Οχι στη μετεγκατάσταση της Φιλαρμονικής

ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 17:05

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
‘Έντονη είναι η αντίδραση για τη μεταφορά της έδρας και στέγασης της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου από τον χώρο που βρίσκεται σήμερα από τα μέλη και τις οικογένειες των 150 μελών που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του

Συλλόγου Μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου, το σημερινό δημοτικό κτίριο που στεγάζει τη Φιλαρμονική και τον Σύλλογο Εκτελεστών από το 1999 θεωρήθηκε απ’ τη τότε δημοτική αρχή ως ο καταλληλότερος χώρος στέγασης της Φιλαρμονικής.
Το συγκεκριμένο κτίριο, παρά τον αρχικό του σχεδιασμό και την ανέγερσή του το 1993, στεγάζει τη Φιλαρμονική, τον σύλλογο με τα μουσικά εργαστήρια και τα συνολικά 150 μέλη του τα τελευταία 21 χρόνια. Από το 2016 και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το κτίριο έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο για τη καλύτερη λειτουργία της Φιλαρμονικής.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου είναι από τις πλέον ιστορικές του νέου Ελληνικού Κράτους, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία των μελών της το 1913 (φωτ.).
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
«Με την παρούσα ανακοίνωση και ύστερα από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην πόλη, εγκαλέστηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, με θέμα τη μετεγκατάσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου με όλη την περιουσία της, του συλλόγου και των μουσικών εργαστηρίων αυτού σε άλλο χώρο. Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη του Τυρνάβου για την κάλυψη των αναγκών. Σαφώς και αρχικά δεν υπήρξε διαφωνία, καθώς η κάλυψη των βρεφών είναι αναγκαία.
Η αρχική πρόταση ήταν να μεταφερθεί όλη η δομή της Φιλαρμονικής στο κατάστημα που βρίσκεται στον χώρο του χαμάμ.
Πρόταση την οποία αρνήθηκε εξαρχής ο μαέστρος της Φιλαρμονικής κ. Θέμης Σαμαντζής, καθώς ο χώρος βρίσκεται εκτός κοινωνικού ιστού και δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση. Ύστερα λοιπόν από προφορικές αλλά και προσωπικές συναντήσεις του δημάρχου Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκουρα, του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Χριστόφορου Κατσαρού, του προέδρου του συλλόγου κ. Νικολάου Ζαχαρακούλη και του μαέστρου της Φιλαρμονικής κ. Θέμη Σαμαντζή, συζητήθηκαν όλες οι επιλογές χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Το σημερινό δημοτικό κτίριο που στεγάζει τη Φιλαρμονική και τον σύλλογο εκτελεστών από το 1999 θεωρήθηκε απ’ την τότε δημοτική αρχή ως ο καταλληλότερος χώρος στέγασης της Φιλαρμονικής. Το συγκεκριμένο κτίριο, παρά τον αρχικό του σχεδιασμό και την ανέγερσή του το 1993, στεγάζει τη Φιλαρμονική, τον σύλλογο με τα μουσικά εργαστήρια και τα συνολικά 150 μέλη του τα τελευταία 21 χρόνια. Πέντε διαφορετικές δημοτικές αρχές γνωρίζανε το θέμα και πράξανε αναλόγως. Από το 2016 και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το κτίριο έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο για την καλύτερη λειτουργία της Φιλαρμονικής. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες και με τη σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής προκύπτει το εξής: Η προηγούμενη δημοτική αρχή έλαβε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε και εντάχθηκε σε χρηματοδότηση η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σε άλλο δημοτικό κτίριο.
Για τον λόγο αυτό, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων σε άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τη μη κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της Φιλαρμονικής, τη διαφύλαξη των ιστορικών αντικειμένων (όργανα από το 1964, στολές κλπ) ο σύλλογος με ομόφωνη απόφασή του δεν δέχεται τη μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο.
Ζητάμε το θέμα να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όπου και θα δεχτούμε την όποια απόφαση αυτού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Παρέμβαση για το θέμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου κάνει ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου κ. Στέλιος Ροντούλης ο οποίος με δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στο παρελθόν, όλες οι δημοτικές αρχές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν το έργο και τις δράσεις των ανθρώπων του πολιτισμού και του πνεύματος, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας. Σύλλογοι, σωματεία, καλλιτέχνες ή σχήματα πολιτισμού πάντοτε είχαν τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού.
Σήμερα, όμως, δυστυχώς, η δημοτική αρχή του κ. Κόκουρα αποτελεί, και στο σημείο αυτό, τη μαύρη παραφωνία, καθώς σχεδιάζει να εκτοπίσει τη Φιλαρμονική από το «σπίτι» της στο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο του Τυρνάβου, εξέλιξη που θα δημιουργήσει πλείστα όσα αλυσιδωτά προβλήματα και ένα πραγματικό αλαλούμ στον κόσμο του Τυρνάβου που ασχολείται με τον πολιτισμό.
Οι οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου αυτού στους αχαρακτήριστους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής πιστοποιούν το μέγεθος της γκάφας που διεπράχθη από τους νοσηρούς εγκεφάλους της δημοτικής αρχής και καταδεικνύει τη συνολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, που εμβρόντητη παρακολουθεί τους ερασιτεχνισμούς και τη διοικητική ανεπάρκεια του κ. Κόκουρα.
Ας μην ανησυχούν, όμως, οι άνθρωποι του πολιτισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί και πάλι στο πλευρό τους, όπως έχει καθήκον να πράξει. Οι γελοιότητες του κ. Κόκουρα θα καταρρεύσουν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και ο ίδιος θα αναγκαστεί, εκών άκων, να κάνει πίσω, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου θα σταθεί απέναντί του.
Το θέμα της σχεδιαζόμενης μετεγκατάστασης της Φιλαρμονικής θα γίνει το πολιτιστικό Βατερλώ της δημοτικής αρχής, μιας δημοτικής αρχής που μόνο καταστροφή, αποκαΐδια και παρακμή θα αφήσει πίσω της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass