Γραφειοκρατία και αν-αρμοδιότητες καθυστερούν έργα

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ «ΩΡΙΜΑΣΕΙ» ΕΡΓΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2020 21:06

Το πρόβλημα της μη παραχώρησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρμοδιοτήτων που την ίδια ώρα

διατηρούνται στις - υπό κατάργηση - κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες με υποστελεχωμένες υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν μείζονος σημασίας θέματα, ανέδειξε προχθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η ένταξη έργου υποστήριξης της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για την εφαρμογή μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για πρόσκληση που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να συνδράμει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος, με σκοπό να χρηματοδοτηθούν έργα που αποσκοπούν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων, αλλά τόσο η γραφειοκρατία, όσο και η «αλληλοεπικάλυψη» αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν εκδοθεί ακόμη τεύχη δημοπράτησης.
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό πως η διαχείριση των υδάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο καθαρισμός ποταμών, κ.λπ. αποτελεί αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας. Κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα («Ιανός») σε Φάρσαλα και Καρδίτσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ήταν «άφαντη» στην κυριολεξία την ώρα που εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων, σήκωναν το βάρος της διαχείρισης της κρίσης απαιτώντας οικονομικές ενισχύσεις και παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθούν πληγέντες και να αποκατασταθούν ζημιές, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θρηνούσαν απώλειες.
Το αίτημα αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση με αρμοδιότητες και πόρους, παραμένει διαχρονικό και προβάλλεται ως επιτακτικό ειδικά για θέματα μείζονος σημασίας, όπως αυτό της διαχείρισης υδάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρότι δεν έχει αρμοδιότητα, προκήρυξε έργα προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για να συνδράμει στο έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία τρία χρόνια αργότερα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα, αδυνατώντας να διαχειριστεί την κατάσταση ενδεχομένως λόγω υποστελέχωσης αρμοδίων Διευθύνσεων.
Καθυστερήσεις παρότι το έργο αφορά στην εφαρμογή των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων, όσο και στην ωρίμανση μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Με δεδομένο επίσης ότι η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε.. Οι υπό διάλυση - με βάση τις... διαχρονικές δεσμεύσεις κυβερνώντων - Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συνεχίζουν να υφίστανται παρότι επί της ουσίας υπολειτουργούν με αποτέλεσμα Υπηρεσίες τους να αδυνατούν αντικειμενικά να επιτελέσουν έργο σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που συνεχίζουν να διατηρούν.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Αναλυτικότερα, στις 24/3/2017 η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καλύπτοντας ουσιαστικά ανάγκες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας, εξέδωσε πρόσκληση (με προθεσμία υποβολής προτάσεων στις 31/12/2017) με τίτλο «Δράσεις Ορθολογικής και Αποδοτικής Διαχείρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, Αρμοδιότητας Διεύθυνσης Υδάτων»), προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας υποβλήθηκαν αιτήσεις χρηματοδότησης για 3 έργα. Η πρώτη (13/9/ 2017) αφορούσε στη χρηματοδότηση για την πράξη «Δράσεις ενημέρωσης κοινού για το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Π. Θ. σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ ως προς τη Σύνταξη Μητρώου ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων 2016-2023». Η απόφαση ένταξης εκδόθηκε στις 16/3/2018, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα Τεύχη Δημοπράτησης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με δικαιούχο για αλλαγές και αναμένεται επανυποβολή. Η δεύτερη πρόταση (7/12/2017) αφορούσε στη χρηματοδότηση για την πράξη «Επικαιροποίηση της μελέτης - Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας». Η απόφαση ένταξης εκδόθηκε στις 5/11/2018 και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη Τεύχη Δημοπράτησης, καθώς επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με δικαιούχο για αλλαγές και αναμένεται επανυποβολή.
Η τρίτη πρόταση (28/12/2017) αφορούσε στη χρηματοδότηση για την πράξη «Ανάπτυξη και Υποστήριξη Συστήματος Παρακολούθησης του Προγράμματος Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που αφορούν τη Θεσσαλία».
Για αυτό το έργο η απόφαση ένταξης εκδόθηκε προχθές (2/12/2020) με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, να δηλώνει πως «η κλιματική κρίση απαιτεί συνεργασία, ταχύτητα, αυτοματισμό διαδικασιών και σωστό συντονισμό για την πρόληψη και προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα». Προσθέτοντας επίσης ότι «σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούμε τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσει τόσο στην εφαρμογή των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων, όσο και στην ωρίμανση μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο έργο «αφορά σε δράσεις και ενέργειες για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας στην εφαρμογή, παρακολούθηση και υλοποίηση των μέτρων και κατευθύνσεων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) χωρικής αρμοδιότητάς της στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της διασφάλισης και επίτευξης της καλής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων των Λεκανών Απορροής της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», με αφορμή και τη σπουδαιότητα του έργου, από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφεύχθηκε η «εύκολη λύση» της απόρριψης (μη ένταξη) του έργου. Αντίθετα έχει προηγηθεί σειρά τεχνικών συναντήσεων και αλληλογραφίας μεταξύ της ΕΥΔ και της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης, για συμπληρώσεις, διορθώσεις και διευκρινίσεις. Τα συγκεκριμένα έργα είναι τα πρώτα που πρόκειται να υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Να διευκρινισθεί τέλος ότι στο πλαίσιο προηγούμενης πρόσκλησης, εντάχθηκε και υλοποιείται το έργο «Παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ».           

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass