Η Αστρονομία γεννήθηκε στη Θεσσαλία το 6.000 π.Χ.!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΞΕΝ. ΜΟΥΣΑ -ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΣΚΛΟΥ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 21:00
Εκ των «πρωταγωνιστών» στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ο καθηγητής Φυσικής  του Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφών Μουσάς Εκ των «πρωταγωνιστών» στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφών Μουσάς

Της Λένας Κισσάβου

«Παγκοσμίως, η αστρονομία γεννήθηκε στη Θεσσαλία, το 6.000 π.Χ. από τον προϊστορικό άνθρωπο

του Σέσκλου. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, του αρχαιότερου υπολογιστή του κόσμου, το σημαντικότερο εύρημα όλων των εποχών, έχει ρίζες στη Θεσσαλία...» υποστήριξε χθες σε ομιλία του, ένας εκ των πρωταγωνιστών της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφών Μουσάς.
Σε μία ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, για τον περίτεχνο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο κ. Μουσάς ως κεντρικός ομιλητής, ανέπτυξε τα στοιχεία που συνθέτουν το σημαντικό εύρημα, το οποίο εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε το 150 π.Χ. με 100 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Ο προϊστορικός άνθρωπος αρχίζει, για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, και μελετάει τον ουρανό με τα άστρα, από τότε που αρχίζει η αγροτική επανάσταση. Οι πρώτοι Έλληνες αστρονόμοι προσπαθούν να προβλέψουν τον καιρό και να προσδιορίσουν τη σπορά και τα πρώτα κτίριά τους γίνονται τα αστρονομικά τους όργανα.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες ορθογώνιες κατασκευές, αστρονομικά προσανατολισμένες (μετά τις ξύλινες κατασκευές του ανθρώπου) εμφανίζονται παγκοσμίως για πρώτη φορά στο Σέσκλο της Θεσσαλίας, λίγο πριν το 6.000 π.Χ. με προσανατολισμό Ανατολής - Δύσης, γεγονός που μαρτυρά ότι μελετούσαν τη θέση του Ηλίου και από ποιο σημείο του ορίζοντα μπαίνει στα σπίτια τους κάθε εποχή, με σκοπό να γνωρίζουν ημερολογιακά πότε θα σπείρουν, ανάλογα με την αλλαγή του ηλιοστασίου.
Στο Σέσκλο όλα τα κτίρια βλέπουν αρχικά την ανατολή του Ηλίου κατά την ισημερία και λίγα χρόνια αργότερα την ανατολή της μικρότερης ημέρας του έτους και ασφαλώς θα πρέπει να είχαν μια εορτή σαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Το Διμήνι λίγο μετά το Μυκηναϊκό παλάτι έχει προσανατολισμό προς την ημέρα της σποράς σιτηρών, την 26η Οκτωβρίου, και λίγο αργότερα έχουμε πολλά ομοιώματα ουρανίων σφαιρών που όπως πιστεύεται είναι προσφορές από όλη την Ευρώπη στην Ιτωνία Αθηνά».
Και συμπλήρωσε: «Παράλληλα με τους προϊστορικούς οικισμούς γεννήθηκαν τα μαθηματικά, η γεωμετρία και η αριθμητική, που οδήγησαν στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος προέβλεπε τις θέσεις ηλίου, σελήνης, τις εκλείψεις τους και τις θέσεις των πλανητών. Η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων από τους προϊστορικούς ανθρώπους έθεσε τα θεμέλια της φυσικής και της αστρονομίας, με συνέπεια να έχουμε τα σημερινά θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ
Για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ο κ. Μουσάς ανέφερε: «Είναι ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, είναι ένας αναλογικός υπολογιστής που έχει και ψηφιακή όψη, είναι ένα αστρονομικό όργανο, ένα μηχανικό σύμπαν...
Είναι ένα σύστημα με βάρη και αντίβαρα και επιπλέον ένα υδραυλικό σύστημα. Κατά την αρχαιότητα τέτοια ρολόγια ή πλανητάρια ονομάζονταν Πίνακες ή όταν ήταν μικρά ονομάζονταν Πινακίδια δηλαδή tablet. Προβλέπει όλα τα αστρονομικά φαινόμενα που ήταν γνωστά τότε. Την ημερομηνία, πιθανότατα την ώρα, τη θέση του Ηλίου, τις φάσεις και τη θέση της Σελήνης, της σελήνης, την αρχή του σεληνιακού μήνα, του έτους».
Για να καταλήξει: «Με τη μελέτη του μηχανισμού αλλάξαμε την ιστορία της Ελλάδας, την παγκόσμια ιστορία, την ιστορία των μαθηματικών, της αστρονομίας, της φυσικής, της μηχανικής, του αυτοματισμού, των υπολογιστών, της φιλοσοφίας και αποδείξαμε ότι οι Έλληνες γέννησαν την υψηλή τεχνολογία...».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass