ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ:

Ερχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς»

Η Γ.Γ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ -ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΒΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2020 20:53

Συνέντευξη στον Σωτήρη Κέλλα

«Το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 βρίσκεται σε διαδικασία

διαμόρφωσης και μέχρι του τέλος αυτού του μήνα θα έχουν εξειδικευτεί οι τομείς παρέμβασης σε αντιστοιχία με τις προτεραιότητες πολιτικής που έχουμε χαράξει για την επόμενη τετραετία. Οι άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΔΙΦ είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τους άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα για τα έτη 2020-2025 και εκτός από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη γυναικεία εργασία και την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ προσωπική ζωή, όπως και στην ενίσχυση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης».
Αυτό τόνισε στην «Ελευθερία» σε συνέντευξη που έδωσε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σχετικά με τη σύνταξη του επόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2027) και την προσέγγιση κάθε τομέα έμφυλης ανισότητας με γνώμονα την εξάλειψή της και τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, ενώ πρόσθεσε: «Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις θετικές δράσεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις οριζόντιες πολιτικές. Η τελική έκδοση του ΕΣΔΙΦ θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2021 και ευελπιστούμε να αποτελέσει την πρώτη εθνική στρατηγική για την ισότητα που θα θέσει ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους».
Παράλληλα αποκάλυψε τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν από τις αρχές του 2021 τόσο οι γονείς, όσο και οι υποψήφιοι φύλακες παιδιών, που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα; Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν να αποταθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι γονείς, όσο και οι υποψήφιοι/-ες, φύλακες παιδιών. Οι διαδικασίες αυτές είναι σε εξέλιξη και προχωρούν βάσει του αρχικού σχεδίου». Η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προχώρησε και σε λεπτομέρειες σχετικά με το Σήμα Ισότητας που έρχεται για τις επιχειρήσεις και μίλησε γι’ αυτό σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Ε» η πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επιμελητηρίου Λάρισας Καλλιόπη Τζήκα.
Η Μαρία Συρεγγέλα μάς είπε: «Στο πλαίσιο του έργου SHARE, που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τον Οργανισμό για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top, θα αποδοθεί Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που το επιθυμούν και έχουν προσωπικό πάνω από δέκα άτομα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν επιμόρφωση 1-3 στελεχών της κάθε επιχείρησης σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον, καθώς και σε ζητήματα οργανωσιακής κουλτούρας και πρακτικές που προωθούν τη συμφιλίωση εργασίας/οικογένειας (work-lifebalance) για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των επιχειρήσεων.
Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, θα ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι/-ες σε αυτές: Οι επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, χάρη στη βελτίωση των δεικτών ισότητας και συμφιλίωσης επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωή, ενώ θα προβάλουν και ένα σύγχρονο εργοδοτικό προφίλ, προσελκύοντας έτσι ικανούς νέους/-ες εργαζόμενους/-ες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Οι εργαζόμενοι/-ες θα καταφέρουν να ισορροπήσουν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής».

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΣΜΑ
• Η τελευταία ανάλυση της στατιστικής έκθεσης της Eurostat, δίνει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το αδικαιολόγητο έμφυλο μισθολογικό χάσμα τόσο στην Ευρώπη των 28, αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας. Αλήθεια έχουν γίνει βήματα προόδου;
- «Μεταξύ των βασικών στόχων της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων είναι και η γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα κράτη-μέλη και μεταξύ αυτών και η χώρα μας δρουν προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Πήγασος», αλλά και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών».
• Μιλήσατε και για το πρόγραμμα «PEGASUS» που αφορά το χάσμα στις συντάξεις των δύο φύλων. Αλήθεια το συγκεκριμένο πρόγραμμα «PEGASUS» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship της Ε.Ε. με εταίρους το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σχετικά με την ανισότητα των συντάξεων έχει φέρει αποτελέσματα;
- Το έργο «Πήγασος: Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο συνταξιοδοτικό χάσμα στην Ελλάδα» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Μέσω αυτού, αναδείχθηκαν οι διαστάσεις του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στη χώρα, έγινε ποιοτική διερεύνηση του φαινομένου, και εντοπίστηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες για την ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με το ζήτημα. Επιπλέον, διατυπώθηκαν προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου και υπεγράφη και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών.

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900
• Στην εποχή της καραντίνας οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται από την έμφυλη βία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η γραμμή SOS 15900 που στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, παρέχοντας άμεση βοήθεια στα θύματα, αλλά και σε τρίτα πρόσωπα που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας έχει προσφέρει υπηρεσίες στην έμφυλη βία;
- Η Γραμμή SOS 15900 είναι υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
Από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 8.609 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.042 αφορούσαν «Περιστατικά Βίας» και οι 944 «Χρήσιμη Ενημέρωση». Το 68% των κλήσεων αυτών έγινε από ωφελούμενες και το 32% από τρίτα πρόσωπα. Επιπλέον, από το σύνολο των κλήσεων που αφορούσαν ωφελούμενες το 90% των γυναικών κάλεσαν για 1η φορά τη Γραμμή SOS 15900. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το πόσο χρήσιμη είναι η γραμμή για τις γυναίκες που υφίστανται βία και χρειάζονται βοήθεια.
• Τώρα πια που, όλοι είμαστε στα σπίτια μας υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες καταγγελίες ή αναφορές από συγκάτοικους, γείτονες για το θέμα της έμφυλης βίας ή ο κόσμος σιωπά;
- Σταδιακά ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως η βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά πρόβλημα που πρέπει να καταγγέλλεται και να αντιμετωπίζεται. Όπως προανέφερα, μέσα σε έναν χρόνο το 32% των κλήσεων που δέχθηκε η γραμμή 15900 έγινε από τρίτα πρόσωπα, φίλους/-ες, συγγενείς και γείτονες/-ισσες. Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν να αναθαρρούμε, καθώς αποδεικνύουν πως οι δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, αποδίδουν ακόμη και σε περιόδους που οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες».
• Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία στις τρεις γυναίκες βιώνει ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία. Σε περιόδους κρίσης -όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος και επιδημίες, η αύξηση της βίας κλιμακώνεται. Ισχύει αυτό;
- Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περιόδους κρίσεων, καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, όπως π.χ. διακοπές, εντείνονται τα περιστατικά βίας. Πρέπει να επισημάνουμε όμως πως δεν ευθύνονται οι κρίσεις για τη βία κατά των γυναικών. Άνδρες που δεν ήταν βίαιοι, δεν θα γίνουν ξαφνικά. Θα ενταθούν τα περιστατικά από εκείνους που ήδη είχαν βίαιη συμπεριφορά απέναντι στις συντρόφους τους.

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Μαρία Συρεγγέλα σχετικά με την ύπαρξη και άλλων δράσεων που αφορούν στην εργαζόμενη μητέρα και τη σύγχρονη γυναίκα μάς απάντησε: «Ο σχεδιασμός μας για την υποστήριξη των γυναικών μέσα από δράσεις εξισορρόπησης ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής δεν εξαντλείται στις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις, που θα υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα έτη και οι οποίες θα εξειδικευτούν και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα».

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Στον επίλογο της συνέντευξης έκανε μια αναφορά στις σχέσεις με τους φορείς της περιοχής για τις προσπάθειες που κάνουν στο θέμα ισότητας των φύλων λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, μέσα από δράσεις που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και σε συνεργασία τόσο με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, όσο και με την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για όλα τα θέματα που προκύπτουν».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass