Ανατροπές στην αγορά ακινήτων

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ, «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΝΟΙΚΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ -ΔΩΡΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΩΣ 11/1

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2021 21:05

Του Γιώργου Νούλη

Μια σειρά σημαντικών αλλαγών, τόσο στη φορολογία όσο και στις συναλλαγές, μέσω

νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων νομοθετικού χαρακτήρα, που ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων των ιδιοκτητών ακινήτων του ν. Λάρισας, φέρνει η νέα χρονιά. Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου και η υποχρεωτική αναγγελία της ενεργειακής κατηγορίας κάθε ακινήτου που πωλείται ή ενοικιάζεται από την 1η Ιανουαρίου είναι δύο από αυτές, ενώ άμεσα ενεργοποιούνται οι διατάξεις οι οποίες υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες, που εκμισθώνουν ακίνητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή το πρώτο δίμηνο του 2021, να εισπράξουν τα μισθώματα μειωμένα κατά 80%, για πρώτη φορά δίνουν το δικαίωμα της έγκυρης διεξαγωγής κάθε είδους Γενικών Συνελεύσεων με ηλεκτρονικά μέσα και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών, επεκτείνουν τη ρύθμιση περί μη επιβολής προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και ορίζουν πως οι οφειλές δημοτικών τελών αδήλωτων εμβαδών ακινήτων για το διάστημα από 1.1.2020 και μετά, θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.
Συγκεκριμένα στο πρόσφατο νομοσχέδιο-σκούπα του Υπ. Υγείας ενσωματώθηκαν τρεις σημαντικές διατάξεις που καθορίζουν ότι:
* Επεκτείνεται η ρύθμιση περί μη επιβολής προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων. Συγκεκριμένα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31.12.2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται. Πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
* Για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα της έγκυρης διεξαγωγής κάθε είδους Γενικών Συνελεύσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών. Αυτό αφορά πλέον όχι μόνον τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις νομικές οντότητες που διέπονται από τον Αστικό Κώδικα, όπως είναι τόσο τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών της χώρας, που συνέρχονται συνήθως στο τέλος ή στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους.
Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31η.3.2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών μπορούν να συγκληθούν και να διεξαχθούν διαδικτυακά με απόφαση των διαχειριστών των πολυκατοικιών, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων και πρόσφορων ψηφιακών μέσων για την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους.
Με τη χρήση των ίδιων ψηφιακών μέσων λαμβάνονται και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας περί απαρτίας και λήψης αποφάσεων. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των διαδικασιών.

ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
* Οι οφειλές δημοτικών τελών αδήλωτων εμβαδών ακινήτων που προέκυψαν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, για το διάστημα από 1.1.2020 και μετά, θα καταβληθούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις (μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ κ.λπ.) με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 10 ευρώ για τους ιδιώτες και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, αυτεπαγγέλτως και χωρίς αίτηση των οφειλετών. Ειδικότερα τα επιπλέον ποσά φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους (αναδρομικά για όλο το 2020) που προέκυψαν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες, με ελάχιστο όριο (πλην της τελευταίας) τα 10 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις. Με το ίδιο άρθρο θεωρούνται έγκυρες όλες οι δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι 30.10.2020.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ
Μετά το προσωρινό πάγωμα του σχεδίου αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προκάλεσε η επέλαση του κορονοϊού στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν πιάσει ξανά το νήμα της ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με αυτές που επικρατούν στην αγορά. Μέχρι το καλοκαίρι τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν νέες αντικειμενικές αξίες. Αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα τρέξει η άσκηση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η παρέμβαση θα προκαλέσει μεταβολές σε δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Πάντως το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
Το καλοκαίρι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) περνάνε στην ηλεκτρονική εποχή. Την 1η Ιουλίου του 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο στο σύστημα TAXISNET. Στη συνέχεια, θα γίνεται ηλεκτρονικά ο έλεγχος των στοιχείων, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) για την καταβολή του από τον φορολογούμενο.

ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
Επίσης μείωση φόρου έως 1.600 ευρώ θα κερδίσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν φέτος στην επισκευή, ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η νέα έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων θα φανεί στον νέο λογαριασμό της Εφορίας με τους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ να είναι οι περισσότεροι κερδισμένοι.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Για τις επιχειρήσεις που την ερχόμενη εβδομάδα μένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον Ιανουάριο. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από το Δημόσιο έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, τις επιχειρήσεις εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τις επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και όλες όσες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, στο μέτρο εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν τον Φεβρουάριο έκπτωση 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass