Να προετοιμαστούμε για το τρίτο κύμα...

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ -ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ, ΝΑ ΜΗ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ -Γ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΣΤ -ΑΘ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2020 21:00

«Την επιστροφή της λειτουργίας των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας στην πρότερή τους κατάσταση»,

ζήτησε η πλειοψηφία των εκπροσώπων των τοπικών υγειονομικών φορέων, που συμμετείχαν στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα τον διάλογο για τη δημόσια υγεία και την τοπική κοινωνία στις ημέρες της πανδημίας.
Κατά κοινή ομολογία «το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο, αλλά υπήρχε έλλειψη σχεδιασμού στην αντιμετώπισή του», ενώ όλοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, μετά τις γιορτές.
-«Είμαστε μακριά από την ανοσία της αγέλης. Τις γιορτές δεν πρέπει να χαλαρώσουμε...» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
Η συνεδρίαση στόχευε στο να παρουσιαστεί η εικόνα της πανδημίας σήμερα στη Λάρισα, αλλά και να συζητηθεί μια πιο συντονισμένη συστράτευση φορέων για ένα τρίτο κύμα.
-«Καλέσαμε τους ειδικούς για να ακούσουμε...» δήλωσε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να βγάλουμε συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας για να μην οδηγηθεί η κοινωνία σε μια καταστροφή. Να συμβάλλουμε όλοι στην ανακοπή της πορείας της πανδημίας...».
-«Ασύμμετρη απειλή» χαρακτήρισε το κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής Γ. Βασιλόπουλος. Εκτίμησε πως «τα πολλά δημόσια τεστ είναι μια τρύπα στον νερό», πρότεινε «στοχευμένη ιχνηλάτηση» και επισήμανε πως «τα μεθεόρτια των γιορτών θα επιφέρουν σκληρότερο lockdown». Τέλος, εμφανίστηκε θετικός στην πρόθεση της κυβέρνησης «να μεταφέρει κομμάτια της πρωτοβάθμιας υγείας στους Δήμους» απ’ την οποία ζήτησε «να ευαισθητοποιήσει περισσότερο την κοινωνία».
-«Τη δημιουργία επιτελικής ομάδας φορέων, που να διαχειρίζεται την πανδημία, να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να έχει καλό συντονισμό, σε απευθείας επικοινωνία με την κεντρική κυβέρνηση», πρότεινε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Αθαν. Γιαννούκας.
Τόνισε ότι «η πανδημία βρήκε τις κοινωνίες απροετοίμαστες», στην παγκόσμια κοινότητα, όσο καλό και να ήταν το Σύστημα Υγείας» και σημείωσε: «Σε επίπεδο δομών και οργάνωσης ποτέ δεν ήταν έτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είχαμε κρεβάτια, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό... Ούτε η υγειονομική διοίκηση ήταν προετοιμασμένη, ούτε και εμείς... Σε επίπεδο οργάνωσης της εκπαίδευσης και της κοινωνίας επίσης ήμασταν απροετοίμαστοι.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα... Και η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα πρέπει να είναι πιο σκληρή και να ελέγχει καλύτερα την εφαρμογή των μέτρων».
-«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε επιτελική ομάδα...» απάντησε στον κ. Γιαννούκα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
«Έχουμε ακόμη επιδημιολογικό φορτίο, αλλά πάμε καλά...», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης, με τη Λάρισα να βρίσκεται ακόμη «στο κόκκινο».
«Είμαστε μακριά από την ανοσία της αγέλης», επισήμανε στη συνέχεια εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε έξι μήνες, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Τις γιορτές δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» ώστε να «παραμείνει ο συντελεστής μετάδοσης κάτω από το 1, με στόχο μετά τις γιορτές να ανοίξουν τα σχολεία».
Πρότεινε τέλος «η τοπική αυτοδιοίκηση να συντονίσει καμπάνες για το εμβόλιο».
-«Πήγαμε στον πόλεμο χωρίς καμία προετοιμασία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ντ. Γιαννακόπουλος και εκτιμά ότι «το τραγικό λάθος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν ότι η πολιτική ανάλαβε τη διαχείριση του ζητήματος και δεν άκουσε την επιστημονική κοινότητα».
«Παγόβουνα» χαρακτήρισε στην πορεία της πανδημίας, τις γιορτές και το εμβόλιο, ενώ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για ένα τρίο κύμα μετά τον Ιανουάριο και πρότεινε «ανασυγκρότηση του Γενικού Νοσοκομείου και επαναφορά του στην πρότερή του μορφή, διατηρώντας μόνο ένα μέρος Covid χαρακτήρα, καθώς και τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα...».
-«Να ανοίξει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για όλες του τις λειτουργίες και τον χειρουργικό τομέα. Επιστροφή της παιδοχειρουργικής και γυναικολογικής» ζήτησε, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), κ. Νικ. Νταφούλης, εκφράζοντας επίσης φόβους για ένα τρίτο κύμα, ενώ επισήμανε ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως».
«Ξεπερνάνε τις 100 οι ελλείψεις γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» τόνισε και κατέκρινε τη διοίκηση των δύο Νοσοκομείων για τη διαχείριση της κατάστασης στα νοσοκομεία της Λάρισας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την απουσία τους από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Να σημειωθεί ότι αρνητικά σχολιάστηκε από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία η απουσία του διοικητή της 5η ΥΠΕ, από τη συνεδρίαση.
-«Δεν ήμασταν έτοιμοι για το δεύτερο κύμα» δήλωσε και η κ. Αργύρη Μεσσίτη εκπρόσωπος του Συλλόγου Γιατρών του ΕΣΥ στο ΠΠΝΛ και κατήγγειλε ότι «η πολυδιαφημιζόμενη πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία αφορούσε άτομα που ήδη υπηρετούσαν σε αυτά με μια μορφή σύμβασης, οπότε δεν ενισχύθηκε το προσωπικό τους». Εκτιμά ότι «θα υπάρχει αναζωπύρωση μέχρι και τον Μάιο» και πρότεινε «να λειτουργήσουν στην πρότερή τους κατάσταση τα νοσοκομεία».
- «Ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα, αλλά υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού» δήλωσε ο κ. Λαρίσης εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΠΝΛ και κατήγγειλε «τη διαχείρισή του, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 5η ΥΠΕ».
Πρότεινε «οργάνωση και ενημέρωση του προσωπικού των νοσοκομείων για τον εμβολιασμό, με ανοιχτές ημερομηνίες εμβολιασμού τους».
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι κ.κ. Λάμπρος Τσάπαλης, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, Δημητριάδης Δημ., υπεύθυνος για θέματα υγείας στην «Κοινωνία των πολιτών», Ι. Σκόκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κ.ά., ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων στους ειδικούς υγειονομικούς φορείς, για τα νοσοκομεία, τα εμβόλια, κ.ά.ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Συνεδριάζει επίσης διά τηλεδιάσκεψης σήμερα Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στις 6.30 μ.μ. όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα: Πρόταση ονοματοθεσίας της παραποτάμιας οδού (όχθης Πηνειού ποταμού) σε οδό Ραφαέλ Λέμκιν. Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης του ΦοΔΣΑ Π.Ε. Λάρισας για το 2021. Έγκριση συνέχισης υλοποίησης του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ 2021»: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία στη Λάρισα», κ.ά.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass