Λίγα τα κρούσματα, μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ *66 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 169 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 1.777 ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ *48ΧΡΟΝΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ 77ΧΡΟΝΗ ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ *ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 100 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2020 21:51

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης
Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο της Λάρισας, παρά την εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, διαπίστωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά

την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Η διαπίστωση του κ. Μαγιορκίνη, όπως και η δήλωση του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Επαμεινώντα Ζακυνθινού για υψηλό ιικό φορτίο στην περιοχή, δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί η κατάσταση δεν βελτιώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τέταρτη εβδομάδα.
Ανακούφιση προκάλεσε ο χθεσινός αριθμός των νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.667 νέων κρουσμάτων, τα 66 εντοπίστηκαν στη Λάρισα, που αντιπροσωπεύουν το 39% των 169 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα κρούσματα αυτά, η Λάρισα έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 367 κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής με 316 κρούσματα, την Πιερία με 93 κρούσματα και την Ημαθία με 79 κρούσματα.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία, 51 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας (30,2%), 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας (17,2%) και 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων (13,6%).
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, 1.777 ενεργά κρούσματα 010,7% των 16.617 ενεργών κρουσμάτων- δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ
Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Επαμεινώντας Ζακυνθινός, ερωτηθείς χθες από τους δημοσιογράφους να ερμηνεύσει τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων στη Λάρισα συνέδεσε τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης με το υψηλό ιικό φορτίο στην περιοχή, διαπίστωση που έκανε και για την Θεσσαλονίκη η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, που αναζητεί τεκμηριωμένες απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η κατάσταση δεν βελτιώνεται.
Παράλληλα, αμφισβήτησε την τήρηση των μέτρων από τους Λαρισαίους, ενώ αναφερόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τόνισε ότι παραμένει πλήρης χωρίς κενό κρεβάτι και συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, την ώρα που το προσωπικό έχει εξαντληθεί από την ακατάπαυστη εργασία σε εντατικούς ρυθμούς, ενώ ανέδειξε εκ νέου το αίτημα για ενίσχυση της Μονάδας με πρόσθετο προσωπικό.
Ερωτηθείς για τις πιέσεις στις ΜΕΘ εξήγησε ότι, παρότι οι εισαγωγές παραμένουν σταθερά μειωμένες συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τα περιστατικά που εισάγονται είναι συνήθως πιο βαριά, ενώ η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δέχεται ασθενείς και από τη Βόρεια Ελλάδα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που εμφανίζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου πάντως τα συνολικά κατειλημμένα κρεβάτια μόλις ξεπερνούν το 50% των συνολικών κρεβατιών που έχουν δεσμευτεί για περιστατικά Covid.
ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ
Στο μεταξύ έχασε χθες τις πρωινές ώρες τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο 48χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σκορπίζοντας θλίψη σε οικείους και συναδέλφους.
Ο 48χρονος Αθανάσιος Νικ. Παπαθανασίου εργαζόταν στην Εξωτερική Φρουρά των Φυλακών Λάρισας, ήταν πατέρας 3 παιδιών ζούσε στον Τύρναβο και καταγόταν από την Ελασσόνα.
Τη μάχη με τον κορονοϊό έχασε χθες και μία γυναίκα 77 χρόνων από την περιοχή της Φλώρινας που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 100 ΑΤΟΜΩΝ
Στο μεταξύ αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλία εμφανίστηκε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, σημειώνοντας με δήλωσή του στην «Ε» ότι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών δείχνει ότι η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται, παρότι οι 92 ΜΕΘ -από τις 25 προ διμήνου- συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από τα βαριά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας μεγάλης διάρκειας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σερέτης ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 νέων ατόμων λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται 50 άτομα για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, 30 άτομα για το Αχιλοπούλλειο Νοσοκομείο Βόλου και 20 άτομα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και για τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.
Οι εγκριτικές αποφάσεις για τις προσλήψεις άρχισαν να δημοσιεύονται από χθες το απόγευμα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, η διάρκεια των συμβάσεων ορίζεται για χρονικό διάστημα 12 μηνών, οι προσλήψεις γίνονται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ οι προσλαμβανόμενοι καλούνται από την ΥΠΕ εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της εγκριτικής απόφασης, να υπογράψουν τις συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass