Προβλήματα στο πρόγραμμα για την επιδότηση «e-shop»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν. ΓΑΜΒΡΟΥΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2021 19:09

Επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση και τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ) κ. Παπαδούλη Απόστολο, απέστειλε ο οικονομολόγος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, με σκοπό τη βελτίωση των όρων του προγράμματος που επιδοτεί τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος.


Στην επιστολή του επισημαίνει ότι υπάρχουν «προβληματικά στοιχεία» στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «e-λιανικό» το οποίο επιδοτεί έως και 5.000 ευρώ τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου για τη δημιουργία νέου ή την αναβάθμιση υφιστάμενου e-shop.
Αναλυτικότερα σημειώνει:
«Α) Στο πρόγραμμα αναφέρεται πως κατά την υποβολή του αιτήματος, το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί για όσες επιχειρήσεις θα προβούν από δω και πέρα στην κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς το διάστημα που τους απομένει είναι μικρό (περίπου 30 με 45 ημέρες), αν συμπεριλάβουμε το γεγονός πως οι εταιρείες κατασκευής των e-shops θα έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί, αν δινόταν η ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κατασκευάσει το e-shop και θα το κάνουν στο επόμενο διάστημα, να τους δοθεί ένας χρόνος 3 μηνών για παράδειγμα, ώστε να ανεβάσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αν δεν συμβεί αυτό, είναι ορατός ο κίνδυνος τα e-shops που θα δημιουργηθούν, να είναι αποτέλεσμα πρόχειρης εργασίας, ενώ ίσως παρουσιαστούν φαινόμενα όπου επιχειρήσεις δεν θα βρίσκουν τεχνικούς να αναλάβουν την εργασία που απαιτείται.
Β) Σύμφωνα με την προδημοσίευση, το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κύριο ΚΑΔ που ξεκινάει με το 47 (Λιανικό Εμπόριο). Με βάση αυτό όμως, εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σαν κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο και σαν δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ίδιων προϊόντων.
Επίσης αποκλείονται οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ως κύρια δραστηριότητα και έχουν ως δευτερεύουσα το λιανικό εμπόριο.
Γ) Το πρόγραμμα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος να έχουν εξοφλήσει το ποσό και στη συνέχεια να αιτηθούν τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να τονιστεί πως οι επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ρευστότητας, καθώς είτε λειτούργησαν με χαμηλούς τζίρους όταν η αγορά παρέμεινε ανοιχτή, είτε είναι τελείως κλειστές όπως συμβαίνει από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα αλλά και την άνοιξη του 2020. Έτσι, χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εξ ολοκλήρου το απαιτούμενο ποσό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass