Ενα σχολικό συγκρότημα για την Ειδική Εκπαίδευση

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΡΙΤΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ -ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 6 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2020 21:05

Της Λένας Κισσάβου

Πρόταση χρηματοδότησης της μελέτης για τη δημιουργία Ειδικού Σχολείου, Πρωτοβάθμιας

και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα καταθέσει ο Δήμος Λαρισαίων, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιώργο Σούλτη, «καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης στο «Αντ. Τρίτσης» είναι η 31η Μαρτίου 2021, αλλά η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έχει ήδη κάνει την προεργασία και είναι έτοιμος ο φάκελος με τα στοιχεία που απαιτούνται να κατατεθούν, ώστε αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων -την ερχόμενη Τρίτη- να προχωρήσει άμεσα και η υποβολή προς ένταξής της στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Ο Αντιδήμαρχος σημειώνει ότι το κόστος σύνταξης της μελέτης ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ, για σχολικό συγκρότημα, 5.880 τετραγωνικών μέτρων, που θα στεγάσει ειδικό νηπιαγωγείο, ειδικό δημοτικό σχολείο, ειδικό γυμνάσιο και λύκειο.
Αντίστοιχα -σύμφωνα με την πρόταση της μελέτης κατασκευής- το σχολικό συγκρότημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Όλες οι δομές ειδικής εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων θα συγκεντρωθούν σε ένα συγκρότημα» τόνισε ο κ. Σούλτης. Το κτίριο προβλέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο 7.300 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Καραμανλή και Φαρσάλων, στο ύψος κοντά στο ξενοδοχείο «Imperial».
Παράλληλα με τη μελέτη, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, εκπόνησε και το κτιριολογικό πρόγραμμα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη δημιουργία ειδικών σχολείων, το οποίο -σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες- θα σταλεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας. Να σημειωθεί ότι τα ειδικά σχολεία κατασκευάζονται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, που αφορούν τόσο στην κατασκευή, όσο και στη διαμόρφωση των χώρων τους.
Για παράδειγμα, «Τα πλατύσκαλα επιβάλλεται να κατασκευάζονται και στην αρχή και στο τέλος μιας ράμπας, καθώς και σε κάθε σημείο αλλαγής της διεύθυνσής της.
Τα πλατύσκαλα αλλαγής διεύθυνσης ονομάζονται πλατύσκαλα ελιγμών και πρέπει να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στροφής των αμαξιδίων, που απαιτεί ελεύθερο χώρο διαμέτρου 1,50 μ. Το δάπεδο της ράμπας (η βατή επιφάνεια) πρέπει να είναι από υλικό αντιολισθητικό, ομοιογενές, σταθερό, με αντοχή στη χρήση και στις καιρικές συνθήκες για εξωτερικές ράμπες και με μικρή αντανακλαστικότητα και ευκολία στον καθαρισμό και στη συντήρηση. Μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται ώστε η υφή του δαπέδου να μη δυσχεραίνει την κίνηση των αμαξιδίων και των ατόμων με πατερίτσες, μπαστούνια ή άλλα βοηθητικά μέσα.
Η απόσταση μεταξύ της πόρτας του ανελκυστήρα και του απέναντι τοίχου, σκάλας ή εμποδίου, πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,00 μ. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για την κίνηση και τον ελιγμό αναπηρικού αμαξιδίου δεξιά ή/και αριστερά από την πόρτα. Η πόρτα και το πλαίσιό της πρέπει να έχουν έντονη χρωματική αντίθεση με τον τοίχο στον οποίο ευρίσκονται. Στο δάπεδο, μπροστά στην είσοδο του ανελκυστήρα, πρέπει να υπάρχει ανάγλυφη και με έντονο χρώμα προειδοποίηση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα στην όραση. Κατά τη μελέτη του κτιρίου πρέπει να γίνεται μελέτη σήμανσης, όπως πινακίδες, επιδαπέδια, φωτεινή - ηχητική σήμανση, αστικός εξοπλισμός και οικοδομικά στοιχεία των κτιρίων (μέσω χρώματος και σχήματος), κ.ά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass