτέρω, τονίζει ότι η αποτρόπαια αυτή πράξη προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας.
Επίσης, σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες υπενθυμίζουν την ανάγκη εγρήγορσης για την προάσπιση των ηθικών αξιών μας έναντι του ρατσισμού, του μίσους και του φανατισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass